Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vino 14. veljača 2010.

Zagreb Wine & Gourmet Festival – i u trećem izdanju pohvalno

U petak i u subotu, 12. i 13. veljače 2010., u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt odigrao se Zagreb Wine Gourmet Festival. Treći, dosad i najveći, već po najavama broja i imenima izlagača uvrstio se među vodeće u nas takve, na žalost, ipak još vrlo rijetke priredbe.

Od 140, uz 15 proizvođača delicija, 75 je bilo pomno odabranih  domaćih i 50 vinara iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Novog Zelanda te Bosne i Hercegovine. Moglo se kušati više od 500 vrsnih vina.

Za najzahtjevniju su se publiku, uz posebne ulaznice, u hotelu Westin održavale i posebne vođene degustacija po zamisli Željka Bročilovića Carlosa. Prvi su dan teme Somelier i vino (Hrvatski sommelier klub), Vinski puti Goriških Brda (Simčić, Ščurek, Kristančić Movija, Simčić), Schloss Johannisberg i sve fasete riselinga i Koliko je Veliko Belo (vertikalna degustacija osam godišta Velikog Belog kultnog vinara Aleša Kristančića-Movije), a drugi dan Pristup degustaciji (blind tasting vinskih kritičara), Vino kao izvor života i Vintage Champagne. Ove je godine startala i nagrada Vino godine po izboru korisnika American Express kartica, a među predloženim pomno odabranim hrvatskim vinima  najviše je glasova dobio Ivan Dolac barrique 2006. Vinarije Svirče.

Dvije prijateljice u svijetu wine & gourmeta

Andrea Maceljski i Ingrid Badurina Danielsson, organizatorice festivala (Photo by Marinshe)

Andrea Maceljski i Ingrid Badurina Danielsson, dvije dugogodišnje prijateljice, dvije šarmante dame koje se očigledno i u poslu dopunjuju jednako uspješno kao i izgledom black & white, opredijelivši se poslije svojih osnovnih zanimanja u novinarstvu odnosno zaštiti bilja, uspjele su ostvariti početnu ambicioznu zamisao o vrhunskoj manifestaciji vina i hrane. Ideju je gospođa black, Ingrid, donijela iz Italije, zemlje gdje je živjela i zemlje koja umije uživati u svojim sjajnim pićima i hrani i koja ima izuzetno zanimljivih priredaba.

Dvije je godine radila sama da bi joj se prijateljica pridružila kao project manager. Sve najbolje što vide po sličnim ponajboljim manifestacijama u svijetu nastoje otada zajedno ugraditi u vlastitu, a to, dakako, podrazumijeva i najnovije trendove u enologiji i gastronomiji te vrhunske, ponaprije hrvatske proizvode.

Prezentacija chefa Stefana Ciottija iz Italije

Zagreb Wine Gourmet Festival izrastao je iz njihove, također uspjele, splitske manifestacije 1001 delicija, održane prvi put 2005., da bi potom, uz različite druge priredbe i događaje vezane uz enologiju i kulinarstvo sve do najnovije organizacije cooking team buildinga i wine gourmet izleta, prije tri godine krenule u Mimari sa sličnom, više vinskom, koju su prošle godine preselile u susjedni muzej, MUO.

I cooking show Kazalište okusa

Ondje su se vrlo demokratično, za slične priredbe i neuobičajeno, na jednakome prostoru i ove godine predstavljali vinari osobno, dok se u dvorištu u posebno podignutom šatoru gotovo cijeloga dana odvijao coking show Kazalište okusa i Smjenjivalo se petnaestak zanimljivih imena, a naše sugovornice osobito ističu dvojicu chefova sa po jednom Michelinovom zvjezdicom – Talijani Alessandro Cavagna iz restorana La Subida, Cormons kraj Gorizije i Stefano Ciotti iz restorana Il Vicolo di Santa Lucia, Hotela Carducci, Cattolica.

