Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 28. studeni 2019.

Torta od kiselog zelja iz Pirakovca prvonagrađena na 14. Sarmijadi

Ne računajući zadanu figuru sarmu, Pirakovec je i ove godine napravio najbolje jelo od kiselog zelja na nedavnoj 14. Sarmijadi u Laktecu. Ali, ove je godine prvim mjestom za Tortu od kiselog zelja nagrađena ekipa ne Puca iz Pirakovca nego Pajdaša iz Pirakovca: Vlado Antolković, Tomislav Kuten i Željko Sović.

Pajdasi iz Pirakovca upravo primili nagradu iz ruku zelinskoga gradonačelnika (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud 14. Sarmijade (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tortu sam načinio od slanog prhkog tijesta, a napunio je dinstanim kiselim zeljem pomiješanim s mljevenim mesom. Recept je jednostavan, a ukusan, opisuje Željko Sović. Iza njih je ostao jesenski složenac Udruge gljivara Amanita Svetog Ivana Zelina III i fina pita sa zeljem Udruge Žena Tučenik II te još 11 drugih jela od kiselog zelja poput pite sa zeljem, rebrica sa zeljem, šarene rolade u kiselom zelju, jesenskog iznenađenja  u tijestu, krpica sa zeljem, bunceka sa zeljem, bunceka u tijestu i dinstanim zeljem s krpicama, vratine na cvijetu s dinstanim zeljem ipirovimžgancima, obrnute sarme i rolade s gljivama.

Drugonagrađeni jesenski složenac (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Trećenagrađena pita sa zeljem posuta tamnim sjemenkama Udruge žena Tučenik II (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Trećenagrađena pita sa zeljem posuta svijetlim sjemenkama Udruge žena Tučenik II (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Željko Sović živi u kućanstvu sa suprugom Ivančicom, prošlogodišnjom pobjednicom u kategoriji drugih jela s kiselim zeljem, te sinom Matteom. Završio je metalsku školu, ali radi kao građevinac, Ivančica je zavšila ekonomsku školu i radi u osiguranju, a sin električar radi u struci. Svi smo, tumači, veliki gurmani, a u 20 godina zajedničkoga života supružnici su svoju strast prema kuhanju prenijeli i na sina. Kako kuhaju, pokazuju i na različitim natjecanjima, slavljima i druženjima. Željko uglavnom smisli jelo, a Ivančica ga izvede.

Zasad smo, govori Željko Sović, relativno anonimni kuhari, jer nama nije u interesu da naša jela moraju uvijek biti nagrađivana, nego volimo ljudima pokazati kako od jednostavnih i naoko nespojivih namirnica napraviti jela koja prije nas nikad nitko nije spravio.

Obitelj Sović: Željko, Ivančica i Matteo (Obiteljski album)

Žive u Pirakovcu, selu sa stotinjak stanovnika, udaljenom nekoliko kilometara od Vrbovca. Željko je predsjednik DVD-a Pirakovec, Matteo je vođa malonogometne ekipe zanimljiva naziva Tudum Pirakovec, a Ivančica je predsjednica Mjesnog odbora Pirakovec i zamjenica predsjednice Udruge žena Pirakovec. Među tridesetak članova su i muškarci, objašnjava Željko Sović, dodajući kako to da supruga i on kuhaju na svim feštama u selu, vatrogasnim zabavama primjerice.

Klasika Udruge penczionera Sveti Ivan Zelina: buncek s kiselim zeljem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Rebrica sa zeljem Udruge Žena Tučenik I (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štrudla s kiselim zeljem Hrvatskog srca Vrbovec (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Godinama sudjeluju i na vrbovečkoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, gdje se također predstavljaju s jelima starima, ali ne osobito poznatima, kao što su kruške punjene jačmenom kašom. Njima je bio oduševljen i chef Tomislav Špiček, koji se zanimao za recept. Bili smo također pohvaljeni i nagrađeni za kolač od kukuruza, kolač od maka i jabuka, fanjke, bucance od krumpira itd. Teško im je izdvojiti najdraža jela i za jelo i za pripremanje.

Obrnuta sarma Puca iz Pirakovca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na Sarmijadi u Laktecu sudjelovali su već drugi put. Prošle godine pobijedila je Ivančica sa svojom ekipom s Obrnutom sarmom, a ove godine Željko s svojim dečkima s Tortom od kiselog zelja.

Torta od kiselog zelja

Torta s kiselim zeljem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

150 g maslaca
300 g brašna (200 g glatkog i 100 g oštrog)
1 žutanjak
1 žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev

300 g kiselog zelja
200 g miješanoga mljevenog mesa
2 glavice luka
malo crvene paprike, papra i vegete

Priprema

Zamijesite slano prhko tijesto te ga ostavite u frižideru oko 30 min da se malo stegne. U međuvremenu izdinstajte luk, miješano mljeveno meso i kiselo rezano zelje. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan razvaljajte i obložite kalup za torte, napunite dinstanim ohlađenim nadjevom, a ostatak tijesta naribajte na vrh torte. Pecite u pećnici na 180 °C 30-45 min odnosno da tijesto porumeni.

Poslužena s kiselim zeljem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije naodmet

Uz tortu poslužite kiselo vrhnje, jer se odlično slažu.

Objavljeno 28. studenoga 2019.

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.