Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 30. ožujak 2024.

Uskrsna šunka od – sejtana

Čovjek se osjeti nelagodno dok mu (i) u Velikom tjednu danomice računaju koliko je uskrsna košarica ove godine skuplja od prošlogodišnje, izmišljaju sve novije i novije recepture za najtradicionalnija, kako posna tako i raskošna mesna jela, podsjećaju na skromnost i skrušenost, Muku i Uskrsnuće, dijeljene i doniranje (u porastu, javljaju), a već poslije Uskrsnog ponedjeljka računat će koliko je blagdanske hrane završilo u kontejnerima za smeće. Na Oblizekima, ako vas zanima, da ne gnjavim, možete pronaći i kojekakva posna jela – mnogo je takvih naših i tradicionalnih! – sve do meni najmilijega i ekonomičnog svježeg (iz zamrzivača) bakalara na jušno s krumpirom i šunke u kruhu. Tako sam 2013. pisala različito o šunki u kruhu,  a koronske u lockdownu 2020. o šunki u kruhu online (tako smo je pripremali moj sin Ivan Brezak Brkan i ja!). U takvim se prilikama nužno podsjetim na one koji iz ekonomskih, zdravstvenih i drugih imaju ograničen izbor ili se svojom voljom hrane drugačije. Imala sam i više vegetarijanskih i veganskih tema: Da bi kušao vege, ne moraš postati ni vegetarijanac ni vegan, Bezmesni ponedjeljak kao kost u grlu, Burger koji nije vidio mesa, Dan biljnih burgera

Prije mnogo godina pisala sam što ne samo za svaki dan nego osobito o blagdanima kuhaju primjerice dijabetičari, a naširoko sam višekratno predstavljala tradicijska jela kao makrobiotička Zlate Nanić, a i obična bezmesna, vegetarijanska, veganska, uvijek se pri tome čudeći što izgledom imaju potrebu imitirati obična mesna jela od bečkoga, burgera do šunke. I ove su godine Prijatelji životinja odaslali apel sa svojim uvjerenjima, za smanjenje bezdušnog uzgoja životinja za hranu te, prigodno, da se ne kupuju i daruju djeci poput igračaka mile male proljetne, uskrsne životinjice od pilića do kunića, i poziv da se blaguje bezmesno, veganski, ali ukusno. Bez odojka i janjetine te klasičnih pisanaca od peradskih jaja. Kažu: Uskrs je još ljepši uz vegansku šunku, pincu i biljna jaja. Upućuju na stranicu Prijatelji životinja, s više informacija o okrutnosti trgovine životinjama i brojne recepte poput recepta za biljno jaje od sojinog mlijeka i slanutkova brašna, šunku od sejtana, umak od hrena, sir od badema, francusku salatu s domaćom biljnom majonezom i ukusnu pincu bez jaja. Odabrala sam za vam predstaviti šunku od sejtana.

Šunka od sejtana (Foto Prijatelji životinja)

Šunka od sejtana

Sastojci

suhi sastojci
2 šalice glutenskoga brašna
½  šalice slanutkova brašna
½ šalice delikatesnog kvasca
1 žlica dimljene paprike
1 žlica bosiljka (origana)
1 žlica začina, češnjak ili luk

mokri sastojci
1 žlica kečapa
2 žlice ljutoga umaka
½  šalice umaka od soje

ostali sastojci
1 ½  šalice kipuće vode
povrtni temeljac ili povrtna kocka

Priprema

Pomiješajte suhe sastojke. Pomiješajte mokre sastojke s kipućom vodom. izmiksajte sve zajedno i mijesite oko 3 min. Prema potrebi dodajte još glutenskoga brašna i ulja. Zarolajte u dva sloja plastične folije tako da sa svake strane ostavite 2 cm prostora za rast sejtana. Stavite kipući povrtni temeljac ili vodu s kockom i kuhajte oko 1 h. Maknite s vatre i ostavite 15 min u vodi u kojoj se kuhalo. Ocijedite, ohladite i spremite u hladnjak. Prije posluživanja popržiti na ulju.

Objavljeno 30. ožujka 2024.

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.