Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 22. svibanj 2018.

Sorta Raurica je najjagoda 2018.

Šesnaest je anonimnih sorta jagoda u ponedjeljak stiglo pred potrošački ocjenjivački sud koji je vrednujući vrlo subjektivno od vanjskoga izgleda veličinu, oblik i boju, od fizikalne kakvoće čvrstoću, teksturu i sočnost, od okusa odnos šećera i kiselina, aromu i punoću, okus te opći dojam u mogućnih devet ocjena (nezadovoljavajuće 1, prihvatljivo do nezadovoljavajuće 1,5, prihvatljivo 2, osrednje 2,5, dobro 3, dobro do vrlo dobro 3,5, vrlo dobro 4, vrlo dobro do izvrsno 4,5 i izvrsno 5) presudio o redoslijedu:

 

Sorta raurica najbolje je ocijenjena od 16 sorta jagoda 2018. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sorta Raurica najbolje je ocijenjena od 16 sorta jagoda 2018. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 1. Raurica
  2. Asia
  3. Clery
  4. Alba
  5. Mara des Bois
  6. Honeoye
  7. Premy
  8. Joly
  9. Albion (hidropon)
  10. Albion
  11. Elsariusz
  12. Miss
  13. Dukat
  14. Arosa
  15. Elkat
  16. Markat
   

Mr. sc. Josip Kraljičković uvodi u tradicionalno potrošačkoocjenjivanje(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mr. sc. Josip Kraljičković uvodi u tradicionalno potrošačko ocjenjivanje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Imala sam čast ponovno nakon gotovo desetak godina biti u ocjenjivačkom sudu s   kolegama Vlatkom Gregurićem s HTV-a i Mirjam Petrenić s Mreže TV, nutricionisticom Evom Pavić s KBC Rebro, Danijelom Bursać Kovačević i Nadom Vakčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vinarom Nikolom Šemberom, Vinskom kraljicom Zagrebačke županije Lucijom Fabek, Vladimirom Štarkeljom iz Autokuće Štarkelj te Danielom Jakšićem iz Udruge Jagodni prsten.

Skrivena identite jagode očekuju kušanje ocjenjivačkoga suda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Skrivena identite jagode očekuju kušanje ocjenjivačkoga suda (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ta udruga s Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba time je 16. put provela ocjenjivanje jagoda proizvedenih na svome području. Njima statistički pripada trećina od svih 300 hektara zasađenih jagodama u Hrvatskoj: oko 60 hektara Grad Zagreb i oko 40 hektara Zagrebačka županija.

Za ocjenjivanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za ocjenjivanja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Naši su uzgajivači jagoda svladali osnovno označavanje jagoda odnosno proizvođača, ali sortu i dalje izostavljaju, a također i način proizvodnje, iako tehnologija (uzgoj na tlu, na bijeloj ili crnoj foliji, hidroponski…, zatim je li ekološki ili konvencionalni i sl.) umnogome određuje kakvoću. Riječi su to prof. dr. sc. Borisa Duralije  s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditelja ocjenjivanja i specijalista za uzgoj jagodastoga voća, što je, tvrdi on, najtočniji, već 200 godina uvriježen naziv za bobičasto voće vrlo popularno posljednjih desetljeća i u nas kao i u cijelome svijetu.

Ocjenjivanje uime Oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivanje uime Oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

SAD uvelike predvodi i u uzgoju i u potrošnji, a najviše cijene, sve do bijelih i ružičastih koje se prodaju na komad, jagode bilježe u Japanu. Krupne jagode i inače su trend zbog manjka i visoke cijene radne snage. Zanimljivo je da je veliki uzgajivač i potrošač postala Kina, koja smrznute jagode prodaje po cijelome svijetu.

Clery je godinama jedna od najomiljenijih sorta u Hrvatskoj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Clery je godinama jedna od najomiljenijih sorta u Hrvatskoj (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivači su razgovarali i o kontaminaciji plodova i nasada te o poboljšicama unatrag desetljeća te novim znanstvenim spoznajama o vrijednostima u prehrani, što je sve također pridonijelo da crveno voće uopće, pa i jagode, dobiju načelni status superhrane.

