Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 27. veljača 2024.

Torta Donegani – kreacija iz školske kuhinje nadahnuta Đakovačkom katedralom

Na obrazovanje u nas mogli bismo naredati brojne primjedbe, ali nam dobri primjeri iz prakse, pogotovo kada zaredaju, vrate vjeru kako se mladi ljudi mogu odlično obrazovati. Jedan od takvih primjera je Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo o čijim sam profesorima i učenicima te projektima imala priliku pisati i kušati ih, primjerice na budimpeštanskoj Hrvatskoj književnoj Panoniji. Oduševljava me kako u sadašnjosti oživljavaju kulturnu baštinu povezujući je s obrazovanjem i odgojem za poduzetništvo. Svjedoče o tome i tekstovi objavljeni na Oblizekima: 2020. o Adventskoj i božićnoj slavonskoj kuharici, 2021. o međunarodnom školskom projektu Božićni kruh mojega kraja, 2022. o Srednjevjekovnoj đakovačkoj kuharici iz školskih klupa, o piru kao trendovskoj superhrani iz povijesti  te o pralinama Sofijina srca.

Elegantna i dojmljiva, nadahnuta detaljima đakovačke Katedrale (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Prošle godine predstavljena je i Hrvatska kuhinja / Horvat konyha na mađarskom i hrvatskom. I ove su školske godine već zanizali uspjesima, pa su njihova Sofijina srca poslužila kao Božićni dar Ministarstva poljoprivrede, a potkraj prošle godine promovirali su novi projekt i uradak kojim su se  vrlo uspjelo predstavili u veljači na 27. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024.

Izložbeni prostor i degustacije oduševili posjetitelje Viroexpa 2024. (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Škola je na izložbenom prostoru svoga osnivača Osječko-baranjske županije, koja je na Sajmu bila županija-partner i osvojila Zlatnu plaketu za izniman doprinos u razvoju sajma i za uređenje izložbenog prostora, kako piše Ante Bubreg na Srednjoj.hr, posjetiteljima sajma, sve do od ministara do predsjednika Vlade, predstavila i ponudila na degustaciju uratke mladih izlagača – praline Sofijina srca i vina iz njihova školskog vinograda u Trnavi te novu slasticu Tortu Donegani, osmišljenu kao dio školskog projekta Arheolozi jučerašnjeg svijeta financiranoga sredstvima Ministarstva turizma i sporta radi promocije strukovnih zanimanja te pokroviteljstvom i Osječko-baranjske županije i Grada Đakova.

Miješanje kreme (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Razmazivanje kreme po biskvitu (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Tortu je zanimljivom pričom i osnovnim informacijama pratio i katalog o Kulturno-gastronomskom projektu Torta Donegani, koji je također izradila Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo. U njemu ističu kako je torta majstorski uradak koji spaja okuse i estetiku, inspiriran umjetnošću velikoga majstora Doneganija, čija su djela neizostavni dio kulturnog naslijeđa Đakova i ukupne hrvatske kulture.

Tek premazana zlatnom kremom (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Vatroslav (Ognjan) Donegani hrvatski je kipar rođen u Rijeci 28. srpnja 1836., a umro je u Đakovu, 5. VII. 1899., gdje je sahranjen na Gradskom groblju. Školovao se u Veneciji na Accademii di belle arti; 1855. i 1856. nagrađen je za izložena djela (među njima za Poprsje redovnika). Po narudžbi odbora za podizanje spomenika banu Josipu Jelačiću izradio je model, ali je izrada spomenika povjerena bečkom kiparu A. D. Fernkornu. Za trud oko izrade modela Josip Juraj Strossmayer dao mu je naknadu i potporu za nastavak školovanja u Rimu, smjestivši ga u Zavod Sv. Jeronima.

