Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 29. rujan 2012.

U nekadašnjemu metalurškom – Kulinarski institut

Je li Kulinarski institut, kako je pokušao ironizirati jedan kolega novinar, dopunska djelatnost svjetski uspješne tvrtke Applied Ceramics koja radi za Silicijsku dolinu ili je emocionalni biznis njezina vlasnika, očito imućnoga i poduzetnoga Matta D. Sertica iliti Darka Sertića, koji rodnome Sisku i zavičaju uzvraća ljubav i svakojaku drugu stečevinu, raspravljalo se 25. rujna 2012. u kuloarima svečanoga otvorenja sisačkoga Kulinarskog instituta. Podjednako kao i kako je tvrtka takvoga kalibra propustila na otvorenju, makar iz promotivnih razloga, uživo predstaviti jednu od svojih izravnih tema, catering.

Poslovni vizionar i ulagač sa srcem: Darko Sertić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Poslovni vizionar i ulagač sa srcem: Darko Sertić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Čini se da baš to, postupak drugačiji od uvriježenih hrvatskih običaja, umnogome pokazuje nov način razmišljanja i rada, onu neprestano zazivanu strukturnu promjenu koja je i nekadašnji Metalurški institut Željezare Sisak – čija se mračna sudbina ni ne nazire kroz čudesno lijepu zaštićenu šumu – pretvorila najprije u tvrtku koja radi za izuzetno profitabilnu industriju poluvodiča odnosno nekih dijelova za visokosofisticirane strojeve za proizvodnju mikročipova, a zatim ušla i u kulinarsku industriju s nakanom da vrlo ozbiljno uđe i u obrazovanje. Ne radi se, dakle, samo o tome da će ubuduće imati odličan «tvornički» restoran.

Voditelj Kul-Ina chef Zdravko Perić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Voditelj Kul-Ina chef Zdravko Perić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

U svijetu postoje mnoge slične privatne škole, a u nas, unatoč zamislima, jedva da ih i ima, osim splitske i usputnih i fakulteta, a što očito nije dovoljno za popunjavanje zrakopraznoga prostora pogotovo uzme li se u obzir da smo zemlja nemalih turističkih ambicija. Mirisni i topli kroasani uz piće s otvorenja objašnjenje su samo po sebi, ako znate da ih je vlastoručno pekao voditelj Kulinarskog Instituta chef Zdravko Perić educiran na slavnoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu. Samo takav s razlogom može govoriti u novoj ustanovi o strasti prema kuhanju prema svjetskim standardima.

Ivana Peleš, direktorica Kul-Ina, pred novinarima na otvorenju  (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ivana Peleš, direktorica Kul-Ina, pred novinarima na otvorenju (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Već 2011. Kul-In – priznajem, ne mogu se oteti od pomisli na kulin kao kulen, a tako je vjerojatno i s drugim našijencima koji su iole zagrezli u hrvatsku kulinariku – održao je tri radionice sa stotinjak polaznika (Zdravko Perić, Petra Jelenić) s temama azijske i južnoameričke kuhinje te blagdanskih slastica. Već u studenome 2012. planiraju dva programa usavršavanja za specijaliste za catering i buffet te u slastičarstvu, a iduće školske godine s Obrazovnom grupom Zrinski planiraju, uz drugo, i visokoškolske studije trogodišnji stručni studij menadžmenta kulinarstva i dvogodišnji specijalistički diplomski stručni studij.

Domaćini s dijelom gostiju na svečanosti  (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Domaćini s dijelom gostiju na svečanosti (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Bit će tu i prije negoli, kako planiraju u konačnici, preraste u privatno sveučilište i kampus, različitih mogućnosti za Siščane, ali  za cijelu regiju, za one koji se žele izvještiti podjednako u ekonomskim znanjima i kulinarskim vještinama iz hobija, radi samozapošljavanja ili uopće radi stjecanja povoljnijega statusa na tržištu rada, gdje se trenutačno upravo takva stručna znanja i vještine i traže i dobro plaćaju.

Gospoda Rupčić i Kraljičković ili slikarstvo i agroekonomija također su povezani s kulinarstvom  (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Gospoda Rupčić i Kraljičković ili slikarstvo i agroekonomija također su povezani s kulinarstvom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sisačko-moslavačka županija, kako su isticali govornicina prigodnoj svečanosti i u razgovorima uz nju, također mnogo pridaje razvoju turizma, tradicionalno je poznata po dobroj hrani, ali ugostiteljstvo joj nije uvijek na željenoj razini. Pomoćnica ministra poduzetništva Zdenka Lončar pohvalila je vizionarstvo gospodina Sertića i njegovo ulaganje iz srca, poduzetništvo s emocijom. A to je odlično išlo uz citat kako je zrelost kada se ostvaruju snovi mladosti i geslo Alberta Einsteina s ulaza Kulinarskoga instituta kako nas logika može odvesti od točke A do točke B, a imaginacija svakamo.

Gosti obilaze vrhunski opremljenu kuhinju sa dvadeset "radnih mjesta" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Gosti obilaze vrhunski opremljenu kuhinju sa dvadeset "radnih mjesta" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.