Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 17. travanj 2019.

Vuzmena digana gibanica s nadjevom od suhih šljiva

Kad se kao član stručnoga ocjenjivačkog suda u obilasku izložbenih stolova sa slasticama koje se natječu za najbolje suočite s nekom koju ne samo da niste kušali nego za nju niste ni čuli, obično pomislite kako se radi o još jednom primjeru, kako žene i same kažu, kad više ne znaju što bi pekle. Kako održavanje Babičinih kolača, dakle tradicionalnih, ne muči osobito briga o sezonskim namirnicama, ako slastica zahtijeva šljive, a nije im sezona, dosad smo kao ocjenjivački sud obično nailazili – i ove godine, uostalom – na zamjenu u domaćem pekmezu od šljiva ili odmrznute šljive.

Ana Hrčić za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ana Hrčić za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ana Hrčić (1956.) iz Oroslavja, koja je dosad na Babičinim kolačima izlagala dva puta, više od 20 godina peče kolače za svadbe. I doma obično peče ono što najviše vole njezina obitelj, posebice tri unučice od njezinih dvojice sinova – kremaste, suhe, štruklje, ljeti bučnica, zatim strepe koje je donijela kao miraz iz rodne Donje Stubice, gdje se nedjeljom na kestenovim listovima, kako bi imale poseban žmek, peklo i po nekoliko njih s različitim nadjevima, pa bi trajale do pola tjedna.

Recept za Vuzmenu diganu gibanicu s nadjevom od suhih šljiva dobila od prijateljice iz Zaprešića, a potječe od babica koje su odavno pokojne. Nije posegnula u zamrzivač, nego u davninu kad su se u siromaštvu i za nadjev svečanoga kolača sve do Uskrsa čuvale suhe šljive. Bilo je to u vrijeme kad je za nadijevanje i najprostijega kolača, zbog loše godine ili siromaštva, manjkalo i oraha, i maka, i rožićka, pa čak i kravljega sira. Gospođa Hrčić mi je takva razmišljanja potvrdila.

Na kraju, posebno me u ovome zaprešićko-oroslavskom receptu zanimala i kokošja mast, i nekad a osobito danas izuzetno rijetka, čak i o blagdanima. Nije mi poznato da je ima u ponudi za kupiti. Ona se dodavala tijestu da bi bilo laganije. Kako je nije imala, gospođa Ana tijesto je umijesila mješavinom malo svinjske masti i maslaca. Ako želite, i vi možete tako ili kao masnoću upotrijebiti maslac i(li) margarin.

Vuzmena digana gibanica s nadjevom od suhih šljiva

Klasična svečana starinska gibanica, ali s drugačijim nadjevom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Klasična svečana starinska gibanica, ali s drugačijim nadjevom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto  

 • 3 dl toplog mlijeka
 • 2 cijela jaja
 • 1 žumtanjak
 • 5 žlica šećera
 • 5 žlica vrhnja
 • 4 žlice kokošje masti
 • 1 žličica soli
 • 1 vanilin šećer
 • 400 g glatkog brašna
 • 400 g oštrog brašna

 

Nadjev

 • 500 g suhih šljiva bez koštica
  5 žlica šećera
  1 žličica cimeta
  voda

 

 • Za premaz
  1 žutanjak

Priprema

Dignite kvasac, umijesite tijesto, zatim ga 2 puta premijesite i ostavite na toplom mjestu. Za nadjev skuhajte suhe šljive sa šećerom, procijediti ih i dodajte cimet. Razvučeno dignuto tijesto premažite hladnim nadjevom, uvijte ga i ostavite još malo da se diže. Premažite umućenim žutanjkom i lagano pecite u pećnici zagrijanoj a 170 °C oko 60 min.

Objavljeno 17. travnja 2019.
Preporučujem na oblizekima srodne teme:

Uskrsni medenjaci – najbolja slastica 12. Babičinih kolača u Oroslavju

http://oblizeki.com/dedek-na-tenko-vesne-hrsak-23334

http://oblizeki.com/pita-od-jecmene-kase-i-oraha-zdenkice-ljubic-23324

http://oblizeki.com/pobjednicko-slatko-od-bijele-koruze-sanje-cacko-23315

http://oblizeki.com/slatko-od-bijele-kuruze-sanje-cacko-na-tronu-13-babicinih-kolaca-23277

http://oblizeki.com/13-babicini-kolaci-30-ozujka-u-dvorcu-orsic-u-gornjoj-stubici-23253

http://oblizeki.com/peceno-kuhan-kolac-na-spagi-sanje-cacko-20329

http://oblizeki.com/pogacice-od-bijeloga-kukuruza-kao-muffini-22268

http://oblizeki.com/tri-vrlo-jednostavna-a-odlicna-kolaca-s-jabukama-a-da-nije-strudl-4801

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.