Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 28. svibanj 2024.

Treći međunarodni Tripe Fest Kod bake u Kapelici kraj Garešnice

Zdravko Andri osvojio je dvadesetak (i nacionalnih i međunarodnih) kotlića sve do Pečuha i Kikinde na natjecanjima u kuhanju fiš-paprikaša, različitih gulaša od običnoga do vinskoga i onoga od divljači te gljiva, zatim graha, ričeta, čobanca… te postao certificirani međunarodni sudac da bi sa suprugom i sjajnom cheficom Danijelom Crnjak Andri u obiteljskom lokalu Kod Bake u Kapelici kraj Garešnice pokrenuli međunarodno natjecanje u pripremi fileka. Tako se ove godine u subotu 1. lipnja 2024. na Trećem međunarodnom Tripe Festu okuplja 25-30 ekipa iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije (očekuju i prijavu Slovenije) i Hrvatske i to od Sinja, Dugog otoka, Pašmana, Zaprešića, Stubice, Zagreba, Popovače, Novske, Nove Gradiške…

Samo za ljuitelje – špek-fileki (Foto Rene Karaman / Menu)

Želeći promovirati i fileke i druge iznutrice, na koje su zaboravili i potrošači a i sami ugostitelji i kuhari, zaljubljenicima fileka/tripa, a i onima koji bi to tek mogli postati, ponudit će svega i svačega. Osim pripremljenih za natjecanje zadanih fileka na varivo moći će kušati i fileki pripremljene na različite druge načine. Zdravko Andri recimo, priprema i špek-fileke, i s grahom, s ječmenom kašom, u kobasicama, a ne samo jednom tjedno za gablec, svaki dan imaju u restoranu špek-fileke i po narudžbi – pohane.

Danijela Crnjak Andri i Zdravko Andri iz restorana Kod bake (Foto Rene Karaman / Menu)

Osim toga, iznenađenja čekaju iz kotlića, jer ekipe, obično po dvojica kuhara, ali nije ograničeno, za kuhanje dobivaju po dva kilograma jednom prokuhanih (PIK-ovih!) fileka u komadu, koje sami režu te dodaju začine prema željama, neki buncek, neki, špek, neki korjenasto i drugo povrće, luk, različitu crvenu papriku…

Kotlići čekaju najbolje kuhare fileka (Foto Rene Karaman / Menu)

I – ne zaboravite nazdraviti škrletom!

Objavljeno 28. svibnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.