Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 30. prosinac 2022.

U Masterchefu i u goluba prsa pretvorili u – prs!?

Svašta smo se nagledali u ovogodišnjem Masterchefu, ali još je zanimljivije ono što smo slušali. Tako  je jedna od kandidatkinja, Maja Jalševec, upotrijebila oblik prs umjesto prsa. Kandidati su pripravljali golublja prsa i trebalo je poslužiti po jedna prsa na svakom od natjecateljskih tanjura. Maji se učinilo da je poslužila jedan prs i teško je to i izgovorila, no nije posumnjala u gramatičku pogrešku niti ju je itko na to upozorio.

Pileća prsa odkoštena i bez kože prerezana popola (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jest da je posrijedi šou i da svi u njemu nešto pekljaju pa tako i jedan od članova žirija govori po dalmatinski, a trebao bi se ipak služiti standardnim govorom. Emisija je gledana, no pojedini kandidati, osim što su se čudili namirnicama (nekima su i tofu i sejtan bile nepoznanice), svašta su i izgovarali, ali prs je ušao u finale jer je posrijedi imenica koja ne postoji u hrvatskome jeziku. U hrvatskome postoje samo prsa i to je pluralia tantum, odnosno imenica koja dolazi samo u množini. To je osnovnoškolsko gradivo, a na to se u Hrvatskoj školskoj gramatici osvrću autorice Lana Hudeček i Milica Mihaljević. One podsjećaju na to da imenice najčešće imaju jedninu i množinu, ali ima i onih koje imaju samo množinu pa se zovu pluralia tantum. Osim prsa, pluralia tantum, kako navode autorice osnovnoškolske gramatike, jesu uz ostalo i sljedeće imenice: gaće, gajde, grudi, jaslice, kliješta, kolica, kola, krstitke, njoki, orgulje, usta, vrata i druge. Postoje i imenice koje imaju smao jedninu i nazivaju se singularia tantum.

Pileća prsa cijela, s kožom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Učeći kuhati u emisiji koja i gledatelje podučava o pojedinim tehnikama, npr. rezanja povrća, pojedini su kandidati zaboravili ono što su naučili u osnovnoj školi, a o toj bi sitnici svi odgovorni trebali voditi računa jer kad natjecateljica koja je uspjela doći među petero najboljih izgovori pogrešno prs, to bi svakako neko uho moglo prihvatiti kao ispravan oblik, a nije. Također svima smeta izgovoriti da je tkogod od kandidata među petero najboljih, nego su svi neki top. Ipak, bili golubi francuski ili koji god mu drago, imaju samo prsa, a poslužuje se jedan komad prsa ili kako već žiri zahtijeva.

Objavljeno 30. prosinca 2022.

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.