Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 20. listopad 2018.

Puretina u pohana u kukuruznim pahuljicama – finaaaa!

Nema do pohanaca! I nekad, kad smo mi bili školarci, pohanoga izletničkog pileta, a danas, našoj djecii unucima fingerfooda, bilo doma bilo na buffet stolu bilo kao fast food u KFC-u. Pohan klasično u dubokoj masnoći ili moderno na vrućem zraku, bilo s krušnim mrvicama ili na pariški, bilo uvaljan u kukuruzno brašno, u naribano korjenasto povrću ili u nešto i sjemenke ili smao u sjemenke, ponajprije sezamove, a zatim u lanene, suncokretove, bučine ili koje druge sjemenke, a da i ne spominjemo na listiće narezan badem, usitnjene orahe ili lješnjake… I – cornflakes! Nemojte odmah pomisliti na kukuruzne pahuljice koje su vam najdraže za doručak s mlijekom, osobito ne čokoladne ili slično, nego…

Lijepo i vrlo, vrlo ukusno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Lijepo i vrlo, vrlo ukusno (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Marko Živaljić iz donjostubičkoga Majsecova mlina osim puretine zapečene s tikvicama i mozzarellom, priprema i pohanu puretinu nadjevenu kravljim sirom, ali ne poha je uobičajeno nego u – kukuruznim pahuljicama. A koji corn flakes uzeti? Preporučuje Kplus i to, ističe, ne zato što je najjeftiniji, nego što ih je, kad je Konzum bio u problemima pa nije nudio te svoje pahuljice, isprobao više od 20 različitih vrsta i što su mu se skuplji, pa i deblji, manje skloni mrvljenju, u ovome jelu pokazali manje uspješnim odnosno manje hrskavima i zlaćanima.

Prženje u dubokoj masnoći (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prženje pohanca u dubokoj masnoći (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pureći file (chef Marko računa po osobi dva komada po 100 g!) tanko istucite, na njega stavite malo svježega kravljeg sira, najbolje domaćega, zatim suhu šljivu (bez koštice!) kao hommage nezaboravnom svinjskom fileu punjenom šljivom iliti slavnoj stubičkoj pisanici (ili pak, dodala bih ja, glazdinom šniclinu, pohanom kotletu punjenom sirom iz nekadašnjega Podravkina Štaglja!). Preklopite i zatim klasično uvaljajte u brašno, tučena jaja i krušne mrvice odnosno izmrvljeni cornflakes Kplus. Ispržite u dubokom vrućem ulju kao bilo koji pohanac. Savjet iskusnoga chefa Živaljića je: Bolje je da je meso što tanje, kako bi pohanac bio brže gotov i kako cornflakes ne bi izgorio!

S ječmenom kašom s povrćem, ovisno o ukusu i sezoni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S ječmenom kašom s povrćem, ovisno o ukusu i sezoni (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 20. listopada 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pileci-file-obicno-bijelo-meso-sa-sjemenkama-otkrice-2270

http://oblizeki.com/popecki-od-svjezeg-povrca-fantasticni-22597

http://oblizeki.com/zagorski-hrskavi-kasoto-chefa-marka-futivica-18233

http://oblizeki.com/orzoto-s-kuhanim-susenim-buncekom-na-nacin-chefa-marka-zivaljica-fantastican-19932

Zagorski hrskavi kašoto chefa Marka Futivića

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.