Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo, Uncategorized 26. siječanj 2021.

Yello ili naruči fino jelo u namirnicama i skuhaj ga prema recepturi u stripu!

Nije nam korona donijela samo crnilo, nego, u dostavi hrane primjerice, i preporod. Na Oblizekima sam pisalao naručivanju hrane kad vam se ne kuha i mogućnosti da je oplemenite, zadnjega dana 2018., zatim, potkraj ožujka 2020., usred lockdowna, o dostavi na kućni prag, u siječnju 2021. o brzom dostavi jela visoke kuhinje iz Esplanade, a ovotjedni Netokracijin podcast Mie Biberović i Ivana Brezaka Brkana o meal kit konceptu u nas podsjetio me je da još nisam pisala o Yellu.

Leci Yella za dva različita jela (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Uočila sam najprije ime i upisala ga odmah u zanimljivi nazivi kako bih ga kasnije mogla analizirati i ne pomislivši kako je hrvatska riječ (i značenje!) napisana engleski da bi se izgovarala hrvatski. Nisam o tome ni krenula gnjaviti intervjuiranog osnivača Sašu Čubrića, jer se gospodin uzdao u svoju PR agenciju, ona će valjda krenuti kad im krene kampanja, a ja radoznala nemam vremena čekati, pa se krpam i krojim za svoje čitatelje Oblizeka od onoga što imam uočivši Yello još u studenome u gastrorecenziji Telegrama.

Meal kit koncept u svijetu industrija, u Hrvatskoj manufaktura

Paket Yella s namirnicama za španjolski pečeni batat (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dio stripa za pripremu španjolskoga pečenog batata (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Izvedba jela prema stripu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Letak Yella: što dalje kaže strip? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dakle, u svijetu industrija meal kit postoji već petnaestak godina sa stotinama tvrtki, konkurencija ima je tijesna jer je, primjerice u SAD ili Švedskoj, i tržište veće i navike potrošača su drugačije od naših. Kod nas je Yello još usamljeno, startalo prošle godine, u rujnu, i manufakturno sa četvoro zaposlenih oslanja se na OPG-e te dopunu, primjerice zimi svježim začinima ili onim što se u nas ne proizvodi, bilo iz uvoza bilo iz trgovačkih centara. Problema s nabavom nemaju, javljaju im se i novi dobavljači, pa mogu reći da je iako novitet, ideja prihvaćena odlično i u kupaca i u dobavljača. Nemaju zasad loših iskustava ni s održavanjem hladnoga lanca, jer su nabavili kutije s izolacijom i ledenim kockama koje na sobnoj temperaturi do 2 °C drže do 28 sati, kako je potrebno za mesne namirnice, iako je dostava planirana do 24 sata s preporukom da namirnice odmah stavite u hladnjak, gdje pripremu mogu čekati i do 5 dana. Ukratko možete planirati tjedan.

Španjolski pečeni batat na način naše obiteljske kuhinje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ciljana publika Yella oni su koji žele jesti ukusno i zdravo, a da si zbog toga ne stvaraju stres. Idealna publika su im parovi bez djece ili oni koji imaju do troje mlađe djece, kako bi mogli naručivati količinski otprilike 2-4 paketa, zaposleni i da si moraju i žele planirati pripremu obroka, a ne kupovati gotovo ili jesti vani. U četiri mjeseca bez velike reklame uspjeli su okupiti dvjestotinjak kupaca, koji su naručili prosječno po četiri paketa, ali neki i po petnaestak. Obično probaju, pa onda naručuju ponovno za tjedan ili dva ili mjesec.

Dobre ideje za kuhanje od istočnjačke piletine do ribolitte i poriluka s rebarcima

DInsta se rezano povrće za mandžurijsku piletinu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Recepture im, prema riječima Saše Čubrića, kreira kuhar s kojim surađuju godinu i pol. Zasad imaju više stranih jela, jer su prosudili da su baš ta manje dostupna u restoranskoj ponudi, ali i da ioni mogu lakše pribaviti namirnice za zanimljiva i ekstravagantna jela kako bi zainteresirali publiku. Uglavnom nastoje imati jela za svakoga, i strana i domaća, odnosno i i mesna i vegetarijanska i veganska i bezglutenska. Od zasad 30-tak jela do kraja 2021. najavljuju ih dvjestotinjak (!) te uvođenje pretplate, koja unas, poznato je, i inače u pravilu nije zaživjela široko. Nadaju se i da bi mogli imati oko tisuću kupaca.

Piletina pohana za mandžurijsku piletinu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Yello je u tjednu od 18. do 24. siječnja, primjerice, a i ovome, u ponudi imao jela: pad thai s piletinom (priprema 35 min), mandžurijska piletina (30 min), rižoto s tri vrste gljiva i pancetom (30 min), tajlandski crveni curry s piletinom (30 min), pileći ražnjići u satay umaku (30 min), gravče na tavče s kobasicom (50 min), kotlet s kaduljom (20 min), lungić s marelicom i senfom (50 min), thao juha od bundeve (40 min) te vegetarijanska dal s kokosom i špinatom (60 min), ribolitta (80 min), falafel s taboulekom (40 min), francuska juha od luka (60 min), chow mein (30 min), ravioli s tartufima u umaku od bundeve (25 min), a nova su lungić cacciatore (40 min), chilli con carne (50 min), poriluk s rebarcima (60 min), latkes s dimljenim lososom (45 min), corn chowder (50 min) i španjolski pečeni batat (90 min). Mnoge će i pogled na lijepe fotke jela podsjetiti da ih doma pripreme sami, jer na Yellu, kupili ondje namirnice ili ne, imaju usput i provjerenu, pouzdanu, izvodljivu recepturu.

Sastojci za dvoje nahrane i troje

Mandžurijska piletina s rižom na način Yella i naše obitelji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)


Moja tročlana obitelj kušala je odvojeno mandžurijsku piletinu i španjolski pečeni batat. Ukratko, ukusno, pohvalno osvježenje, a porcija za dvoje dostajala je za nas troje. Jela su ispala dobro, recepti su pregledni, logični i u stripu, pa ih mogu izvesti i manje vješti. U svakom slučaju računajte da pretpriprema zahtijeva uglavnom više vremena od same pripreme. Sama radije odabirem primjerice očišćene i narezane, pa i polugotove namirnice, a nemam hemunga od, primjerice, vegete i kocke za juhu ili zamrznutoga povrća, sušenih začina.

Španjolski pečeni batat na način Yella i naše obitelji (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

No, mislim da je praktično naručiti jelo u namirnicama da ne morate zbog jednog kuhanja kupovati velike količine odnosno velika pakiranja soya ili oyster umaka jer vam stignu u paketu, a neki će naučiti štogod i o zamjenskim namirnicama, pa će španjolsku ljutu kobasicu chorizo odlično zamijeniti slavonskom kobasicom. Ne pretjeruju količinski da bi vam nečega ostalo ili da biste zglajzali u omjerima. Uočila sam da jela uopće nisam ni solila i paprila, a bila su ukusna. Cijene su za to što nude u redu, ali nisu svakome dostupne. Ukratko, meal kit koncept na hrvatski način položio je ispit i sad Yello – go, go, go!

P. S. Ovaj tekst nije plaćen.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.