Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka, Kultura stola 24. ožujak 2022.

Ženska večer ili zalogaj po zalogaj do savršenstva

Ne mogu se pohvaliti da, kao što Marta ima svoje Ivanu, Blanku, Miu, Issu, Moniku, Doru, Jimmu, Karmen i Ivonu, imam desetak prijateljica još od djetinjstva. Ne bih ih toliko mogla nabrojiti niti iz različitih razdoblja svojega duplo dužega života od njezina, jer sam nekako uvijek imala brojnije muške prijatelje. Valjda sam zato ne zavidna nego više radoznala kako izgledaju njihove, meni se čini baš česte, ženske večeri i što se na njima događa. Uvijek je magarcu trava s druge strane jarka zelenija, pogotovo ako je na ženske, posebice djevojačke večere, moja generacija naišla tek u zreloj dobi, kad nam nije ponestalo ludiranja, u amerikaniziranoj lagašnoj konzumerističkoj kulturi, ponajprije u oporim američkim komedijama od pidžama-partyja do nezaboravnih divljih djevojačkih večeri ustrajnih djeveruša. Zamišljam da eventualne nepodopštine postaju dio intimnoga kolektivnog sjećanja poput srednjoškolskoga inicijacijskoga tko je što odjenuo i što pjevao, tko se ni od čega napio ili ne daj bože onesvijestio i tome slično što nikome ne može škoditi, a što mobiteli danas ne mogu ne zabilježiti.

Prijateljice i Marta upriličile su originalnu poslijepodnevnu zabavu uz more kao dobrodošlicu očekivanu djetetu (Privatni arhiv)

Detalj sa ženske zabave uz more (Privatni arhiv)

Ne bih zaista ni pitala da mi nono Griša, Martin otac, za posljednji rođendan nije darovao kuharicu Savršena ženska večer, Neumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH, Köln, Njemačka Tiskano u EU.  Neumjesno sam rekla kako je to knjiga prije za Martu… A onda smo razmijenile misli, ona neka pogleda knjigu za nadahnuće – baš se spremala na jednu od djevojačkih večeri, jer su u dobi kad se stalno neka udaje, očekuje ili rađa dijete – a meni neka kaže što jedu, pripremaju li jela same ili naručuju. Uvijek idu ne neka izdvojena mjesta, lijepo se urede i, vjerujem, lijepo provedu.

Ženske se ugledale u muške

Scenografija za djevojačku večer (Privatni arhiv)

Emancipacija mladih žena!? Takva mi nije bliska, ali što ne bi imale ženski pandan onome o čemu sam ne jednom s fascinacijom pisala – muškoj kuhinji? Bez spolne udivljenosti muškim chefovima danas, mislim na samostanske (ne samo srednjevjekovne!), vojničke, zatim lovačke i ribičke kuhinje iz kojih su izronila danas poznata i omiljena zajednička, masovna jela poput ražnjeva i roštilja, kotlovine i kotlića… Pridodala bih tome i novi običaj navijačkih TV gledanja utakmica (tko ne može do rezervirane birtije ili otputovati na neko svjetsko prvenstvo!) uobičajeno u muškim, ali i sve češće i u miješanim društvima, gdje se obično i dosta popije, pa se priprema i posebna jestvena podloga, ne toliko izdašna koliko začinjena hrana koja se sljubljuje s pivom recimo, od narezaka, foodfingera i sličnih zalogajčića s omiljenim namazima, nerijetko i kupljena gotova konfekcijska gotova (čips!) ili naručena. Kako da se otmeš reklamama sponzora timova i vatrenih i drugih u kockicama odnosno crveno-bijelim kvadratićima?

S djevojačke večere: i tematska torta oblikovana u prsten (Privatni arhiv)

Kako ja to zamišljam, između muške i ženske večeri najveće su razlike u temi, a onda, valjda prema tome, i u bojama opreme i hrani: muški će zacijelo u hot-dogove i hamburgere ubosti zastavice s bojama svog kluba i nacije, a ženske će rijetko od zadane spolne ružičaste iskoračiti u širi tematski pastelni izbor, primjerice omiljeni tematski kolor predstojeće svadbe, recimo lila, žuta…, ili, ako se slavi dolazak djeteta, primijenjeno očekivanu spolu, ružičasto za djevojčicu i plavu ili tirkizno za dječaka.

Očekivanje večere na jugu: tradicionalni poljički soparnik (Privatni arhiv)

Pretpostavljam da i na lijepo uređenu stolu, uz navodno zadanu peku, vladaju zadane figure: slano i slatko, mala jela i pića, ono što društvo voli od malih nogu i novootkriveno internacionalno, uopće in poput veganskoga i jela, prema potrebi, za celijakičare, dijabetičare… Podsjeća me to na nekadašnja naša druženja za oba spola u Večernjaku po povratku sa službenih putovanja, primjerice s Bliskoga Istoka, Južne Amerike ili s koelnskoga svjetskog sajma prehrane kad je kod nas od bjelosvjetskih đakonija i brendova bilo vrlo malo ili ih uopće nije bilo. Fini konjak ili viski ili vino, gušća pašteta, smrdljivi francuski sir, belgijska neusporediva čokolada…

Ženske boje, ženski okusi?

