Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 12. lipanj 2024.

Vesnini paketići, kolačići Ljubice Radovečki dostojni nagrade

Ljubica Radovečki, baka četiriju unučica Viktorije, Eve, Ane i Mie iz Svetoga Križa Začretja, rodom iz Kozjaka Začretskog, na 16. Babičinim kolačima u Krapini vodila je mrtvu trku s pobjednicom Mirjanom Štahan iz Zlatara: njezini su kolačići Vesnini paketići ocijenjeni odmah do Jurjevskoga beciklina. Vicepobjedničke kolačiće nazvala je Ljubica prema šogorici od koje je preuzela recept koji je stigao iz Vesnina službovanja u Zagrebu mladosti, prije više od pola stoljeća. Nisu se zatrli, jer nema tko ih ne voli, osobito o blagdanima. I ja sam mislila s objavom čekati do Božića, ali su mi kao članici ocjenjivačkoga suda bili tako fini da sam odučila ne čekati, jer se njima može sladiti u svakoj prilici: za loših dana da nam ih poprave, a za dobrih da nam budu još bolji. Osim toga, uz sitne kolačiće oblikovane u kiflice, zvjezdice, krugove, šapice ili narezane u kocke, rombove i slično, ovi su jednostavni ali sjajnom idejom postali efektni paketići.

Ljubica se na svojim 11. Babičinim kolačima tako iskazala elegantnom purgerskom slasticom, koja za Zagorje atipičnim bademom podsjeća na nezaboravnu tortu Štefanija krapinskih purgerica, koje se u izvedbi Marije Marije Kozine iskazala i na Babičinim kolačima, a i na Kriškim oblizekima.

Ljubica se dosad predstavljala uglavnom tipičnim starinskim zlevkama, gibanicama, strepama, štruklima, buhtlima… kakve je pekla i njezina mama Milkica Sente, koja je nastupila na 1. Babičinim kolačima, kad Ljubica još nije bila babica i nije se mogla ogledati u sad već tradicionalnoj konkurenciji. Čitatelji Oblizeka o Ljubičinim uracima mogli su čitati višekratno, jer je čak objavila i malo knjižici posvećenu kruhu, majci i brojnoj obitelji, a zapažena je bila na 14. Babičinim kolačima i njezina zlevka s koprivama koju je nazvala zeleno jutro , a među kukuruznim perecima bio je zanimljiv i Ljubičin Slavekov perec te uskrsni kruh.

Vesnini paketići (Ljubica Radovečki, Sv. Križ Začretje)

Sastojci

Tijesto

50 g meda (cvjetni, bagremov)
125 g šećera
cimet, klinčić
500 g crnog ili polubijelog brašna
2 jaja
soda bikarbona

Nadjev

250 g mljevenih oraha
250 g šećera
3 jaja
120 g sira od dunje (narezanog na kockice)
1 naranča (prema potrebi sok i ribana narančina korica)

Za premazivanje

1 jaje

Priprema

Med zakuhajte i vrućega pomiješate sa šećerom, malo cimeta i klinčića. Tome dodajte crno ili polubijelo brašno, jaja i na vrh noža sode bikarbone. Zamijesite tijesto i pustite da u hladnjaku odstoji preko noći umotano u prozirnu foliju. Drugi dan tijesto tanko razvaljajte, narežite u četverokute 4 cm x 4 cm i punite ih pripremljenim nadjevom od mljevenih oraha, šećera, jaja, sira od dunje i ribane narančine korice. Sva četiri kraja tijesta četverokuta preklopite u sredinu, premažite ih razmućenim jajetom i ukrasite polovicom oguljena badema. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C 30 min. Pečene kolačiće spremite u limenu posudu. Mogu i duže stajati, a najbolji su, kaže Ljubica, nakon što odstoje najmanje 5 dana.

Nije naodmet

Ukoliko nemate oguljenih badema, prokuhajte neoguljene i kad se ohlade, ogulite ih te podijelite na polovice.

Objavljeno 13. lipnja 2024.

Ako ste raspoloženi, preporučujem da pogledate i filmsku pričicu iz serijala Maria Kroga i Babica produkcije.

Babičini kolači special- Ljubica Radovečki – Vesnini paketići

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.