Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 29. listopad 2020.

Stajun od lumblije ili veloluško Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija

Ne mogu se sjetiti jesu li moji graničari, moji Moslavci, imali običaj o Sesvetama, o Svim svetima, idući na groblje spremati neko posebno jelo kao što Splićani imaju bobiće, favete o kojima sam pisala 1. studenioga 2011., ili kao što Korčulani imaju lumbliju. Pisala sam davno, također još 2011. na Oblizekima tekst Lumblija – korčulanski okus ljubavnog nezaborava, zahvaljujući prof. dr. sc. emer. Nikoli Miroševiću, koji mu ju je darivao kao okus svoga otoka. Raspisala sam se, istraživši je, o blatskoj, blajskoj, a sada imam priliku ispričati priču o velaluškoj lumbliji. Neću ni pitati jesu li recepturu i onamo donijele Brajke udate u Vela Luku?

Veloluška lumblija – nadahnuće za fotografiju? (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki)

Mnogi će se odmah sjetiti Olivera Dragojevića i kad ja vidim modro more i zelene obale, zakantati ću ovu pismu za tebe, pa Vela Luku mala ne zaboravi… Samo usputno podsjećam na više od dva vijeka staru priču o slastici, koja je ostala i održala se od Napoleonovih osvajanja Dalmacije, poput primjerice samoborskog bermeta i muštarde. Ime joj navodno potječe od rastanka vojnika-pekara koji je lokalnoj djevojci darivao slasticu uz riječi n’ublie, ne zaboravi me, što je ona upamtila kao lumblija, zadržavši ime i za spomen-slasticu. Pretpostavlja se da je vojnik bio Korzikanac, jer se sličan kolač peče i na Korzici.

Kad je lumblija stvarno prvi put došla na otok ne može se točno tvrditi, pišu i Dinko Oreb i povjesničar i etnolog Tonko Barčot i drugi, no, zaključuju, sigurno se može svrstati u kontekst svisvetskih običaja koje je katolička crkva uvela u 7. stoljeću. Lumblija, kao obredni kruh koji se u prošlosti darivao kumovima i starijiim članovima obitelji, ima sličnosti s lojenicom koja je karakteristična za istočni dio otoka, a i datumi se gotovo preklapaju, jer se lumblija vezuje za kraj listopada, a lojenica za blagdan sv. Martina, odnosno početak studenoga. Barčot je iz svega toga zaključio kako je lumblija otočka, pekla se u svim mjestima, a zadržala se na zapadnom dijelu otoka.

Najmlađi izlagači na jednoj od prethodnih Stajuna od lumblije (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki)

Štoviše, od prigodnoga kolača postala je otočkim suvenirom, a umjesto dosadašnjega lokalnoga natjecanja uživo, Turistička zajednica Vela Luke je, uz ona četiri slavna stađuna iz pjesme, također Velaluške Meri Cetinić, osmislila i (sad već peti!) Stajun od lumblije, višednevnu priredbu od 26. listopada do 4. studenoga, ali i prvo online natjecanje u pripremi, preciznije u snimanju pečenja. Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija!

Usporedno ocjenjivanje lumblije (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki))

O njemu me je šire obavijestila zaljubljenica u Vela Luku Zdravka Škugor, s kojom sam svojevremeno surađivala na sad već etabliraim, zaštićenim i vrlo uspješnim samoborskim suvenirskim poslasticama – Marijinoj torti i rudarskoj greblici:

Fotografije se mogu slati od 26. listopada do 2. studenog elektronskom poštom na email adresu  visitvelaluka@gmail.com. Bit će objavljene na Facebook stranici Vela Luka Tourist Board u foto albumu pod nazivom Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblija. Prijaviti se mogu natjecatelji bez obzira gdje se fizički nalaze. Ove godine natjecanju se mogu pridružiti i oni koji ne žive u Veloj Luci ,a njeguju tradiciju izrade lumblije. Svaki natjecatelj može sudjelovati samo s jednom fotografijom,  a nagrađuje se tri fotografije s najvećim brojem oznaka sviđa mi se. Fotografija iz albuma koja dobije najviše lajkova pobjednik je ovog virtualnog natjecanja. Stoga, pozivaju se svi da svoju omiljenu slasticu fotografiraju i  sudjeluju  u Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju u izradi lumblije! Za sve dodatne informacije obratite se na kontakt: TZO Vela Luka, email: direktor@tzvelaluka.hr, tel. 020/813 619.

