Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo, Novosti 17. kolovoz 2021.

Robot Gammachef skuhao je fuže Adrianove bake!

Sigurno ste, ako nigdje, već za školsku domaću zadaću prije ohoho godina namaštali robot koji bi umjesto vas obavljao svakidašnje poslove: prao posuđe, prao rublje, glačao rublje, usisavao kuću… Za kuhanje, začudo, nisam izmišljala robota, jer je već u djetinjstvu bilo popularno osmišljavati kako ćemo uskoro, a pogotovo u dalekoj budućnosti, umjesto doručka, ručka, večere te kuhanja, pečenja, pranja posuđa i svih tih dosadnih poslova samo gutati tablete u različitim bojama. Posljednjih godina stigli su lijepi roboti nalik ljudima, koji rade sve po kući, pa i kuhaju.

Robot kuhar dobiva zadatak da skuha fuže Adrianove bake (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Oni su izmislili robota kuhara: Đulijano Nola i Dražen Drnas ispred ekrana na kakvom će se u restoranu naručivati jelo (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Koliko su mi sad smiješne tablete zamjenske za jelo, toliko su mi smiješni i roboti, pogotovo humanoidni, oblikovani kao kućne seksi robotice chefovi. Pa kuhanje je postalo jedna od omiljenih poslova i, po mojemu, samo bih nabavila puno pomagača koji bi čistili, sjeckali, ribali, vagali namirnice, a da i njih poslije toga ne bi trebalo prati. Mudrije je, mislim, da se izbjegnu pipkavi poslovi, pretpriprema, koji troše puno, zapravo najviše vremena, i to ne, kako se misli, samo u kineskoj kuhinji. Zapravo, ako mi u receptima-filmovima nedostaju miris i okus, nabavim li posrednika robota, uz njih bi mi zacijelo nedostajao i opip. S razlogom nisam nabavila ni pekač kruha reklamiran za pečenje brojnih vrsta štruca, peciva, keksića: samo staviš sastojke, pritisneš gumb i pričekaš da ti zamiriše vruća svježina.

Prva Podravkina investicija u startup

Za sjećanje iz solinskoga showrooma: u prvom planu prototipovi roboti chefovi, u drugom Ivan Brezak Brkan, Đulijano Nola, Božica Brkan i Dražen Drnas (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stoga, kad me moj IBB poveo u Solin na upoznavanje sa svojim dečkima Đulijanom Nolom i Draženom Drnasom i njihovim robotom kuharom, pomislila sam: Pa hajde da vidimo i to čudo. Čak sam pomislila: pa kako on za to zna prije mene? Pa da! Startup. Već sam i zaboravila kako je još potkraj 2016. Netokracija objavila tekst Podravkina prva investicija u startup: Upoznajte GammaChef, robota kuhara. Tada je, naime predstavljeno i strateško partnerstvo s Podravkom, koja se uključila u razvoj jednokratnih spremnika hrane i sastojaka za pripremu jela u GammaChefu:

GammaChef, iza kojeg stoje začetnici i osnivači Dražen Drnas i Đulijano Nola, robotski je kuhar koji može automatski skuhati obrok u jednom loncu. Imali smo ga priliku upoznati na ovogodišnjem Idea Knockoutu u organizaciji Buga, gdje je podijelio treće mjesto sa startupom Smart Lumies. GammaChef je već tada izazvao poprilično zanimanje.

Planiranje što će robot kuhati najprije ručno i to crtežom, brojevima i slovima: Božica Brkan i Đulijano Nola (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tadašnji predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić govorio je o tome kako je ulaganje u GammaChef njihovo prvo ulaganje u startup, s ambicijom da nastave ulaganja u perspektivne projekte ovog tipa, svjesni i potencijalnih rizika s obzirom na nepredvidivost i neizvjesnost koje su uvijek prisutne na otvorenom tržištu. To mi nalikuje na poduzetnoga Mršića i, dakako, na to da se kasnije pod novim predsjednicima Uprave zanimanje izgubilo. Mršić je prepoznao kako je GammaChef je kompanija koja je ponudila inovaciju i disrupciju u pripremi hrane, što i jest u fokusu ambiciozne koprivničke kompanije. Izrazio je čvrsto uvjerenje kako će i tržište to prepoznati.

