Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 2. travanj 2022.

Vrhnje za kuhanje, namirnica za maštanje

Nije da o modernoj kuhinji, kulinarstvu, gastronomiju, hrani i prehrani mislim loše, nego prije katkad ne znam što bih mislila.  Ali pokušavam potaknuti čitateljstvo i potrošače, konzumente  je li, da također katkad barem promisle o tome. Jer, kako meni misli vrludaju, već su cijele nacionalne kuhinje katkad medijski stiješnjene u jedno jelo, meksička primjerice u tortilju, priču, a svjetska u jedan začin ili sponzorsku kolekciju. Pokušavam zamisliti koliki dio ne samo TV reklamnih blokova, marketinški zadanih a tobože kreativnih dijelova gastroshowova, pa i mnoga jela ne bi ni postojala, da, primjerice, nema – vrhnja za kuhanje. Nema proizvođača koji ga ne bi imao u asortimanu.

S jednoga od natjecanja: štrukli u vrhnju za desert na način chefa Josipa Bivala ( Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Esplanade je proslavila zagorske štrukle zahvaljujući i novim tehnologijama (Fotografija Šimun Šitum / Esplanade)

Kad sam bila djevojčica prije više od pola stoljeća, kod nas na selu, još punim stajama krava unatoč, namirnice u rajnglama i loncima nisu se utapale u vrhnju kao danas, nego bi se poput začina malo, žlicu ili dvije dodavalo kiseloga ili malo slatkoga vrhnja. Primjerice u lagano proljetno varivo s graškom ili mahunama…

Neka od pakiranja vrhnja za kuhanje ponuđena na tržištu (Foto Oblizeki)

A što je danas otvoriti četvrtasto ili pakiranje u plastičnoj boci od jedno 500 g i obilno potopiti. Istina, recepti za 4 osobe primjerice branda Brzo i fino, koji osim raznih pakiranja vrhnja za kuhanje ima i gotove, valjda i najpopularnije (ako najpopularniji nisu postali zahvaljujući i vrhnju za kuhanje!) umake od sira te od gljiva, dakako, u vrhnju za kuhanje – i proizvod i brand su se, doznajemo u Dukatu iz Razvoja proizvoda i Korporativnih komunikacija, pojavili devedesetih godina prošloga stoljeća – koje praktično objavljuje proizvođač na ambalaži, savjetujući pola pakiranja – jer za vas osmislili vodeći domaći kuhari – primjerice u krem juhu od naranče i mrkve ili u češljance sa slanim inćunima, ali, kad je već otvoreno, da ne ostane, da se ne pokvari, da se ne baci… Neprestano stižu još novije recepture. Doznajemo također: uskoro i s novim logotipom. A uokolo nude i nove maštarije tipa juhe od mrkve i đumbira, krumpira, češnjaka

Inačica stubičke pisanice s vrhnjem za kuhanje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kao namirnica vrhnje je vrlo osjetljivo i prije moderne praktične tehnologije hlađenja, primjerice, pomno se pazilo gdje će se čuvati, pogotovo da ne navuče strane mirise ili miris prestarjeloga, pa se ili trošilo svježe ili prerađivalo u maslac. Zahvaljujući tehnologiji, sve nam je dostupnije, pa sada sve kupujemo odvojeno, prema potrebi, a proizvodi imaju i bitno produženu trajnost pa nam i različita vrhnja mogu uvijek biti pri ruci za kakvo kuharsko nadahnuće. Brine me da s tim nadahnućima i s vrhnjem za kuhanje katkad pretjerujemo do besmisla i ujednačenosti, pogotovo u kombinaciji s blenderom. Prisjetimo se samo krem juha i umaka, zapečenog povrća, rižota… Pa i praktičnih jela poput stubičke pisanice na moj način. Opisivanih kao nježnih, kremastih i baršunastih.

Krem juha od mrkve i džumbira (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali sve opraštam samo zbog omiljenih mi proslavljenih gratiniranih, zapečenih zagorskih štrukla na Esplanadin, sad već stvarno klasičan način, kojih također baš takvih, a vjerujem ni u EU-zaštiti, ne bi bilo da nema pripreme u suvremenim uređajima za pečenje i odlična, a u naše vrijeme i sigurna, sterilizirana vrhnja za  kuhanje koje podrazumijeva sastojke (prepisujem s pakovine): vrhnje s 20% mliječne masti (mlijeko) 98%, modificirani škrob, emulgator: E 472e; zgušnjivači: E 415, karagenan; regulator kiselosti: E 339. Kaže dalje i kako neotvoreno  na zahtijeva hlađenje, a nakon otvaranja podrazumijeva držanje u hladnjaku u uspravnom položaju i poželjnu konzumaciju u roku od 3 dana te da je najbolje upotrijebiti do datum označena na boci. 

Krem juha od češnjaka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako nije oglašivačka kampanja za light, manje masne mliječne proizvode ili za koje od biljnih mlijeka ili izvedenica iz njega, pa i vrhnja, okreću se teme s namjenskim proizvodima poput vrhnja za šlag i vrhnja za kuhanje. Tek tu i tamo odnekud ispliva kakva usputna tema kako se i vrhnje za kuhanje pri kuhanju i pečenju, a mnogi ga rabe i u sirovim jelima, može zamijeniti lakšim jogurtima, manjemasnim mlijekom, ali i kako ono može vrlo praktično zamijeniti primjerice nekad neprikosnoven bešamel koji sadržava poprženo odnosno kuhano brašno i slične klasične umake čija priprema traje duže i podrazumijeva ipak nekakvo kuharsko znanje i vještinu. S vrhnjem za kuhanje pojednostavljuje se, skraćuje se priprema jela i može zaista biti nutricionistička poboljšica i katkad i spas jela. A i kuhara/kuharice. Mnogo se toga vrhnjem za kuhanje može jednostavnije i brže ugustiti, postići kremoznost odnosno baršunatost, a dok se prisjećam hirovitosti prirodnoga vrhnja pri kuhanju, nikako ne bismo trebali smetnuti s uma i prilgođenost visokim temperaturama vrhnja za kuhanje, kako mu i ime to kaže. Kad ga već imamo, upotrijebimo ga kako spada!

Stiže iz Dukata (Foto Dukat)

Objavljeno 2. travnja 2022.

Post scriptum 6. travnja 2022.  

Tekst o vrhnju za kuhanje Maricu Svetlečić ponukao je da napiše na Facebooku kako sam lijepo opisala u izrazu hirovitost prirodnog vrhnja. Prisjetila se kako bi se, a, kaže, to je bilo prije sto godina, njezina mama ljutila kada bi krave popasle divlji luk, pa bi i mlijeko i vrhnje imalo miris, a da se o čuvanju leti i ne govori. Srećom, dodajem, drukčijim uzgojem stoke i preradom mlijeka danas je to zaobiđeno.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.