Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka 17. veljača 2021.

Ukusna Kuhinja života Karmele Vukov Colić

Kad otvaram neku kuharicu – a u mojoj ih je knjižnici na stotine – obično se pitam: što bih iz nje skuhala? Nad kuharicom Kuhinja života Karmele Vukov Colić – u prosincu je otišlo prvo, a početkom 2021. već je otisnuto i drugo, neizmijenjeno izdanje – dvojim zapravo što ne bih skuhala od uvrštenih 120 recepata na više od 250 stranica velikoga formata. Lijepo dizajnirane kuharice ni u nas odavno nisu čudo, ali je karmelina i lijepo osmišljena, ne konceptualna, specijalistički ograničena, od nečega baš kratkotrajno u modi, nego je osobni izbor provjerenih, tvrdi, ponajviše obiteljskih receptura: Svako je jelo u ovoj knjizi mnogo put izneseno na naš stol i svako čuva poneku lijepu uspomenu. Dodat će, uz pune tanjure, tu su sačuvani i mnogi trenuci vrijedni pamćenja.

Naslovnica Kuhinje života

Naslovnica kuharice Karmele Vukov Colić

Kakva sreća za nas da Karmelini geni, pa tako i jela, potječu ih različitih krajeva i kuhinja od bake Micike, Purgerice, zatim od djeda bodula s jedne i bake Moslavke s djedovim ličkim naslijeđem s druge strane. Još kad se sve voli, a pritom se vole i stol i hrana, jer, kao što zaključuje u uvodnoj Alkemiji, ljubav ima podosta veze sa želucem, sve se protegne i na brojna putovanja na kojima Karmela postaje turističkim vodičem, vješto kao što je od radijske i TV voditeljice i novinarke postala gastroblogerica bilo sa svojim ili jelima sv. Hildegarde, ili čak i glumica na daskama koja život znače. Uz to što je majka 27-godišnje ree i 15-godišnjega Noe.

Karmela kao djevojčica u kolima u Moslavini (Fotografija iz arhiva Karmela Vukov Colić)

Karmela kao djevojčica u Moslavini (Fotografija iz arhiva Karmela Vukov Colić)

Na kraju knjige kazalo razvrstava recepture uobičajeno u predjela, juha i variva, ribu, meso, prilgoe, tjesteninu i rižu, kruh, konzerviranje te kolače i torte, a nedostaje i – zacijelo je ponestalo stranica – sadržaj meni kao čitateljici dojmljiviji: Zagreb – Obitelj se oko stola okuplja; Dalmacija – Gdje je hrana dobra, smijeh je vedriji; Moslavina i Slavonija – Miris svježe pečenog kruha miris sretnog djetinjstva; smočnica – Tradicija u staklenci; Putovanja – Svijet je moje dvorište; Blagdani – Ljubav. Dijeljenje. Čarolija. Kako god čitali, uz recepture Karmela pripovijeda i dijeli s nama svoje male priče.

Na djedovini u Donjem Križu (Fotografija iz arhiva Karmela Vukov Colić)

Međutim, možda sam toga više očekivala i u ovoj knjizi, od talntirane Karmele očekujem i mnogo šire priče, ne samo oko stola, pogotovo s putovanja, druženja, jer njezin zarazni optimizam i zapažanja nenadomjestiv su začin ne samo jelima i kuhinji života, nego i životu kao takvom. Neka mi bude dopušteno da s čitateljima Oblizeka podijelim zajedničku nam moslavačku zavičajnu crtu, pa i to da je moja krsna kuma Marica, najbolja majčina prijateljica u mladosti i u poznoj dobi njezina baka-teta, sestra njezina djeda Tomca iz Donjega Križa, gdje sada vikenduje. A i to da me je, davno davno, kao tada novinarku u gradskoj Vjesnika došla intervjuirati (u nekom je svom intervjuu izjavila kako joj je to bio prvi intervju u životu!) za školski list Siget u svom petom ili šestom razredu tada OŠ Većeslav Holjevac sa zagrebačkoga Sigeta.

Ovo je jelo nazvano Moslavačkim složencem za jake zime (Fotografija iz Kuhinje života Karmela Vukov Colić)

Urnebesni zalogajčići (Fotografija iz Kuhinje života Karmela Vukov Colić)

Sjajno sam se podsjetila na teme koje sam propustila u svojim gastroknjigama, primjerice moslavačko močenje ili moslavački složenac za jake zime ili u putopisima, a da i ne spominjem meni neusporedive vankuše, ali me osobito raznježuju uopće lokalni nazivi, ne zbog stilogenosti, poput makaronflajša, pršunata (zlarinskih odnosno pršurata) sardel putra, sipice na bob… Osvajaju i luckasto, prema iskustvu onih koji poput Karmele stvarno kuhaju bez prateće profesionalne ekipe i još u tome uživaju, pisane recepture, spremni da uvijek zapišu i nešto novo. Duhovitosti joj je nedostaje, pa će primjerice za crne kocke reći kako je još njezina baka pekla bezglutenske kolače. Šarm autorice kuharice utoplit će vas i osvojiti da je, ako niste, odsad pratite na svim platformama gdje se javlja. Umjesto poziva i krasan, jednostavan, posni recept iz Kuhinje života Karmele Vukov Colić.

Mamin aromatični krumpir

Jednostavam. ekonomičan, lijep (Fotografija iz Kuharice života Karmele Vukov Colić)

Mama često priprema ovaj izvrstan hladni prilog. Pristaje uz razna jela – od ribe do mesa.

Sastojci

 • 1 kg mladog krumpira
 • 2 žličice soli
 • 2 grančice ružmarina
 • 1 grančica timijana
 • 5-6 listića bosiljka
 • 6 češnjeva češnjaka
 • 2,5 dl maslinovog ulja
 • 2,5 dl suncokretovog ulja
 • 7-8 žlica iscijeđenog limunovog ulja
 • 20 dag kuhanog boba
 • papar

Priprema

Za ovo se jelo mladi krumpir kuha s korom. (Koristite li stari krumpir, koru nakon kuhanja ogulite.) Mladi krumpir samo dobro operite i stavite kuhati. Pazite da se ne raskuha. Dok se krumpir kuha, pripremite marinadu: pomiješajte maslinovo i suncokretovo ulje, u njih ubacite češnjak nasjeckan na tanke listiće, grančice i i listiće začinskih trava i 5 žlica limunovog soka. Kuhani krumpir ocijedite, još vruć narežite na ploške, posolite ga, popaprite i stavite u pripremljenu marinadu. Ostavite ga na hladnom (u hladnjaku) 24 sata. Povremeno pažljivo promiješajte. Prije posluživanja pomiješajte kuhani bob, 5 žlica marinade i 2-3 žlice limunovog soka. Dodajte ga mariniranom krumpiru. Ovu aromatičnu krumpir salatu poslužite kao prilog ili samostalno jelo, a višak marinade spremite u staklenku i iskoristite kao dressing za druge salate.

Objavljeno 17. veljače 2021.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.