Niska pastelnih voćnih košarica (Privatni arhiv)

Možda podliježem predrasudama, ali nekako naslućujem da bi se muška društva mogla zadovoljiti nečim žednim (Željka Klemenčić u  TV 3-2-1-kuhaj rekla bi momački slanim), a da se dame – ne nužno! – ipak nježnije od muškaraca odnose prema svojim nepcima i da si vole ugoditi i pomalo se nadmetati ne samo lijepim salvetama i svjećicama, nego dosjetljivim inovacijama kao što je izbor jela poput nekog degustacijskog menuja ili praktično klasičnom tortom preoblikovanom u na etažeru elegantno poslaganim muffinima (da se sačuvaju svečane haljinice!).

Slani prigrisci (Privatni arhiv)

Pretpostavljam da, unatoč internetu, ne mogu odoljeti ni razmjeni recepata za nešto uspjelo i fino. Ne bih ja bila ja da ne dodam kako bi im, da se ne ubiju od posla prije zabave, muški mogli pomoći u pripremi ženskih jela kao što, uvjerena sam, žene bar nešto pripreme muškarcima za njihove fešte. Može se dio naručiti gotov, ali u nas se još – jer ljubav ide kroz želudac – kuhanje za drugoga, bilo za prijateljice bilo za partnera, drži dokazom nedvojbene ljubavi.

Gnijezda u šećernom preljevu (Privatni arhiv)

Ako nije ljubavna žensko-ženska večer nego prijateljska, što bih odabrala, preporučila? Svakako izbor je i budžetski, a i generacijski određen, pa bih i to imala na pameti, ali pomišljam na zalogajčiće – potražite na Oblizekima! – kao što su pole od krumpira, ili popečci od krumpira i različitoga povrća, suhe šljive u slanini ili jetrica u slanini, štruklirudarska greblicaslane pite, tartovi poput onoga od poriluka, falafelom, kanapeiće, male mesne okruglice ćuftiće i ćevape, sarmice… Na ražnjić možete nabosti i buču , a i fine popečke od tikvica, a od bučinih koštica namaz… Ne morate zato odustati od klasika – tapenade od crnih i od zelenih maslina , humusa, namaza od čvaraka, namaza višebojnih od sira, čvarakaavokada… Možete iznenaditi i običnim zapečenim palačinkama, ne samo sa sirom nego i s mesom Hortobagy Ili s rajčicom. Ponudite raznovrsne salate, provjerene poput francuske i waldorske ili manje poznate poput salate od mrkve ili od poriluka i jabuka. Od jabuka možete pripremiti i nesvakidašnje Kumičićkine i Puntijarove kuglice, ali i opet moderne starinske jabuke u šlafroku, a da ne spominjem uvijek popularne starinske kuglice bez pečenja. A i na nov način, pa starinske šapice I čak starinski mašinski keksi, možda s inovacijama… Možete iznenaditi i neizbježnim muffinima, umjesto slatkim – slanim, čak od kukukurznog brašna.

Omiljene kokos-kocke za prijateljice (Privatni arhiv)

Ne mogu prestati nabrajati fine ideje za zalogajčiće, a od pića podsjećam i na koktelčiće s kičićima-kišobrančićima koji vas zaraznim veseljem opiju i prije kušanja. Na kraju, sve osmislite, ne pretjerujući preko svake mjere ni budžetom, a ni brojem ni količinom jela. Ženska večer(a) ionako je mnogo više od jela

Kuharica Savršena ženska večer

Naslovnica u “ženskim” bojama

Na stotinjak stranica potencijalnoga šalabahtera, kuharice Savršena ženska večer, više je od 70 recepata. A jelima, ako vam nisu bliska i ne želite istraživati poznavajući katkad ziheraški i konzervativan ukus svojih prijateljica, uvijek možete promjenom neke namirnice ili kulinarskoga postupka naći ovdašnjem ukusu bliskije inačice.

Iz knjige Savršena ženska zabava: vrlo moderni cupcakesi

Iz knjige Savršena ženska zabava: ideje čime napuniti košarice od lisnatoga, ali i od drugih vrsta tijesta

Nisu li vam nadahnjujući, primjerice, savitci s palačinkama s dimljenom govedinom, tortice od lisnatog tijesta s piletinom i korijandrom, mali kuglofi od mrkve i maka s feta sirom, cupcakes Pink Lagy s kapicama od svježeg sira, tortice od jabuka s karamelom, crème brûlée nježna i hrskava, kuglice od oraha, smrznuti jogurt s krokantom, praline od badema s čokoladom, rösti-burgeri sa špinatom…?

Iz knjige Savršena ženska zabava: bjelosvjetske inačice nših jabuka u šlafroku i rožate

Kuharica Savršena ženska večer zaključuje:

Što mislite kad čujete „ženska večer“? Najbolje prijateljice, dobro raspoloženje, izvrsna glazba? Da – i  još, ukusna jela i maštovita pića Stoga smo u ovoj šarmantnoj kuharici prikupili najbolje recepte za savršenu večer bez muškog društva.
Od sitnih predjela preko primamljivih jela ako ste gladni do neodoljivih slastica za desert i na kraju, koktela i svježih voćnih pripravaka.
Svejedno odlučite li se za mini popečke s lososom i narom, krekere od maslina s morskom soli, klasičnu Cesar salatu,
enchilade s piletinom, kolače iz mikrovalne s crnim vinom i čokoladom, panna cottu sa šumskim voćem ili za Tahitian Pearl – postavite tanjure, zdjelice i čaše, uključite glazbu i uživajte u slasnoj i veseloj večeri.

Iz knjige Savršena ženska zabava: kuglice bez pečenja

 

Objavljeno 24. ožujka 2022.

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.