Nadahnuće iz kulturne povijesti za poduzetnu budućnost (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Boravio je neko vrijeme i u Rusiji. Godine1867. Strossmayer ga je pozvao iz Rima u Đakovo da nadzire gradnju katedrale (do 1876.) i kamenolome, a zatim mu povjerio (do 1882.) i kiparske radove na ukrašavanju oltara (dovršeni 1880.) i propovjedaonice. Za Strossmayerovu katedralu Donegani je izradio medaljone na glavnom oltaru (Sv. Grgur Veliki, Sv. Ambrozije, Sv. Augustin, Sv. Jeronim), bareljefe na propovjedaonici (Navještenje Blažene Djevice Marije, Zaruke Majke Božje, Isusovo prikazanje u hramu, Isus na križu), kipove na glavnom oltaru (Sv. Petar, Sv. Matej, Sv. Marko, Sv. Luka, Sv. Ivan), na pokrajnim oltarima (Sv. Dimitrije, Sv. Ivan Kapistran, Sv. Juraj, Majka Božja, Sv. Josip s Isusom, Sv. Katarina, Sv. Cecilija), oltarima u kapelicama (Sv. Ivan Nepomuk, Sv. Ćiril i Metod) i na uglovima propovjedaonice (Sv. Ivan Zlatousti, Sv. Bernard, Sv. Alfons, Sv. Antun, Sv. Ignacije, Sv. Toma Akvinski). Izradio je i portretna poprsja fra G. Martića u visokom reljefu i biskupa Strossmayera (oba u Modernoj galeriji u Zagrebu), kompoziciju Sv. Trojstvo u Sotinu kraj Vukovara, kiparska djela za riječkog trgovca Iginija Scarpa, a predviđena je njegova suradnja pri obnovi katedrale u Zagrebu. Prema Doneganijevim modelima sve kipove u katedrali u Đakovu klesao je Tomo Vodička, rodom Čeh iz Moravica. Na Doneganija je utjecalo talijansko kiparstvo sredine XIX. st. s realističkim pristupom i izraženim dekorativnim težnjama.

Izrezivanje listova od fondanta (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Izrezni listovi od fondanta (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Iz kataloga doznajemo i da je kipar Vatroslav Donegani u Đakovu imao kuću u današnjoj Ulici Ivana Pavla II., a uz Srednju strukovnu školu Antuna Horvata vezan je kao učitelj risanja te kao privremeni općinski načelnik Đakova, koji je 23. siječnja 1887. sudjelovao pri otvaranju tadašnje Šegrtske škole. Njemu u čast prigodom 125. obljetnice smrti ravnatelj Srednje strukovne škole Mirko Ćurić osmislio je kulturno-gastronomski projekt Torta Donegani. Dio je to većega školskog projekta Arheolozi Jučerašnjeg svijeta, koji se naslanja na bogatu austro-ugarsku gastronomsku tradiciju u kojoj se rado znamenitim osobama, uvažavajući njihove osobne karakteristike i postignuća, u znak zahvalnosti ili priznanja izrađivala posebna torta koja je nosila njihovo ime.

Pozlaćeni listovi (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Tortom Donegani htjeli su mladi Đakovčani, kako navodi moj jkolega književnik i ravnatelj škole Mirko Ćurić, inače i idejni začetnik i ovoga slatkog projekta, odati priznanje umjetniku čija su djela obilježila ne samo njihov grad i Strossmayerovu katedralu već i jedno razdoblje hrvatske umjetnosti, kada se zahvaljujući đakovačkom biskupu Josipu Jurju Strossmayeru gradila hrvatska umjetnost kakvu danas poznajemo.

Zlatni detalj nalik onome iz Katedrale (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Budući da u Doneganijevu kiparskom opusu dominiraju bijela boja mramora od kojih je klesao svoje kipove te zlatna boja kojom su urešeni postamenti i okviri oltara i kipova,   i torta je morala biti primarno – bijela i zlatna – odnosno sačinjena od sastojaka koji će u konačnici dati tortu bijele i zlatne boje. Akademska slikarica Patricija Drenjančević od jestive je mase oblikovala zlatne detalje koje je preslikala s Donegnijevih radova, a nastavnice Marija Katilović, Nevenka Kokalović, Mihaela Tosenberger Andrić, Marija Batori i Sanja Hajduković s učenicima i učenicama slastičarske i kuharske struke osmislile su recept i oblikovale tortu, a za dizajn kutije i prateće promidžbene materijale zaslužan je Mihael Kelbas. Torta je pretpremijerno predstavljenja prigodom obilježavanja 137. godina rada Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu 26. siječnja 2024.

Završno ukrašavanje torte (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Ne odaju recepturu, tajnu svojega intelektualnoga vlasništva, ali navode sastojke Torte Donegani. Biskvit od prženih mljevenih lješnjaka i šećera, prekriven tučenom masom od bjelanjaka te kremu od žutanjaka, pudinga od vanilije, brašna i maslaca. Kad se biskviti ispeku, a krema izradi i ohladi,  torta se slaže sloj po sloj, izmjenjujući pečene biskvite, kremu i tučeni šlag. Posebno ističu dekoraciju torte, koja se sastoji od ručno oblikovanog fondanta obojenoga zlatnom jestivom bojom. Specifičnim slaganjem dekoracija, torta dobiva jedinstven izgled nadahnut Doneganijevim radovima u đakovačkoj katedrali. Poručuju: Uživajte u ovoj čarobnoj kombinaciji okusa i umjetnosti!

Još samo koji zlatni biser (Foto Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo )

Želim im uspjeha uvjerena kako će torta biti zanimljiva za sve svečane trenutke ne samo u Đakovu, osobito primjerice na vjenčanjima.

Objavljeno 27. veljače 2024.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.