Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 14. veljača 2010.

Zašto internetski magazin Oblizeki

Internetski zato što sam, zahvaljujući svojoj djeci, pomislila kako mi nakon trideset godina novinarenja u novinama, printu, nedostaje novo mjesto za kavu, za druženje. Za ono to Nijemci u svojim pitoresknim gostionicama zovu nama neprevedivim Treffenpunktom. Stari Zagrepčani to su zacijelo zvali ispod repa (konja bana Jelačića), dok bana nije bilo je to ispod vure, a moja generacija imala je Zvečku, Blato, Corso, Medulin…

Magazin zato što jednostavno ni ja, a ni moji prijatelji u koje se uzdajem, osim za stolom, nemaju više gdje pričati priče oko stola. Lijepe priče navodno više ne prodaju ni novine ni knjige niti podižu gledanost i(li) slušanost. Nas koji pišemo nervira bezimeni, nepismeni i bezobrazni copy paste kao pomodni must have, a nas koji se bavimo hranom i stolom nerviraju glumatanja (i) nad hranom, posebice onoga što nismo i što ne znamo, samo zato što i tu – show must go on.

Oblizeki zato što sam odabrala zavičajni izraz, lokalizan iz materinskoga kajkavskoga koji je, nadam se, zahvaljujući i mojoj knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom – po svemu bestselera s kioska koji nije prispio niti na jednu službenu top listu – postao žargon, šatra, teško prevediv nestandard, ali svima shvatljiv izraz za nešto fino, ukusno, nešto što nije samo delikatesa i poslastica, ali je nešto što nam život čini ljepšim, a nas boljim. To je ono nešto duboko naše, manje hrana koja se jede od hrane potrebne našem duhu; više nešto što smo spremni dijeliti bez ostatka za našim zajedničkim, nadam se ne samo virtualnim stolom. Uvjerena sam da je hrana poseban medij, svojim bojama, mirisima i okusima snažniji i od svih kriza, profita, usamljenosti, sebičluka, vremena.

Nadam se i da ste spremni i primati, prihvaćati i onda kada mnogi ni sastojke recepta nisu spremni otkriti do kraja; posuditi od susjeda i posuditi susjedu šalicu šećera, ne misleći kako je ona, o Bože,  kao u najnovijoj promoporuci, samo još jedna bijela smrt i razlog za novu dijetu. Nadam se da će, kada budete mogli i htjeli, Oblizeki biti mjesto za druženje. I za priče oko stola.

Za početak, baš me zanima, što je vama Oblizek?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.