Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji, Ocjenjivanja, Vino 26. travanj 2019.

Vina od davnina u zagrebačkoj Laubi 26. i 27. travnja 2019.

Druga revija vina hrvatskih autohtonih sorata vina održava se u Art galeriji Lauba u Zagrebu u petak i subotu, 26. i 27. travnja 2019., a osobito će biti zanimljivo čuti zanimljive priče o sortama i vinarima te kušanje svih, a pogotovo izabranih šampionska vina:

S predstavljanja šampinskih vina ovogodišnje Druge (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH)

S predstavljanja najbolje ocijenjenih vina Druge revije vina autohtonih sorata (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH)

Najbolje ocijenjeno vino: Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015. Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora;

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska: Pušipel 2018. Vinarija Preiner, Sveti Urban;

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija: Malvasija dubrovačka 2018. Malvasija Karaman obrt, Pridvorje;

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija: Crljenak 2015. Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača;

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner: Malvazija istarska 2018. In Sylvis vina (OPG Zgrablić Marko), Sv. Petar u Šumi;

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner: Teran  2016.  OPG Dario Sirotić, Buzet.

Ovogodišnji šampioni (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH)

Ovogodišnji šampioni Vina od davnina (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH)

Na ocjenjivanje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Uspoređujući s prošlom godinom uočeno je povećano zanimanje vinara za  jedinstvenu manifestaciju i promidžbu vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Za uspomenu: danas ovjenčani vinski šampioni (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva)

Za uspomenu: danas ovjenčani vinski šampioni (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva)

Na predstavljanju najbolje ocijenjenih vina u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je:

Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a Vina od davnina jedini su ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske. 

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

Objavljeno 26. travnja 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.