Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 12. ožujak 2024.

Smrznute namirnice smanjuju bacanja hrane, smatra 60 posto Hrvata

Ima li ikoga tko nema hladnjak/frižider, a tko nema škrinju/zamrzivač/dipfrizer? Višekratno sam se i u Enciklopediji špeceraja i na Oblizekima doticala tema o praktičnosti i ekonomičnosti tih kućanskih aparata i zamrzavanju namirnica doma, uzgojenih u vlastitim vrtovima ili kupljenih u sezoni kad su najkvalitetnije, a najjeftinije, te o razvijenim hladnim lancima s polugotovom i gotovom hranom, čiji proizvođači ističu kako su smrznuti proizvodi inovativni i praktični te nutritivno vrijedni. Za kuhanje ili pečenje već očišćena riba, povrće, mješavine povrća i voća, različiti pekarski i slastičarski proizvodi pripravni za pećnicu i brzu pripremu svakodnevno nas spašava i daje ideje za obiteljski stol.       

Stoljeće zamrznute hrane (Foto Ledo / Oblizeki)

                                                                                                    

Kako se ove godine obilježava 100 godina tehnike brzog smrzavanja koju je utemeljio Clarence Birdseye, a zahvaljujući kojoj Ledo – najveći  domaći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane koji zapošljava više od 1000 stručnjaka – čuva svježinu i nutritivne vrijednosti namirnica, omogućujući svojim potrošačima da tijekom cijele godine, neovisno o sezoni, nadohvat ruke imaju najkvalitetnije proizvode. Tehnologija i tehnika brzog smrzavanja štiti namirnice od vanjskih utjecaja tako što se stvaraju sitni kristali koji ne razaraju strukturu stanica namirnice, a dokazano je da na taj način smrznuta hrana može sačuvati više minerala i vitamina nego što bi ih zadržala bilo kojom drugom metodom čuvanja (poput konzerviranja, sušenja ili soljenja).

Četiri godišnja doba i piletina (Foto Ledo / Oblizeki)

Stoga ne iznenađuje da ta revolucionarna tehnika ni danas među potrošačima ne gubi na važnosti. Pokazuje to istraživanje Održivost – mišljenja i ponašanja potrošača, koje je u suradnji s Ledom proveo IPSOS u studenome 2023., trećina stanovništva u Hrvatskoj smatra da je stanje okoliša u kritičnoj fazi, a još se 39 posto slaže da je izuzetno važno ubrzo poduzeti korake kojima ćemo se okrenuti održivijim sustavima proizvodnje hrane. Čak 60 posto ispitanika smatra da smrznuta hrana pridonosi rješenju globalnog problema bacanja ogromnih količina hrane. Ivana Miličić, brand building manager u tvrtki Ledo Plus, poručila je:

Prosječni Hrvat godišnje baci 71 kilogram hrane, stoga nam je važno ne samo podizati svijest  nego i koliko je u našoj moći ponuditi praktična rješenja za kupnju namirnica i planiranje obroka. K tome, potrošači danas više nego ikad obraćaju pozornost na zdravstvene prednosti, a Ledo svojim proizvodima omogućuje raznovrsnu prehranu tijekom cijele godine. Ledov smrznuti asortiman uvijek je dostupan te omogućuje jednostavniju i bržu pripremu obroka bez produljene termičke obrade, eliminirajući korake čišćenja i sjeckanja, što ga čini praktičnom opcijom, posebno u užurbanom životnom tempu.

Podaci iz istraživanja provedenoga na uzorku od 1000 ispitanika obaju spolova u dobi od 18 do 60 godina dokazuju da oni žele jesti zdravo, organski i lokalno uzgojeno, a upravo te odrednice imaju natprosječne rezultate u pogledu relevantnosti i namjere kupnje u potrošača smrznute hrane.

Panirani riblji file i buldur s tikvicama (Foto Ledo / Oblizeki)

U istraživanju u koje su uključena domaćinstva s jednom osobom, parovi i obitelji s djecom različitog uzrasta, višegeneracijske obitelji i drugi oblici zajednica, objedinjujući tako širok spektar potencijalnih potrošača s različitim preferencijama kupnje, čak 50 posto ispitanika temu održivosti smatra vrlo važnom. A 62 % smatra da su važne prednosti smrznute hrane da zadržava važne nutrijente te da ne sadržava ništa umjetno i preporučuje se kao dio zdrave prehrane.

Proteklih desetljeća patenti Clarencea Birdseyea bili su osnova poslovanja međunarodnog brenda smrznute hrane Birds Eye, koja se danas u Europi distribuira kao jedan od brendova Nomad Foodsa, vodeće europske i jedna od globalno najvećih kompanija za smrznutu hranu, a među brendovima koje okuplja od 2021. i hrvatski je Ledo.

Ovaj tekst nije plaćen. Oslanja se na podatke Leda.

Objavljeno 12. ožujka 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.