Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovori oko stola 11. rujan 2020.

Vino u moru! Vino iz mora!

Ima jedna knjiga koju čuvam iz sinova djetinjstva. 1000 zašto. U mojemu djetinjstvu nije postojala ili se ne sjećam, ali pitanjce zašto?, koje repeticijom iz svakog odgovora uglavnom izluđuje moderne roditelje ili ih je barem izluđivalo prije interneta, meni je, ne bih rekla samo omiljeno nego vrlo važno. Toliko da sam si izgovorivši ga u nekim trenucima, očito ne baš pomno odabranima, promijenila ako ne sudbinu, onda barem karijeru. I, dakako, imala sam i imam živaca za njega iz usta svoga potomka i uopće onih koji ga postavljaju.

Velika Iločka graševina 2011. vino s dodirom Jadrana (Fotografija Iločki Podrumi / Josip Čekada)

Zašto?

E, to sam se sama zapitala na vrlo glasna ljetna vađenja vina iz morskih dubina. Ne jednom pisala sam o amforama s potonulih brodova kojima su stari Grci, Rimljani i tko sve ne Jadranom prevozili baš vino, maslinovo ulje… Kolike zanimljivosti o tome kako su te posude stoljeća preživjela pod morem, o izdržljivosti pod velikim tlakom u dubinama, o njihovoj poroznosti, šprukacima koje su pomno spojile vješte ruke arheologa u muzejske izloške.

Izranjanje vina s dodirom Jadrana 2019. (Fotografija Iločki Podrumi / Josip Čekada)

Ne jednom pisala sam, ne samo zbog onoga što danas zovu native marketingom, i o plemenitom starenju te o temperaturi na kojoj je preporučljivo poslužiti različita vina da bi njegove odlike najbolje došle do izražaja. I za stolom i oko njega imam vrlo liberalne stavove, poštujem sklonosti i okuse, pogotovo ako poslije možemo za stolom krenuti u priče o sljubljivanju, o tome kako je tko i uz koju hranu doživio, osjetio boju, miris, okus, bouquet… Živjeli! Sve, dakako, ovisi o vještini stoloravnatelja.

Mislim da s vinom nema striktnih propisa, ali trud, znanje i umijeće vinogradara i vinara izuzetno poštujem, čak i kad se ispostavi da krajnji rezultat nije po mojemu osobnom ukusu. Poštujem i zanimljive ideje u promociji, ali ne banalne posudbe koje računaju da ih neće nitko primijetiti. Recimo, Princ s Principovca na dva mjesta? Živac mi je mnogo više digla moda da se vino privremeno posprema na odležavanje i dozrijevanje pod more.

Jedno od spuštanja vina na odležavanje u moru u Iki (Fotografija Iločki podrumi / Nikola Turina)

Dojmilo me se, priznajem, kada smo u svibnju 2014. na predstavljanju monografske knjige usporedo na hrvatskom i engleskom Vrbnička žlahtina / Plemenitost otoka Krka, jedne od važnih posvećenim vinima od autohtonih sorta vinove loze, iz serijala prof. dr. sc. Nikole Miroševića i ekipe (u kojoj sam imala čast sudjelovati gastroprilozima) isplovili brodićima iz Vrbnika, onoga iz pjesme Vrbniče nad morem, po prilično uzburkanom, nemirnom moru, da bi nam ronioci iz dubina, sa 30 metara, specijalno izronili vino, u dubinama odležanu žlahtinu s otoka Krka, pogotovo pjenušac Morski Valomet od nje. Još je bio jedan slavan par koji je pripremao vjenčanje i trebao nazdraviti njime! Dakako da smo u zadružnoj Vinariji ??? nakupovali baš takvih vina da dopunimo prazne šoške u našoj enoteci u živom kamenu u Malinskoj i da nazdravimo sa zagrebačkim prijateljima koji poštuju plemenitu kapljicu.