Prof. dr. sc. Boris Duralija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prof. dr. sc. Boris Duralija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Veliki su pomaci i promjene zabilježene i u sortimentu. Iako je, primjerice, sorta Clery vodeća u Hrvatskoj – u nasadima je ima oko 50 posto – i ovaj put tradicionalno dobro ocijenjena, pobjednica Raurica, inače talijanska sorta, jedna od najrodnijih i jedna od najkasnijih, dosad je obično bila među tri najlošije ocijenjene. Stručnjaci ovogodišnje iznenađenje tumače povoljnom klimom u ključnim trenucima razvoja plodova. Zanimljivo je da je gotovo iščezla nekad za proizvođače prva, a za potrošače zadnja sorta Marmolada, da na ocjenjivanju nije bilo ni Queen Elise te Maye, koja se zbog najizraženijih kiselina obično najbolje sljubljuje sa suhim pjenušcima.

Kakvoću jagoda u nas istraživala je doc. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s PBT -a (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kakvoću jagoda u nas istraživala je doc. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s PBT -a (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također je zorno kako je i kod nas, uz talijanske (npr. Clery, Raurica, Premy…), sve više novih američkih (npr. Albion, Honeoye) i razvijenih poljskih sorta (npr. Elsariusz, Dukat, Elkat, Markat). Poljska je inače sa 180.000 t postala najveći europski proizvođač i izvoznik u Nizozemsku, Njemačku, Austriju itd. Svakako je važno istaknuti kako je na ovome ocjenjivanju u ponedjeljak 22. svibnja 2018. odlično, 2. mjestom, ocijenjena talijanska sorta Asia, nekad NF421 odnosno nesuđena Zagrepčanka.

Eva Pavić na KBC-u rebro brine o prehrani pacijenata i visoko cijeni jagode (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Eva Pavić na KBC-u Rebro brine o prehrani pacijenata i visoko cijeni jagode (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na Izletištu Kljun OPG-a Bereček u Donjem Desincu, a uz Šemberov pjenušac s jagodama, ocjenjivači su kušali i domaći štrudl, savijaču s jagodama. Upravo u vrijeme kada su proizvođači jagoda prosvjedovali zbog uvoza jeftinih jagoda pred jednim trgovačkim centrom dijeleći svoj urod besplatno. Mnogim bi ljubiteljima jagoda nesumnjivo bio zanimljiv izlet s berbom, recimo k Željku Vargi u Pisarovinu, gdje uzgaja čak tridesetak sorta jagoda!

Uz starinski sa sirom, također domaći ali moderni štrud s jagodama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz starinski sa sirom, također domaći ali moderni štrudl s jagodama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mr. sc. Josip Kraljičković, pročenik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, podsjetio je kako je ocjenjivanje kakvoće – uz ono jabuka, meda, vina… – jagoda započeto 2002. ponajprije namijenjeno proizvođačima kako bi ponudu mogli bolje prilagoditi ukusu potencijalnih potrošača odnosno ionako hirovitu tržištu.

Jagodei Šemberov pjenušac: Josip Kraljičković, Nikola Šember, Lucija Faber, Željko Varga i Boris Duralija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jagode i Šemberov pjenušac: Josip Kraljičković, Nikola Šember, Lucija Fabek, Željko Varga i Boris Duralija (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 22. svibnja 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:
 

http://oblizeki.com/molim-prijedlog-za-ljubavnu-izjavu-jagodama-jednako-zanosnu-ali-%E2%80%93-jendostavniju-2537

http://oblizeki.com/jagode-s-cokoladom-i-melisom-u-pjenuscu-s-vuglec-brega-s-metvicom-9997

http://oblizeki.com/uz-valentinovo-ljubavni-oblizeki-ljubavni-ugrizi-17316

Umjesto kave 20. svibnja 2016.: sorte jagoda

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.