Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 12. veljača 2018.

Tetkini spuščanci za šećeraše i početnike

Čak i notorni svakidašnji, akcijski globalni krafli, krafni imaju drugačiji okus kao pokladnice, a kamoli neće one manje razvikane slastice koje plivaju u dubokoj masnoći, bilo ulju bilo masti, kako bi nam zasladili Fašnik, Poklade, Pepelnicu, maskenbale… Poderane gače, treske ili trešče, fanjski, langoši, langošice, fritule, brze fritule, žličnjaci, listarići, cveteki, čak četvrtasti kraflići, dobro nam došli!

A da se neprestano ne ponavljamo te kako u svim tim slasticama ima više mašte od ikojih drugih sastojaka, predlažem nešto brzo i jednostavno, što mogu pripremiti početnici, a uz male preinake jesti čak i šećeraši. Uštipci ili spuščanci, jer se jednostavno bez mnogo mudrijanja samo – spuste u masnoću!

Postoje spuščanci i kao tjestenina za juhu, manje pravilni žličnjaci, koji se ispuštaju u vruću juhu ili u vodu. Okrenuta jeziku, eto, okrenuh se i vama punih usta finih, malenih slastica, koje ne morate peći samo o Fašniku.

Spuščanci

Spuščanci gotovo bez šećera (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Spuščanci gotovo bez šećera (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

2 jaja
100 g  svježega kravljeg sira – Zagrebačkoga sira
1,5 dl mlijeka
10 žlica brašna

malo suhoga kvasca
1,5 naribana jabuka

0,03 dl  (štamprlek) rakije
1 vanilin šeer
1 mala žličica ribanoga cimeta
malo soli
malo grožđica
po želji malo otopljenog maslaca

ulje za prženje

Priprema

Jaja istucite, pa im dodajte izmrvljeni svježi kravlji sir i mlijeko. Sve suhe sastojke pomiješajte s brašnom i zatim s mokrim sastojcima te ostavite da se digne. Kad uzrastu, tijesto uzimajte žličicom i ispuštajte u vruće (ne prevruće!) ulje da lagano pliva. Kad se zažari s donje strne i digne se prema van, okrenite spuščance da se ispeku i s druge strane. Pečene po želji možete posuti sitnim ili kristal šećerom.

 

Objavljeno 13. veljače 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

Krafne ispod Kamenih svatova

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

http://oblizeki.com/fritulice-fine-za-pola-sata-1385

http://oblizeki.com/listarici-slatki-ili-slani—dika-stitarskih-snasa-8797

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki…-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.