Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 7. kolovoz 2017.

Vino? Samo nek’ je domaće!

Malo je kategorija u kojima se potrošački etnocentrizam tako jasno očituje kao u vinu: čak 93 posto konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo sedam posto opredijelilo se za vina iz inozemstva. Ističe to Goran Pavlović, glavni urednik magazina Ja trgovac, koji je istraživanje o konzumaciji vina proveo s agencijom Hendal tijekom lipnja 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Gleda li se na regiju, nacionalnu zastavu, kakvoću, cijenu...? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Gleda li se na regiju, nacionalnu zastavu, kakvoću, cijenu…? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Vinska smo zemlja – rekla bih da je točnije da se takvom smatramo – pa nas ne treba iznenađivati podatak da ukupno 89,9 % građana barem ponekad pije vino. Četvrtina njih ili 25,8 % vino pije barem jednom tjedno, a samo u posebnim prilikama to čini 23,9 % domaćih potrošača.

Da vino konzumiraju rijetko navodi 16,2 % ispitanika, barem jednom mjesečno ovo si piće priušti njih 14,9%, a da ga konzumiraju svaki dan ističe nemalih 9,1 % sudionika istraživanja.

Pretežito konzumenti odabiru crno odnosno crveno vino (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Pretežito konzumenti odabiru crno odnosno crveno vino (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Pritom je crno vino popularnije među konzumentima vina s 55,2% udjela, bijelo vino preferira njih 41,1 %, a rose je najčešći izbor za 3,8 % konzumenata.

Goran Pavlović, glavni urednik magazina Ja trgovac ističe:

Malo je kategorija u kojima se potrošački etnocentrizam tako jasno očituje kao u vinu. Naime, čak 93 % konzumenata vina ističe kako više vole domaća vina, a samo 7% njih svoj je glas dalo vinima koja dolaze iz inozemstva.

Manji dio potrošača odabire bijelo (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Manji dio potrošača odabire bijelo (Fotografija Mišo Lišanin / Oblizeki)

Podijelimo li Hrvatsku na vinske regije, uočavamo da Dalmacija ima malu prednost pred Slavonijom i Istrom. Da najviše vole piti vino koje dolazi iz Dalmacije navodi trećina konzumenata (33,1 %), dok su slavonska vina najdraža za njih 24,6 %, a istarska za 23 % konzumenata. Potom dolazi Hrvatsko zagorje s 14,6 %, dok je na začelju Moslavina s 4,7 % udjela. Na žalost nas Moslavčana, a ososbito moslavačkih vinara, vinska regija od rimskih vremena takvom nije prepoznata u modernih proizvođača.

I na kraju, istraživači su postavili i pitanje gdje hrvatski građani najčešće kupuju vino. Najveći dio ispitanika, ukupno 62,1 %, izjavilo je da to čini u trgovini, a značajan je broj i onih (30, 2%) koji vino kupuju kod vinara u rinfuzi. U vinoteci, pak, vino kupuje 7,7 % konzumenata ovoga pića.

Vino se najčešće kupuje u dućanima (Fotografija Oblizeki)

Vino se najčešće kupuje u dućanima (Fotografija Oblizeki)

Zanimljivo bi podatke prikupljene u istraživanju bilo usporediti s pivom, čija potrošnja nezaustavino raste (a ne možeš piti jedno i drugo, zar ne!?), ali isto tako i s promjenama u konzumaciji vina unatrag pet, deset ili 20 godina.

 

Objavljeno 7. kolovoza 2017.

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/je-li-jos-domace-je-domace-20047

http://oblizeki.com/menegheti-vino-koje-vas-zeli-zavesti-2323

http://oblizeki.com/skrlet-iz-vinarija-miklauzic-trdenic-i-miksa-autohton-sa-znakom-obrta-s-tradicijom-7527

http://oblizeki.com/korlat-s-benkovackoga-kamena-osvaja-medaljama-i-inovacijama-14811

http://oblizeki.com/badel-korlat-485

http://oblizeki.com/pecuh-i-zlatni-baranjski-trokut-ili-cetiri-nezaboravna-madarska-dana-19483

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-17833

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.