U potrazi za tehnološkim partnerom

Damir unosi zadatak u sustav (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kao sljedeći korak GammaChefa njihov maštoviti dvojac najavio je sklapanje suradnje s tehnološkim partnerom, kao što su proizvođači kuhinjskih i kućanskih aparata koji bi podržali daljnji razvoj tehnologije i komercijalizacije GammaChefa. Zašto ne i za široku potrošnju? Planirali su da u iduće tri godine pokrenu serijsku proizvodnju i izađu na tržišta Europske unije kako bi svog robota kuhara prodali onima koji nemaju dovoljno vremena ili nemaju znanja i vještine ili jednostavno nemaju volje za kuhanje. O hrvatskom robotu kuharu tada su pisali i ugledni svjetski tehnološki mediji poput Mashablea. Gastronomskima zasad to nije zanimljivo.

Projekt se pokazao preambicioznim, preciznije preskupim, a možda i nedovoljno shvaćenim. Sva sreća da imaju svoje prve unosnije poslove koji im omogućuju da i dalje, sve dosad, ulažu u svog robota, da ni 2021. još nisu odustali od svoje zamisli robota nazvanoga po čuvenome dalmatinskom kuharu Gami. Koliko su, naime, zaljubljeni u tehnologiju, toliko su zaljubljeni i u dobru hranu te i dalje, ne naišavši zasad na podršku velikih kakvu su očekivali, nastoje povezati dvije svoje strasti i izvesti pred javnost robota koji kuha. Koliko mogu, ulažu sami, preinačuju, prilagođavaju. I ne odustaju!

Futuristički restoran Bots&Pots u Zagrebu ove jeseni

Unos namirnica pripremljenih za kuhanje (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prije nekoliko mjeseci poduzetnik Hrvoje Bujas, kojega i šira javnost zna po projektima primjerice GoHome i Crno jaje, najavio je otvaranje prvog robotskog restorana u Hrvatskoj. Taj svojevrsni nastavak projekta GammaChefa, kako nedavno ponovno piše Netokracija o startapima i poslovanju, bit će prva implementacija robota kuhara na tržištu. Prvi će Zagrepčani imati priliku otići u futuristički restoran Bots&Pots odnosno Roboti i lonci, jer će pred gostima u jednome loncu zaista kuhati – roboti.

Krute namirnice pripremljene za kuhanje redom kako im je potrebano procijeneno vrijeme kuhanja za predviđeno jelo (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dražen Drnas, jedan od pokretača projekta, govori kako su osmislili restoran koji će biti najprimjereniji mlađoj populaciji i koji maksimalno iskorištava mogućnosti i kvalitetu robota. Cilj je da gosti prvo dođu zbog robota, a drugi i svaki idući put zbog hrane. Radoznala sam koja će to biti jela: hipsterska, ona koja uobičajeno nude i obični restorani, praktična za pripremu, ekonomična…?

Dinstanje i miješanje luka, poriluka, mrkve i gljiva na ulju, uz dodatak vode i upravo dodavanje začina (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Prethodili su tome brojni testovi kako bi pokretači projekta dokazali, kako tvrde, da i roboti mogu biti dobri kuhari. Štoviše, kako je koncept restorana budućnosti na kojem se temelji Bots&Pots revolucionaran, transparentan i potpuno digitalan, odlučili su ga i odraditi sami. Sad već ambiciozni trojac uvjeren je da se njihov robot chef može uspješno uvesti i u tržište HoReCa. Kojom brzinom, preostaje vidjeti, jer je koncept zaista inovativan i zacijelo će se još dugo vremena njime baviti tehnološke, a manje gastronomske analize. Restoran će biti posve digitaliziran i sve će nadzirati putem mobilne aplikacije. Tvrde kako i to ima svoje prednosti, jer će se zahvaljujući pomnom praćenju zaliha namirnice nabavljati optimalno.  

Franšiza starta već 2022. godine?

Đulijano kontrolira kako otvoren robot na kuhanje dodaje fuže, a u restoranu će gosti to moći vidjeti preko stakla (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Za goste će biti jednostavno i zanimljivo: hranu će birati otipkavši je na zaslonu i onda će dalje moći pratiti kako njihov robot priprema njihovu hranu. Jedan robot u sat vremena može pripremiti 12 porcija odnosno tri lonca po četiri porcije. U restoranu Bots&Pots bit će pet robota, što znači kako će moći poslužiti do 60 porcija na sat. Zanimljivo je da recept kreira profesionalni chef koji jednom skuha jelo na robotu, koji prema tome ispiše digitalni recept. Automatizacija i patentirani postupak u softveru potom slijedeći upute živoga chefa i koristeći senzore reproduciraju sve korake recepta. I, kažu, pred vas stiže jelo kakvo bi vam pripremio najbolji profesionalni kuhar od biranih svježih namirnica.

