Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 8. ožujak 2024.

Rezano kiselo zelje s mljevenim mesom i pireom od krumpira

Na što ste pomislili vidjevši naslovnu fotografiju ovoga teksta, na ćufte s kiselim zeljem i pire krumpirom više u juhi negoli u umaku? Da ste gladni? To je kombinacija više omiljenih jela u mojoj obitelji: sarme s pire krumpirom, ćufta u umaku od rajčice s pire krumpirom, umaka bolonjeza s tjesteninom i varijacija. Fotografija me je podsjetila da sam vam već na Oblizekima predstavila destruiranu sarmu, koju radim kad sam u gužvi te da bih sačuvala ruke od motanja (za pisanje, dakako!). No, ovaj sam put, da bih ubrzala postupak, radila rezano kiselo zelje, jer se njwgov okus svidio mojem unučiću u grahu sa zeljem a neće jesti grah ni narezano meso. Napravila sam kiselo zelje s ćuftima i okusom sarme, a poslije sam se sjetila, usitnjavajući djetetu ćufte, da sam mogla napraviti mljeveno meso s kiselim zeljem i pire krumpirom. Svi su bili zadovoljni.

Kiselo zelje s mljevenim mesom i pire krupirom, kao sarma (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci (za 4-5 osoba)

450 g rezanoga kiselog zelja ili jedna vrećica pakiranoga
1 kg mljevenoga mesa (svinjetine, junetine ili miješanoga) ili dva paketića    
riže prema ukusu
1 manja glavica luka 
2 češnja češnjaka ili suhoga mljevenoga ili paste
3 jaja  
2 lovorova lista
malo sjeckanog peršina, može i suhoga
sol
papar
crvena paprika
ukuhana rajčica, pire od rajčice ili sjeckana rajčica prema ukus, ovisno o kiselosti kupusa

Priprema

Stavite u malo vode kuhati rezano kiselo zelje i lovorov list. Za to vrijeme dobro izmiješajte i izradite u jednoličnu masu meso, rižu, jaja, sitno sjeckani luk, češnjak, sol, papar i sjeckani peršin te oblikujte lijepe male kuglice. Kako je kupus već na pola kuhan, ovisno o kiselosti, dolijte po potrebi vode ili ukuhane rajčice i slatke crvene paprike te, kad ponovno, zakipi ukuhajte jednu po jednu mesnu kuglicu. Kuhajte lagano. Nemojte miješati nego samo povremeno protresite lonac. Poslužite s pire krumpirom.

Nije sarma, ali ima okus sarme (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 8. ožujka 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.