Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 3. siječanj 2024.

Zašto Harry Potter kuha, a šegrt Hlapić i Pero Kvržica ne kuhaju?

Zašto omiljene literarne junakinje poput Maše iz serijala slikovnica Sanje Pilić te Paulina P. junakinja serijala romana Sanje Polak i jednoga gledanog filma nemaju svoju kuharicu kao što svjetski uspješan serijal knjiga o Harryju Potteru ima već i serijal svjetskih uspješnih, takozvanih službenih kuharica? Preveden i kod nas i s naljepnicom ne samo bestseler New York Timesa, nego i najprodavanija kuharica u Hrvatskoj (!?).

Dvije službene kuharice Harryja Pottera objavljene u Hrvatskoj 2021. i 2023. (Foto Oblizeki)

U nas i dječje kuharice, kuharice za jela za djecu i kuharice prema kojima mogu kuhati djeca, jedva da postoje, a Hlapićev ili Gitin šendvič jedva da su kreirani negdje na rubu i prije nego to je kuhanje postalo svakidašnjom modom, i zaboravljene, a nitko se nije nadahnuo i pripremio književna mala jela, primjerice palačinke Pere Kvržice ili Kokova pita od jabuka.

Poziv na čarobnu i čarobnjačku gozbu (Presnimljeno iz druge kuharice Harryja Pottera)

Palo mi je to na pamet upravo listajući službene Harry Potter kuharice prvi (2021.) i drugi dio (2023.), svaka sa po 130 stranica, nadahnute filmovima, svaka sa po više od 40 recepata. Globalni im je izdavač Wizarding World, a hrvatski Lumen. Autorica Joanna Farrow nedohvatljiva je očito i hrvatskim izdavačima i razvikanim hrvatskim piscima kuharica. I to mnogo čime. Ponajviše PR-u maestralno usklađenom u dnevnim i grossy tiskovinama te raznovrsnim elektroničkim medijima i promocima uživo s pričom o Harryjevu svijetu, kuharicama i jelima te odabranim receptima. Iako vrlo uspjela literarna franšiza može biti uzor po osmišljenu sadržaju.

Duplerica s uvodom u kuhanje (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

I jedna i druga kuharica osim podjele na slane i slatke čarolije, ima sjajne odgojne sadržaje, što je itetkako važno, jer u nas nema puno dječjih kuharica, pa ni prevedenih, a osobito ne takvih. Uvodi u sigurnost u kuhinji sa od pranja ruku i čišćenja radne plohe, opasavanja pregače i vezivanja kose te korištenju rukavica, čitanje recepta prije nego se kreće kuhati, pomoć odraslih s noževima i električnim uređajima te vrućim predmetima do toga da se ne poslužuje prevruća i nekuhana hrana i da se u kuhinji ne smije trčati ni letjeti.

Sigurnost prije svega na još jednoj duplerici (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Osnove kuhanja, što može itekako poslužiti i odraslima, dijeli na najvažniji pribor (menzura za tekućinu, vaga, hvataljka, rukavice za pećnicu, posude za mjerenje suhih sastojaka, tava za koju hrana ne prianja, daska za rezanje, žlice za mjerenje i mokrih i suhih sastojaka, lonac s dugom ručkom, posuda za pečenje, cjedilo, gulilica, metlica, drvena kuhača za miješanje, razne posude za posluživanje), kuharske izraze (karamelizirati, marinirati, ocijediti, oguliti, pasirati, peći, preliti, razvaljati, reducirati, sjeckati, tući, ukuhati, začiniti, zakuhati, zavreti) i kako rukovati nožem, što preporučujem detaljno proučiti. Uza svaku recepturu označuje i kakvu čarobnjačku vještinu, kuharsku dakako, zahtijeva pojedino jelo odnosno početničku, laku, srednju, naprednu ili tešku. Kuharice donose i šablone za izrezivanje pojedinih namirnica, konverziju mjernih jedinica (imperijalni u metrički sustav, šalice u ml te temperaturu iz Fahreinheitova u Celzijev sustav, mjere za tekućinu poput galon i pinte te žlice…).

