Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Čitanka, Kušajte s nama nešto novo 20. lipanj 2017.

Slatka matka – mala kuharica naprednih matematičarki

Zacijelo će naše vrijeme analizirati i kroz hranu, kuhanje i kuharice. Iako me to neugodno podsjeća na iskaz strine Nane kako je grozno kad čovjek spadne samo na hranu, i to ne duševnu, razveselila me je netom, na samom kraju školske godine, u 150 primjeraka objavljena Slatka matka s podnaslovom za sve koji vole zalogaje slatke i matematičke zadatke. Matka, matematika u žargonu školaraca, pa još i slatka!? Moguće!

Skrenula mi je na nju pozor gospođa Nada Jambrek. Potpisuje je profesorica, dakako matematike, Katarina Hrgović, koja radi u OŠ Brestje u Sesvetama. Ona je potpisana i kao urednica 60 stranica kombinacije recepata i matematičkih zadataka, a recepte su sakupile i zadatke sastavile učenice Mia Abramović, Dorotea Jakšić, Eva Veselić, Hana Zadro, Leonarda Žeravica s profesoricom. Ravnatelj mr. sc. Mile Kutleša slučajno je vidio što rade i tako se rodila mala pametna kuharica i zbirka zadataka. Od Uskrsa do kraja školske godine odnosno u jednom polugodištu na dodatnoj nastavi, naprednim matematičarima.

Profesorica Katarina Hrgović sa svojim učenicama naprednim matematičarkama

Profesorica Katarina Hrgović sa svojim učenicama naprednim matematičarkama Mia Abramović, Dorotea Jakšić, Eva Veselić, Hana Zadro, Leonarda Žeravica (Fotografija iz školske dokumentacije)

Upravo mi je to jedan od primjera one kreativne škole kojoj tobože aktualni kurikulum i sve okolo njega nije ni do gležnja. Pokazuje što da se radi s matematikom u svakidašnjem životu, a za koju obično mislimo da nikome ne treba. Profesorica Katarina Hrgović, djevojački Špoljarić, kojoj je otac također profesor matematike i radio je u Križu, skromno kaže:

Knjižica je nastala kao rezultat matematičkog projekta u 7. razredu. Projekt je zamišljen u svrhu povezivanja znanja i kompetencija stečenih na nastavi matematike sa stvarnim životom.

Naslovnica Slatke matke (Fotografija Nada Jamrek)

Naslovnica Slatke matke (Fotografija Nada Jamrek)

Postoji već i kod nas ne jedna kuharica za djecu, ali je uglavnom pišu i kuhaju odrasli ili im patroniziraju. Ova je skromna knjižica nešto drugo. Kako to izgleda, predstavit ću na nekim primjerima u kojima redovito slijedi recept sa sastojcima i postupkom pripreme, pokoja zanimljivost i vrlo kreativni matematički zadaci s odvojenim rješenjima na kraju. Pouka o teškome koje ne može bez slatkoga i obrnuto, rekla bih. I da: tko se poslije toga treba bojati matematike? I da: zašto male pametnice ne bi pekle kolače i zasladile se računajući? Nedostaje mi samo koji dječak, ali ne znam je li problem u matematici ili u slasticama? No ne treba cjepidlačiti (recimo, da ne pomislite pogrešno, u kolaču bez šećera itekako je mnogo toga slatkoga; malo pravopisa…!), sve je to škola gdje se još uči, pa čista petica za ustrajnost i osobito već za ideju ove ne samo dječje kuharice i ne samo kuharice!

Učenje za život

Učenje za život ili kako se zasladiti matematikom (Fotografija iz školske dokumentacije)

Možda iduće školske godine mladi informatičari kuharicu postave i na Internet, zašto ne? Izgleda to ne samo kao da se i dalje razmjenjuju recepture, sve više-manje aktualno u upotrebi – u 22 recept slastica su. Energetske pločice, kolači od meda i cimeta, kolač tete Ljerke, kolač od maka, mix kolač, kolač bez šećer, zdrave kocke, zdrava torta, kolač od mrkvice, kolač od zobenih pahuljica, muffini od banana, kokos-banana prutići, palačinke s bananama, zdrava zlijevanka, biskvit s višnjama, bademasti keksići, torta bez brašna, bakina makovnjača, kolač od rogača, ružice od jabuka, krostata s bananama, mamina pita od sira…) – nego se šire i matematički zadaci koji nisu nevažni ni za svakidašnji život. Uz to, povezuju se znanja iz različitih školskih i životnih predmeta, vrlo primjenjivo.

Matematika s jajima (iz knjige Slatka matka)

Matematika s jajima (iz knjige Slatka matka)

Prisjećam se uz zdrave kocke u koje idu 3 jaja vrlo praktičnoga matematičkog zadatka s jajima. Koliko sam se samo u recepturama napisala upozorenja o težini jaja i koliko se uporno moj M. opire kupnji L ili XL jaja i ustrajno kupuje S, a da ni sam ne zna zašto.

1. Zadatak
XL – vrlo velika: jaja od 72 g i veća;
L – velika: Jaja od 62 g do 72 g;
M – srednja: jaja od 52 g do 62 g;
S – mala: jaja manja od 52 g.
Koliko jaja S klase (52 g) imaju istu masu kao 13 jaja L klase (72 g)?

(Rješenje:
52 g
· x = 72 g · 13
52
· x =  936/52
x = 18
18 jaja S klase imaju istu masu kao 13 jaja L klase.)

Bademasti keksići

Fini recept s bademima...

Fini recept s bademima…

Receptura

1 jaje
3 dl zobenih pahuljica
3 dl integralnog brašna
1 dl smeđeg šećera
1 vanilin šećer
½ praška za pecivo
80 g sitno sjeckanih badem
2 manje banane
150 g maslaca
1 žličica cimeta

Postupak

1. Zgnječiti bnane vilicom, dodati ostale sastojke, pa izmiješati smjesu.
2. Oblikovati kolačiće.
3. Staviti na papir za pečenje.
4. Peći na 180 °C oko 10 min.
Amigdala (badem, grč.) je dio mozga koji je odgovoran za emocije.

... a zatim i malo matematike s bademovim mlijekom

… a zatim i malo matematike s bademovim mlijekom

Zanimljivost

Bademovo mlijeko je bogato proteinima; jedna čaša ili 250 ml bademovog mlijeka sadrži oko jedan gram proteina.

Bademovo mijeko ima vrlo malo kalorija.

Slatka matka

1. Zadatak
U bademovom mlijeku koje možemo kupiti u trgovini ima 2 % badema. Koliko je grama badema u 1 l bademovog mlijeka?
(Rješenje:
2% od 1 kg = 0.02 · 1000 = 20 g.
U litri bademovog mlijeka ima 20 g badema.)

Objavljeno 20. lipnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-jedinstveni-projekt-drustva-nasa-djeca-zabok-20014

http://oblizeki.com/zdravo-i-fino-drugi-put-ili-prehrambena-korektnost-20031

http://oblizeki.com/dobar-dorucak-pola-zdravlja-20596

http://oblizeki.com/maloljetni-chefovi-postaju-obrazovane-nove-zvijezde-s-kuhacom-16277

http://oblizeki.com/starinski-nadini-keksi-s-novim-okusima-mirisima-i-oblicima-3167

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Ljiljana Dujmovic# 01.10.2018. u 17:33

    Postovani,
    Gdje se moze kupiti knjiga “slatka matka”?
    Naime, imam prijateljicu koja je matematicarka i kojoj je uskoro rodjendan, pa mislim da bi joj se knjiga jako dopala!

    Sa postovanjem.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.