Škakljivo je što ni kreatorima zasad nisu poznati precizni operativni troškovi robota kuhara. Namjeravaju prvi restoran otvoriti vjerojatno u listopadu, a u 2022. vjerojatno će ponuditi i franšizu za restorane Bots&Pots, najprije za hrvatsko, a potom i za tržište EU. Robote će, dakako, proizvoditi GammaChef. Uhvati li se dobro franšiza, kada publika upozna robota kuhara, možda će oni dubljega džepa i zaljubljenici u takvu egzotiku moći svojega robota povesti doma kao što danas unajmljuju razvikane žive chefove i mastrechefove.

U showroomu robot skuhao jelo po mojemu receptu GammaIDReceptam20642 u 34 koraka

Đulijano dopisuje dodatne naloge stroju, a Božica za Oblizeke ovjekovječuje Bots&Pots (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

U svakom slučaju, nikad ne reci nikad. Jer, i meni je u showroomu Gammachefa bilo zanimljivo vidjeti kako bi se jelo naručilo s elektroničke karte te pričekalo da se skuha. Stroj je, dakako, u prvom planu i meni se osobito svidjelo kad mi je ekipa ponudila da prigodno kreiram neko jelo. Dakako, najprije smo morali pogledati što dečki imaju u smočnici i u zamrzivaču. Bilo mi je žao što se nisam bolje pripremila. Ne volim se u nešto upuštati nepripremljena i da sam znala da ćemo i kuhati, zacijelo bih razmislila što bi to moglo biti da bolje osmislimo, ponesemo recepturu i namirnice, ali sam se, kad nije ispalo drugačije, u slučaju da zapne, kanila osloniti na recepture s Oblizeka. Nije trebalo.

Zgotovljeni fuži Adrianove bake u robotskom loncu (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Jelo smo nazvali fuži Adrianove bake – kuhali smo početkom svibnja, kad sam postala Adrianova baka! – i sjajno je što smo mogli kreirati u hodu, kušati, dodavati čega je nedostajalo, pa bih momcima preporučila da tu mogućnost ostave za neke posebne face, primjerice ulagače ili parajlije. Pisala sam, dopisivala, gledala kako moji domaćini čiste mrkvicu, rezuckaju gljive, kako robot kuha za nas i na kraju smo, dakako, kušali. Mogli bi ga ponavljati do vječnosti.

Fuži gotovi i posluženi s malo sira ribanca i komadićem rajčice radi boje (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Fuži gotovi i posluženi s malo sira ribanca i komadićem rajčice radi boje (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

A onda su mi u excelu (!?) poslali GammaIDReceptam20642 u 34 koraka s vremenom pripreme 37 minuta slijedom: ID korak, vrijeme, naziv komande, namirnica, količina. Da vas ne zbunjujem, upotrijebili smo – pune se odvojeno tekuće i krute namirnice – sojino ulje i vodu, češnjak i mrkvu, gljive i poriluk, bijelo vino, sol, papar i fuže. Zanimljivo je da se sve dodaje postupno i da se na kraju kuha zajedno. Moja se sumnja pokazala neopravdanom. Sir ribanac dodali smo ručno. I komadić rajčice za boju. Priznajem, vrlo neobično kuhanje, prema kojem sam bila vrlo podozriva, ali na kraju, jer je dobro isplanirano i isprogramirano, skuhano ukusno. Za nas šestoro. Dobar nam tek i vrlo zanimljivo popodne. GammaChef i njegovi ustrajni kreatori i ulagači jednostavno zaslužuju uspjeh, a ja ima želim osobito uspješan kulinarski dio.

Objavljeno 18. kolovoza 2021.

Post scriptum 5. rujna 2021.

Tek koji dan po objavi ovoga teksta na Oblizekima, hrvatski mediji oduševljeno su pisali o robotskoj atrakciji u japanskom kafiću. S početkom Paraolimpijskih igara u Tokiju, tamošnji je Dawn Cafe uz pedesetak osoba s teškoćama zaposlio kao glavnu atrakciju i high tech konobaricu – humanodnog robota. Odmah su se žestoko sudarili aktivisti, poklonici visokotehniziranih novotarija i zagovornici vidljivosti osoba s hendikepom.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.