Vrbnička lahtina odležana na 30 metara (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kadli, jedva da je minula koja godina, Iločki podrumi početkom kolovoza 2019. izronili su svoju Graševina Velika berba 2011, vino s dodirom Jadrana. Obavijestili su PR:

Svega 1100 butelja vjerojatno najbolje Graševine ovog stoljeća, u veličanstvenoj izvedbi jedinstvenog terroira Principovac, glavne enologinje Vere Zima i Starog podruma iz 1450. godine, dodatno je od 5. kolovoza 2018. do 3. kolovoza 2019. dozrijevalo u Jadranskom moru, na mjestu gdje izvire vruja, smještena u uvali Ike, starog ribarskog mjesta pored Opatije, gdje se miješaju slana i slatka voda, koja predstavlja potopljeni speleološki objekt na 22 metra dubine s konstantom temperaturom od 7 °C.

Vino je intenzivne žute boje sa zlatnim odsjajima. Sortno prepoznatljiva mirisa, izražajne mineralnosti i kompleksnosti s naglašenom voćnosti. U okusu je raskošno, elegantno s gorkasto-slatkim, mekim i unikatnim završetkom diskretnoga dodira Jadrana. Utjecaj soli i valova osjetan je isključivo na čepu, dok je ples maestrala, tramontane, bure i juga na buteljama kreirao jedinstveni zapis s morskih i vrujskih dubina.

Ovoga je ljeta u promotivnoj akciji potapanja, zapravo izvlačenja već odležana, sve redom vrsnih vina iz mora sudjelovalo niz ambicioznijih, ponajprije istarskih vinara. Udruga Istarski barkajoli iz Ike, prema pisanju Glasa istre, već petu godinu potapa vina u more. Primjerice, početkom kolovoza 2018. iz mora izvađeno sedam velikih metalnih kaveza s ukupno 2.700 butelja vina, a u more je potopljeno novih 3.200 butelja. Najprije mi ih je bilo žao što im je ovoga ljeta korona otjerala potencijalnu publiku koja bi događaju prisustvovala uživo, a pogotovo onu koja bi široke ruke platila skupo vino dozrijevano u podmorju. Razočarala sam se što su sve manje spominjali uvjete odležavanja (tlak, temperaturu, dubinu…) nego sve više koliko će naplatiti takvu, u moru odležanu butelju. Navodno će sa 300 poskočiti na čak 1600 kuna! Osjetila sam omalovažavajući odnos prema javnosti, ali, ako računaju na kupce koji su zadovoljni što si mogu priuštiti odnosno platiti nešto što mnogi, zapravo većina nas niti ne može niti ne želi, neka im je. Vidjela sam već uživo i na  internetu da se butelja 0,75 vrhunskoga plavca Navis Mysterium cijeni u prodaji više od 800 kuna. Ako će to imalo pomoći krizi vinarima koji prizivaju pomoć države ili čak otkup neprodanih viškova vina za preradu u dezinficijense…

Knjiga o Vrbničkoj žlathini, jedna od monografskih knjiga o hrvatskim sortama vinove loze i vinima od njih

Što mogu, valjda sam se, naivna kakva jesam, razmazila pričama o teroirru – također  i jednoj od dobrodošlih promotivnih priča za prodaju naših boutique vina – jer pomišljam zašto recimo vrstan u uzgoju grožđa i njegovanju vina Iločki podrum svoja slavna vina ne potopi u Dunav? Možda bi rezultat bio manje slikovit, jer ga ne bi milovala slana nego slatka voda, također dalje od velikoga turističkog tržišta, ali ipak njemu iz susjedstva, i bio mi bio vjerodostojniji. Makar u tome da i terroire nije bio tek prigodna kratkotrajna promo-priča prije nekoliko godina. I pogotovo jer se radi o odličnim, raritetnim vinima uz koje ne nedostaje ni već ispričanih velikih priča poput one da su točena na vjenčanju kraljice Elizabete. Nadam se i da zbog mogućih problema u poslovanju izazvanih Covidom 19 i unatoč svim lijepim promotivnim pričama koje pretjerano dižu cijenu – jer ipak: istina je u vinu! – i  to, ali i druga dobra vina neće završiti prerađena u medicinski alkohol i neki drugi dezinficijens.

Objavljeno 11. rujna 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.