Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 5. lipanj 2023.

Srednja škola Zabok ispekla najbolje štrukle 14. Štruklijade

Zagorski štrukli imaju budućnost! Za 14. Štruklijadu na Bedekovčanskim jezerima u okviru tradicionalnoga dvodnevnoga 55. Sajma i izložbe zagorskih vina 3. lipnja 2023. najboljim su ocijenjeni štrukli koje su ispekli učenici Srednje škola Zabok, a treće su mjesto zauzeli još mlađi, učenici Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički! Između njih, na drugo su se mjesto uspjeli ugurati štrukli višekratnih prijašnjih pobjednika OPG Micak – Klet Zagoski dvori iz Marije Bistrice. Natjecalo se ukupno trinaest natjecatelja, neki i prvi put.

Pobjednički štrukli 14. Štruklijade (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štand Srednje škole Zabok (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Štrukle je ocjenjivao tročlani ocjenjivački sud: Podravkin gastropromotor Dražen Đurišević, profesorica kuharstva Brankica Kralj i vaša autorica i urednica Oblizeka Božica Brkan. Tradicionalno se ocjenjuje izgled, zatim okus (slanoća, sočnost, sklad, ukus) i greške (prepečeno, nedovoljno pečeno, premasno, premalo nadjeva, previše nadjeva, žilavo).

OPG Micak izložio je štrukle i prijašnje pobjedničke diplome (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ispekli treću nagradu i odlično tržili – osnovni iz Brestovca Orehovičkoga (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na ocjenjivanju se čulo kako ugostiteljima nedostaje radne snage, što ne može biti opravdanje da oni čija je kakvoća štrukla bjelodana izostaju s ovoga županijskoga ogledanja. Također, nije opravdanje ni da se napokon onima koji u njima žele uživati na stol još ne iznose standardizirani, jednaki štrukli. I pred ocjenjivače su stizali štrukli različite veličine, često sličniji savijači ili, nažalost, zlevki, nejednako pečeni ili čak zgoreni.

Bedekovčanska jezera – krasan zagorski krajolik za Štruklijadu (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Srednje ocijenjeni (Foto MIljenko Brezak / Oblizeki)

Na izložbi su se mogli kupiti i klasični zagorski strukli, i zapečeni u vrhnju, i bučnice, ali i nadjeveni višnjama, jabukama, heljdinom kašom… Čak i štrukli gluten free!

Štand Srednje škole Pregrada (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Detalj sa štanda Srednje škole Pregrada – štrukli bez glutena! (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenivački sud stoga predlaže da se u pobjedničkoj školi održi radionica za ambicioznije i radoznale Zagorce, ne samo ugostitelje, kako bi su štrukli, jedan od zagorskih proizvoda koji su zaštićeni i kao nematerijalna baština, na samo na ocjenjivanju nego i u svakidašnjoj ponudi bili još kvalitetniji.

Objavljeno 5. lipnja 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.