Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 27. travanj 2022.

Vesnine torte = zanimljiva ideja + odlične namirnice + slatko umijeće

Najradije bih vam, kad je o Vesni Novosel riječ, našodrala tekstove odnosno linkove na tekstove kojima sam predstavljala ili nju ili njezine slatke uratke. Jedan od posljednjih u nizu, meni osobito važan, torta je za prvi rođendan mojega unučića Adriana. Sjećam se kako je na okruglom stolu Kriških oblizeka Tradicija od kreacije do poduzetništva u ruralnim sredinama  u rujnu 2014. kao vlasnica obrta Vesna u Kloštru Ivaniću, ispričala posve suprotno svemu što se kao od nje očekivalo, da je njezina najbolja promocija usmena predaja. Slastice je isporučivala kako bi god netko negdje, na nekoj svadbi, firmi ili kojoj drugoj svetkovini kušao njezine slastice, po cijeloj Hrvatskoj. Potencijalna se konkurencija čudila kako uspijeva naplaćivati slastice po zagrebačkim cijenama, a ona je tumačila da nema tajne, da samo ima postojanu kakvoću i uvijek očekivane sirovine. Radimo kvalitetu jednaku, kao da radimo za sebe.

Vesna Novosel u svojoj radionici s tortom Adrian (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Torta Adrian (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Torta Adrian, detalj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Torta Adrian, detalj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sad samo žali što nije u slastičarstvo krenula sa 30, a ne sa 47-48 godina, kada se od tajnice prekvalificirala u slastičarku i 2008. otvorila obrt, te što, osim od obitelji, ni od koga nije nikad dobila nikakvu potporu. A sada ima tih EU-kredita… No, slastičarstvo je težak posao, toliko da nije i svojim kćerima, Ivani i Nataliji, priželjkivala stajanje uz kolače i torte po cijeli dan, a nekad i po cijele noći, pa i blagdanima.

Božica Brkan i Vesna Novosel u analizi Vesninih slastica (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz to, za slastičarstvo je važan talent i volja, a sve se drugo može naučiti. Danas se educirati može i u inozemstvu i preko interneta, dodaje. a kad je ona počinjala, učila je iz kataloga, stranih časopisa, po sajmovima kao što je onaj u Riminiju…, da bi mušterijama mogla ponuditi stvari koje drugi onda nisu radili. Danas joj muštrije dolaze s fotografijama slastica koje su negdje već vidjele ili s interneta, s društvenih mreža. A na tebi je, kaže, samo da pratiš uvijek sve novije i novije mode, trendove, materijale, ukrase…

Torta oživjela šumskim likovima (Dokumentacija Vesne Novosel)

Uz brojne, elegantne ali i rijetko ukusne kolačiće, torte snjegoviće, gljive, buba mare, puževe, ježeve i druge različite raskošne prigodne slastice za rođendane, krstitke, prvu pričest i firmu, korporacijske proslave i slične, a najčešće ipak svatovske torte, napravila je i čudesnu tortu u obliku kloštranske poculice. Što smislite, ona će vam oblikovati.

Snježna bajka (Dokumentacija Vesne Novosel)

Otkako se upotrebljava ticino masa, gotov fondant, i najzahtjevnije se torte – a torte su joj najdraži dio posla – izvode mnogo lakše. Uvijek je izazov otkriti nova, neobična rješenja, materijale, teksture, kombinacije.

Neki i na rođendanskim tortama preferiraju – povrće (Dokumentacija Vesne Novosel)

Mene ipak sve podsjeća na Vesninu pobjedničku tortu na Kriškim oblizekima 2001., oblikom najobičniji čokoladni zlevani kolač iz klasičnoga izduljena protvana, ali teško dostižno ukrašen elegantnim bijelim čipkanim, necanim tabletićem. Koliko jednostavna, toliko ukusna i zaista maštovita ta je torta završila i u mojoj knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom (Zagreb, Acumen, 2006.). (Na žalost, uvijek joj je na svim fotografijama nedostajao krajičak koji smo mi u ocjenjivačkome sudu degustirali radi ocjene, sve dok nisam u veljači 2011. godine presnimila Vesninu fotografiju torte prije ocjenjivanja.) A tada je još bila u slastice zaljubljena amaterka, bez položene prekvalifikacije. Pojavila se na tome slatkom festivalu pet godina poslije s medenom pitom te 2014., humanitarno, s finom i lijepom tortom Ferrero Rocher, tumačeći na izložbi svakome tko je poželio baš njezinu recepturu da je ionako već mogu pronaći na internetu. Tajna je, dakako, u izvedbi. Preciznije u majstorstvu slastičarke.

Ako mušterija traži, na tortu stižu tri, a ne samo jedna bajka i jedna boja (Dokumentacija Vesne Novosel)

Tako će se, primjerice, njezina slavna čokoladna torta preobražavati u oblik za geekove – naručili su ono što vole: čokoladu s čokoladom odnosno biskvitno čokoladno tijesto, kremu od čokolade i preljev od čokolade, a onda se nisu mogli sjetiti kada su jeli tako kreativnu slasticu. A Vesnina sacherica u priči o slavnoj klasičnoj bečkoj torti nametnula se u sićušnim elegantnim minjonima od jednoga zalogaja koji su oduševljavali svakoga tko bi ih kušao, od moje 40. obljetnice mature do petog rođendana Netokracije u čak 600 zalogaja.

Posve jednostavna, gotovo klasična rođendanska (Dokumentacija Vesne Novosel)

Od početka stoljeća, a posebice posljednjih godina stastičarstvo je, ocjenjuje Vesna, jako napredovalo. Baš se, dodaje, veselim što su slastice napokon vrlo tražene. Možemo dodati: ima u tome i njezine zasluge.

Objavljeno 27. travnja 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.