Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 11. srpanj 2017.

Umjereno pijenje piva povoljno djeluje na bolesti srca i krvnih žila te pratećih bolesti

Oni koje muči dijabetes, hiperlipidemija i hipertenzija, prema najnovijim istraživanjima o kojima piše doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, mogu umjereno konzumirati pivo, jer to u zdravih muškaraca povoljno utječe na lipidni profil i inzulinsku osjetljivost.

Pivo je bez premca najčešće konzumirano alkoholno piće na svijetu. Dobiva se fermentacijom žitarica (poglavito ječma ili pšenice) uz dodatak hmelja koji mu daje posebnu aromu. Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju kako umjerena konzumacija piva djeluje povoljno na zdravlje čovjeka, a blagotvorni učinci pripisuju se alkoholu te brojnim biološki aktivnim spojevima porijeklom iz hmelja i ječma.

Mudro pijenje, pogotovo za ljetne žeđi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mudro pijenje, pogotovo za ljetne žeđi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za umjerenu konzumaciju alkohola poznato je da povećava tzv. dobar HDL kolesterol, a za različite biljne tvari iz piva, najčešće polifenole, karakteristično je antioksidacijsko djelovanje koje štiti krvne žile. Dosad je objavljeno čak 60 prospektivnih studija koje ukazuju na inverznu povezanost između umjerene konzumacije alkohola i kardiovaskularnih bolesti. Stoga se najveći broj istraživanja bavi upravo istraživanjem povezanosti umjerene konzumacije piva i bolesti srca i krvnih žila te pratećih bolesti poput dijabetesa, hiperlipidemije i hipertenzije. Naime, male količine alkohola povoljno djeluju na aktivnost inzulina i regulaciju koncentracije glukoze u krvi.

Brazilske spoznaje u znanstvenom časopisu Journal od Food Science

Mlada blogerica Aleksandra Ignatoski studirala je i u Pragu te iskustvo češke ponude i znanstveih spoznaja uspoređuje s hrvatskom, austrijskom... (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mlada blogerica Aleksandra Ignatoski studirala je i u Pragu te iskustvo češke ponude i znanstveih spoznaja uspoređuje s hrvatskom, austrijskom… (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ipak, još ne postoji dovoljno kontroliranih intervencijskih studija na ljudima koje istražuju djelovanje piva na ljude i nije poznato ima li bezalkoholno pivo jednake blagodati kao i alkoholno pivo. Stoga su brazilski znanstvenici proveli istraživanje u kojem su usporedili djelovanje konzumacije 3,3 dl bezalkoholnog i alkoholnog piva dnevno tijekom trideset dana, a rezultate istraživanja objavili su u lipanjskom izdanju znanstvenog časopisa Journal of Food Science.

O tome izvješćuje doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica, predavačica na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te nutricionistica u Centru za kliničku prehranu KBC-a Zagreb. Predsjednica je Hrvatskoga društva nutricionista i dijetetičara i dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskoga liječničkog zbora. Glavna je urednica internetskog portala Vitamini.hr te direktorica Vitaminoteka za konzalting u nutricionizmu. Autorica je knjiga Hrana pod povećalom i Priče o hrani – od mesa do moussea. Autorica je i suautorica više objavljenih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno-popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.

Rezultati novoga istraživanja

Zdravica i u starijoj dobi (Fotografija Pragma)

Zdravica i u starijoj dobi (Fotografija Pragma)

Po spomenutome istraživanju zdravi muškarci u dobi od 20 do 57 godina prošli su kroz tri intervencije: 30 dana bez konzumacije alkohola i bez promjena načina prehrane i života, potom su pili 3,3 dl bezalkoholnog piva dnevno kroz mjesec dana i naposljetku su mjesec dana konzumirali 3,3 dl alkoholnog piva dnevno (16 g alkohola/dan). Uzorci krvi uzimani su im na početku i na kraju svakog tridesetodnevnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da je umjereno pijenje alkoholnoga piva povoljno utjecalo na inzulin, glukozu na tašte i lipidne parametre.

Takva opažanja nisu zabilježena pri konzumaciji bezalkoholnog piva i potpune apstinencije od alkohola, što govori u prilog ranijim spoznajama o zaštitnom učinku umjerene konzumacije piva i drugih prirodnih pića s niskim postotkom alkohola. Ovakve biokemijske promjene koje se bilježe kod umjerene konzumacije piva mogu imati značaj u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Samo s mjerom

To je istraživanje još jedna kap u moru spoznaja o povoljnim učincima piva kada se ono konzumira u umjerenim količinama i u okviru zdravog načina života i prehrane. Umjereno znači od 3 do 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene. Ključna riječ je uvijek umjereno, jer s prekomjernim unosom alkohol gubi sve svoje dobre strane i postaje razoran neprijatelj psihe i tijela.

 

Objavljeno 11. srpnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima objavljene srodne teme:

http://oblizeki.com/i-pivo-piti-preporucuju-uz-obrok-19455

http://oblizeki.com/umjereno-s-pivom-povoljno-za-srca-18516

http://oblizeki.com/pivopije-kako-vam-pivo-utjece-na-crijevnu-mikrofloru-20582

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

http://oblizeki.com/pivo-namirnica-s-visokim-udjelom-glutena-znanost-srusila-mit-18525

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.