Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 30. studeni 2010.

Sarma iz Gornje Drenove – najbolje jelo 5. Sarmijade u Laktecu

Čak se trideset različitih jela petnaest ekipa natjecalo na priredbi koja želi promovirati kiselo zelje Laktec, jednu od uspjelih i etabliranih robnih marki Zagrebačke županije.

Bilo je tu kiselog zelja svake fele – s grahom, pečenim krmenadlima, kuhanim buncekom, rebricama, krvavicama, češnjovkama (češnjakovice, kažu u Gradecu, gdje su spremili to jelo) i inim kobasicama, pa s krumpirovim policama, pečenom patkom, heljdinom kašim i šunkom, žgancima, rižinim okruglicama, čak i s bavarskim svinjskim odrescima, zatim restano, pa u bigosu i musaki, a i piti i štrudli, miješanoj i egzotičnoj salati od kiselog zelja s orasima…

Tradicionalno i egzotično

Sjajan je bio i segedinski sekeli, a i sekeli gulaš s veprovinom, a da i ne spominjem srneći složenac s kiselim zeljem i gratinirani složenac od kiselog zelja te lonac s kiselim zeljem. Netko je pripremio i pureće svitke u kiselom kupusu. Bilo je i prisiljenoga, a kiselog zelja dinstanoga s špekom odnosno kao salate od kiselog zelja sa žgancima, a i – jako finoga – slatkoga s krpicama, no među trideset jela od kiseloga zelja najboljim je odabrana – sarma.

Ocjenjivački sud u kojem su Oblizeki imali čak dvoje članova odvagujući izgled, miris i okus te opći dojam najboljim je od trideset jela proglasio tradicionalni specijalitet koji su zajedno skuhale Božica Riđan, Milica Petek i Biserka Bistrički iz Gornje Drenove.

Petnaest ekipa i trideset jela

Peta Sarmijada 26. studenoga 2010. godine okupila je i petnaest ekipa, po jednu iz Gradeca, Svete Nedelje, Brckovljana, Donje Drenove, Nespeša, Bunjaka, Komina te po dvije iz Vrbovca i Samobora, Svete Nedelje, Gornje Drenove i, dakako, Lakteca. Laktec ne samo da je domaćin, nego je po tome prigorskom selu ime dobilo i kiselo zelje, jedna od brojnih, već etablirani robnih marki Zagrebačke županije.

Pobjedničku sarmu 5. Sarmijade u Laktecu skuhale su Božica Riđan, Milica Petek i Biserka Bistrički iz Gornje Drenove (Snimio Dražen Kopač)

Sarma je pripremljena onak kak su je radile naše bake – od svinjskog i junećeg, s dodatkom sušenog mesa, a kuhale smo je na laganoj vatri oko 2,5 sata,  ispričale su pobjednice novinaru Draženu Kopaču.

Trideset dana fermentira, trideset dana sazrijeva

Osnovna zamisao naše Sarmijade i jest promocija naše robne marku – kiselo zelje Laktec, ističe Brigita Berulec u ime organizatora.

Kiselo zelje Laktec kiseli se na starinski, prirodan način, samo uz dodatak kuhinjske soli. Trideset dana fermentira, a trideset sazrijeva. Za kiseljenje se koriste tri sorte – rana Fieldwinner, srednje rana Krautman i kasna Varaždinec.

Urednica Oblizeka u žaru isprobavanja trudeset jela od kiselog zelja (Snimio Dražen Kopač)

Ivan Rečec, tajnik Udruge proizvođača robne marke kiseloga zelja Laktec, kaže:

Kiselo je zelje tražena roba, ali mi imamo male količine. Mladi se ili ne žele baviti zeljem, a ako ga i kisele, koriste i različite konzervanse pa ono na tržište stiže već za 21 dan. Naša je proizvodnja daleko sporija, pa je i to zelje skuplje. Kiseljenje zelja ozbiljan je posao od kojega se može pristojno živjeti.

Znaju to i kupci koji odavno ne više samo zimi nego umalo cijele godine vole pripremati omiljena tradicionalna, ali i druga jela od kiselog zelja, od obične salate od kiselog zelja do nacionalne sarme i arambašića ili poljskoga bigosa. Možda dogodine više njih dođe kušati što se sve može spremiti na 6. Sarmijadu iduće godine. Nikad se ne zna, možda poput sličnih priredbi po mjestima gdje se uzgaja i kiseli kupus i sama postane robnom markom, turističkom.

Koje jelo od kiselog zelja najviše volite? Također sarmu?

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

5 komentara

  1. […] Nekima je, doista, sarma blagdansko jelo (bilo vezano smao uz Božić ili samo uz Novu godinu ili pak sa sve božićno-novogodišnje dane), nekima svakidašnje a nekima jelo koje nikad ne dosadivši drži sedmodnevni meni za skijaču. (Nekima bi ona bila blagdan, zar ne?) Sponzori sljemenske Snježne kraljice – hvala im na tome! – uvili su sarme za navijače svake vrste, izguravši vojnički grah. Šteta, jer kombinacija i izbor tko što želi tek bi bila pravi izbor. Ali, možda je vipovce – koji su imali i drugi izbor – grah previše žuljao, a možda je postao skuplji od sarme?! Vojni «eksperti» za standarde navodno su uvili tu još jednu od meni totalno  besmislenih megasarmi. Dojmljivija su mi natjecanja u pripremanju ukusnijih sarmica, http://oblizeki.com/samijada-u-laktecu-504 […]

  2. […] Laktecu su za kušanje na 7. Sarmijadi s kiselim zeljem Laktec pripremili ove godine deset jela od kojih neka mogu biti dobar podsjetnik […]

  3. […] sam i na podmetaš, zanimljiva naziva, koji svakako ima doticaja za Sarmijadom u Laktecu, nedaleko od Vrbovca, jedino nisam sigurna da li ga je na tamošnje ocjenjivanje netko donio kao […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.