Kuhali su i chefovi Branko Ognjenović (Bon Appetit, Zagreb), Ana Roš (Hiša Franko, Malo Selo, Kobarid, Slovenija), Vesna Miletić (Tać, Zagreb), Nicola Bettini (Castelantico 21, Mirano, Venezija, Italija), Zlatko Marinković (Noštromo, Split), Deniz Zembo (Le Mandrać, Volosko), Christian Cabalier (Apetit, Zagreb), Katiuša Štekar (Majda, Gorizia, Italija), Igor Prett (Il Ponte, Gradisca, Italija), Erhan Seker (Zeytinbagi Otel, Edremit, Balikesir, Turska), Tomislav Hruban (Hotel Westin Zagreb), Olivier Grouard (Veleposlanstvo Francuske u Beču) i Thomas Halaci  (Slovačka),  Vedran Petranović i Vanja Vrkljen (Dubravkin put, Zagreb).

Radionice za radoznale

Prezentacija turopoljskih jela Bistroa Babriga

Održavale su se i radionice. Primjerice, Yann Juban, pomoćnik Generalnog direktora OIV-a, govorio je o aktualnome stanju u vinarstvu u svijetu i pozicioniranju Hrvatske u tome kontekstu. Potpredsjednica londonskoga Institute Masters od Wine Lynne Sherriff govorila je o tome što uoči ulaska u EU hrvatski vinari moraju načiniti kako bi se probili na europsko tržište.

Uz degustaciju, Moreno Degrassi i sommelier Siniša Škaberna pokušavaju odgovoriti koliko godina istarska malvazija živi bez drvene bačve. Poslije vrlo uspjeloga prosinačkog upućivanja žena u svijet pjenušaca Mira Šemić održava prigodno i malu školu vina za žene, a publicistikinja Christine Austin, dobitnica prestižne nagrade Louis Roederer za viskoga pisca 2009., govori o vinskome tržištu Velike Britanije i mogućnosti proboja novih proizvođača na nj. Doc. dr. sc. Donatella Verbanac govorila je o maslinovu ulju za vrhunsko kulinarstvo.

Posebnim su se prezentacijama predstavili i Tereza Alabanda iz splitskoga Centra za visoku gastronomiju. Oliva allegra predstavlja Čaroliju slastičarstva, a velikogorički Bistro Babriga dočarao je stara jela turopoljskoga kraja. Branka Sömen predstavila je ljubavnu kuharicu s predumišljajem za žene i jake muškarce Moja polovica jabuke.

U Zagrebu i novinari od Decantera do BBC Good Fooda

Ministar turizma D. Bajs i direktorica festivala I. Badurina Danielsson kušaju pjenušac obitelji Tomac

Uz drugo, u predvečerje festivala u Westinu održana je i već tradicionalna festivalska gala večera na kojoj se kroz sedam slijedova majstori chefovi i sommelieri imaju iskazati svaki svojim slijedom.

Unatoč svemu tome i brojnim komplimentima, a i prigovorima primjerice zbog cijene ulaznice (150 kuna), direktorica Ingrid Badurina Danielsson podsjeća kako ne žele biti elitnom nego «samo» prestižnom priredbom. A to već jesu. Posebice dodamo li kako su, uz ostale, i festival ali i Hrvatsku, posebice Istru i Slavoniju, obišli i ugledni kolege novinari, pisci o vinu i hrani: Sue Style (Decanter), Peter Moser (Fastaff), Philip Sweeney (The Independent), Sarah Jane Evans (BBC Good Food) itd. Time Zagreb Wine Gourmet Festival postaje i živa, nadstandardna promocija Hrvatske kao zemlje izvrsnih okusa te standardna edukacija za kulturu svakidašnjega življenja.

Što mislite o festivalima kao što je Zagreb Wine Gourmet Festivalu?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

  1. […] slatki finger food odnosno petit fours (fr. mala peć, prema slaboj vatri) na 8. Zagreb Wine & Gourmet festivalu u Muzeju za umjetnost i obrt, ekipa splitske Privatne srednje škole za gastronomiju i […]

  2. Mirjana# 07.03.2010. u 17:12

    Kaj onda svi vinari i stranci pričaju da je za festival odgovoran onaj naš sommelier kaj inače dela u Meranu. Njega smo htjeli intervjuirati no izgleda da su se “gospođe” postavile na prvu stranu….

  3. […] Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, a na danima Gastro Turopolja osvojio je 1. mjesto za vinski gulaš i 2. mjesto za toplo jelo prepelice u umaku s trgancima od sira. Mogao je pohvaliti kako je prošle godine bio među prvih 10 kuhara Hrvatskoga kulinarskog saveza. Predstavio se i na Zagreb Wine &Gourmet Festivalu. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.