Najprije se jede očima: šareni smoothie (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Svaka kuharica završava kazalom ne samo delicija nego i namirnica te možete odabrati Zlatne poluge čarobnjačke banke, ali i prema tome imate li bakalara, abecedno od ananasa i banana preko limete, mahuna i poriluka do zobenih pahuljica i žutanjaka. Oni osebnim načinom prehrane, moći će birati bezglutenska, veganska i vegetarijanska, posebno označena jela.

Do zavisti odlična promocija i britanske kuhinje (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Prva kuharica od slanoga nudi primjerice munjolike pogače, čarobne štapiće od kruha, čarobnjački šešir, perec Đavolje zamke, metlobojsku pogaču, zmajske praškaste tortice, a od slatkoga đumbirov dvorac Hogwarts, krafne iz Medičarnice, kolače od mrkve kućnih vilenjaka, Hermioninu torbicu s perlama, čudovišnu knjigu o čudovištima, pufnice od profiterola

Kako bi čarobnjaci mogli bez dvoraca!? (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Druga kuharica od čarobnih predjela nudi primjerice načosmetlos, vatreni umak u Plamenom peharu, živahni vrt profesorice Sprout, blagdanske kokice u čarobnjačkom selu…; zatim od magičnih glavnih jelakrušni autobus konduktera Stana Shunpikea, Hagridov golemi krepki složenac, „krznene“ pečene krumpire…; od očaravajućih slasticaDumbledoreov čarobni limunski nabujak, zelene kocke Corneliusa Fudgea, muffine u liku Aragoga, Hedwiga od puslica…; od čudesnih napitaka – šareni smootie domova Hogwartsa, sasvim fine trolove bale… Ukratko, sretno s čarolijom kuhanja!

Recept za izazovni autobus (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

I kuhanje može biti maštovito i duhovito (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Kuharice Harryja Pottera vrlo praktično i duhovito potiču na kreativnost i otkrivaju djeci cijeli svijet, zapravo globalne specijalitete i namirnice, primjerice guacamole u mačosmetlos. Ta literatura, Harry i društvo, nije moj cup of tea, ali ne bih se ni žalila, jer jako dobro djeci šire vidike, ali žalim jedino što Britanci promoviraju i svoje namirnice, primjerice sir cheddar, a i tuđe – javorov sirup, maslac od kikirkija, pekan orahe, mango, marakuju, avokado… Mogla bih nabrajati i u nas još nezaživjele dodatke i začine, pa i đumbir koji je zaživio takoreći u svakidašnjoj uporabi. Britanci sjajno promoviraju i svoja jela, koja nisu u našem jelovniku, primjerice različite pite, uz brojne druge pastirsku pitu Velike dvorane s janjetinom… Iz Harryjevih dječjih kuharica zaista mnogo mogu naučiti i odrasli. Mogu naslućivati što će se naručivati za dječje rođendane.

Kakva ideja! Čarobnjački šah! (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

I notorni cheesecake nije tek cheesecake (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Žalim što naša, a zašto ne i djeca u drugim zemljama – jer to bi značilo da je hrvatska knjiga i prevođena! – bez slične takve svoje domaće lektire, pogotovo tako im dobro prezentirane, propuštaju upoznavanje i pripremu jednostavnih naših jela poput primjerice tjestenine kao što su istarski fuži ili krčke šurlice, finih povrtnih sezonskih variva, krasnih juha i salata, lešada s ribom, kontinentalnog sira s vrhnjem, slatkih pita i tačkrla, baš čarobnih šapica, breskvica, savijača, zlijevki, makovnjača i orahnjača… Vegetu primjerice, kao naš treći začin, ili svjetski promoviran mediteranski način prehrane nisam ni spomenula.

Zašto bi i obični muffini bili obični, ako mogu biti čarobnjčki!? (Presnimljeno iz kuharice Harryja Pottera)

Objavljeno 3. siječnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.