Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 7. travanj 2010.

Tapenada, namaz od maslina

U jeku najveće prošlogodišnje afere sa splitskim SMS-om mnogi su sa sjetom pomislili kako bi bila najveća šteta da s tržišta nestanu njihovi sjajni proizvodi. Jedan od njih je i pasta od zelenih te pasta od crnih maslina.

Taj mediteranski, izuzetno poznat i omiljen namaz, tapenada, u Provansi, odakle izvorno potječe, najčešće poslužuju jednostavno, a tako je i meni najbolje prijao, s domaćom pogačom uz čašu dobroga, dakako crnoga vina. Ljeti osvježava, a u ostala godišnja doba podsjeća na lijepo ljeto, maslinike, more…

Danas ima mnoge inačice, ne samo po sredozemnim zemljama gdje se uzgajaju masline, a predložena iz knjige Namazi iz Male škole kuhanja Ivanke Biluš i Božice Brkan u izdanju Alfe, samo je jedna od mogućih.

Tapenada (Snimila Marina Filipović Marinshe)

Danas internacionalno prihvaćeno, ime tapenada namaz je dobio prema provansalskome nazivu za vrlo važan sastojak kapar – tapeno.

Sastojci (za 4-6 osoba)

 • 17,5 dag crnih/zelenih maslina bez koštica
 • 1-2 fileta slanih inćuna
 • 1 žlica kapara
 • 1 dl maslinova ulja
 • malo ribane limunove korice
 • papar
 • malo vinjaka

Priprema

Knjiga o namazima Male škole kuhanja

Masline, slane filete i kapare sitno nasjeckajte ili izmiksajte u električnoj miješalici. Zatim dodajte ribanu limunovu koricu, vinjak, maslinovo ulje i papar. Sve dobro izmiješajte u kremasti namaz.

Nije naodmet

Volite li, tapenadi po želji možete okus oplemeniti i nasjeckanom svježom majčinom dušicom te lovorom u prahu te brojne druge začine. Vinjak svakako možete zamijeniti nekim od slavnih francuskih cognaca. Možete je poslužiti uz različito povrće pečeno na žaru ili ga možete izmiješati s kuhanom tjesteninom koju na kraju pospite parmezanom.

Sljubljivanje

Preporučujemo neko od dobrih crnih vina s Mediterana – francuska, talijanska, španjolska, hrvatska… Pitka i zdrava, puna tanina, vrlo su korisna srcu i krvnim žilama.

 • Podrijetlo: mediteranski
 • Stil: tradicinalan, moderan
 • Prigoda (za posluživanje): uz piće, u različitim prilikama
 • Složenost (tko može raditi): za svakoga
 • Tip jela: namaz, za malo jelo ili dodatak tjesteninama, povrću, riži…
 • Vrijeme potrebno za pripremu: brzo
 • Trošak: ekonomičan

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

5 komentara

 1. […] jesti uobičajenom uz, primjerice, sir i pršut, dalmatinski dakako, ili od pripremiti zanimljiva jela samo od maslina, primjerice tapenada  ili u kombinaciji s drugim dalmatinskim  plodovima, ribom […]

 2. […] Nemam uopće ni izbliza predodžbu kako su se u međuvremenu i prodavali, mi smo ih, što zbog dijagnoa što zbog loših ocjena što zbog širenja izbora, zaobilazili, izuzevši upravo gavrilovićke jetrene paštete kad nam zatreba sentimalnoga okusa mladosti. Ponekad bih posegnula i za paštetom u crijevu. Anonimnom. Iako bismo i mi poput mlađih naraštaja, lako mogli naći nove ljubavi – paštete od šunke, riblje i morske uopće, pileće, od čvaraka, od divljači, vege… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.