S jedne od festivalskih radionica – priprema lumblije (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki)

Tijekom ovoga tjedna održavaju i radionice za osnovce i srednjoškolce te vrtićku djecu, a mediji pronose priču upućenih kao što je savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, vitez gastronomije sredozemnih i europskih regija Josip Žuvela u povijest i pečenje lumblije. Je li moguće da se, sad kad se zbog epidemijskih ograničenja lokalne slastičarke ne mogu kao prijašnjih godina ogledati u svojoj batinskoj, običajnoj slastici, brže približimo i zemljopisnoj zaštiti još jedne hrvatske jestvine? Pogotovo jer se u nju umijesi dojmljiva raskoš dalmatinskih, mediteranskih okusa i mirisa, od grožđica, oraha i bajama, limuna i naranče do rozolja ili travarice, maslinova ulja, a zatim i začina iz različitih dijelova svijeta, koji nekad nisu baš bili ni jeftini poput cimeta i muškatnog oraščića, klinčića, anisa, korijandra… A uza sve drugo i nedavno na razini EU zaštićeni varenik! Pisala sm i o bračkome i o pelješkom!

Još nadahnuća za pripremu, fotografiranje i – kušanje (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki)

Ukratko, priča vodi tome da od prigodnoga kolača zahvaljujući Stajunu od lumblije sama lumblija postane okus prepoznatljiv mnogo šire u zemljama kamo su odavno iseljavali Korčulani, a i svi koji se vole ogledati i pečenju dobroga kolača. 

Lumblija iz Vela Luke

Veloluška lumblija s dijelom sastojaka (Fotografija TZO Vela Luka / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 kg prosijanog brašna
 • 20-30 g suhoga kvasca ili 60-100 g svježega kvasca
 • 250 g šećera
 • 100 g grožđica, opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili u rakiji
 • 100 g oraha, grubo sjeckanih
 • 100 g bajama, poprženih i grubo sjeckanih
 • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
 • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
 • 0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića
 • 0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa
 • 0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandra
 • naribana korica 1 limuna
 • naribana korica 1 limuna 1 naranče
 • 2  vrećice vanilin šećera
 • 1 čajna žličica soli
 • 1 dl varenika
 • 1 dl rakije (od ruža ili travarice)
 • 1 dl maslinova ulja
 • 50-100 g rastopljena maslaca ili masti
 • mlaka voda

Priprema

U prosijano brašno uz dodatak suhoga kvasca, začina i šećera dodate popržene grubo sjeckane bademe i orahe te vareniku ili u rakiji namočene grožđice i sol. Radite li sa svježim kvascem, napravite rupu u smjesi brašna i dodataka u koju dodajte aktivirani svježi kvasac. Smjesi zatim dodajte  maslinovo ulje i otopljenu masnoća te varenik i rakiju. Sastojke mijesite da se dobro povežu u tijesto, prema potrebi uz dodatak mlake vode. Tijesto ostavite na toplome da se volumen udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesite i oblikujte u kuglice tijesta ujednačene mase te ostavite da se volumen poveća.

Ovako oblikovan kolač stavite u lim za pečenje u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C te ga pecite 15-20 min. Nakon toga temperaturu smanjite na 180 °C ili čak 150 °C te pecite još oko 30 min da poprimi tamnosmeđu boje. Kad je lumblija pečena, premažite je rakijom ili varenikom i pospite krupnim kristalnim šećerom.

Nije naodmet

Lumbliju snimite da budu što lješi i kolači fotografija i pošaljite na natjecanje!

Objavljeno 29. listopada 2020.

Lumblija – korčulanski okus ljubavnog nezaborava

Splitski bobići, šibenske favete, tršćanske favette triestine slade bademima i životom uza Sve svete

Torta Marija dio Samoborskoga slatkog nokturna

Greblica, tenka gibanica rudarska

Varenik s Pelješca – novost iz prošlosti starije od Dubrovačke Republike

Varenik, drevna delicija s otoka Brača

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.