Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 14. lipanj 2021.

Prvu jutarnju kavu većina kuha u džezvi

Za većinu ljubitelja kave jutarnja kava nezaobilazan je ritual bez kojeg ne mogu započeti dan. Da je dobar dio građana Hrvatske tip spavača (41%) koji ne mogu bez prve jutarnje kave, pokazalo je i najnovije istraživanje agencije Hendal i Francka provedeno tijekom svibnja ove godine.

Prva jutarnja iz džezve (Foto Franck / Oblizeki)

Iako su druženje i navika najvažniji motivi za konzumaciju kave, čak 62% ispitanika pije je da bi se razbudilo, pri čemu je za 97% njih jako važan miris i okus kave, zatim brza priprema i važnost rituala pripreme, dok 38% priželjkuje da im netko drugi pripremi kavu. Većina građana kojima je razbuđivanje važan faktor pri ispijanju prve jutarnje kave nikada je ne propušta (81%), a ako ipak propuste svoju jutarnju kavicu, imaju otežanu koncentraciju (52%), manjak energije (51%), dan im krene naopako (50%), mrgudi su (46%) i ne znaju za sebe (43%).

Oni koji piju kavu zbog razbuđivanja ne preferiraju razgovore s ljudima i ne donose ključne odluke dok se dobro ne razbude, a pomoć kod razbuđivanja u obliku kave više trebaju večernji tipovi, njih čak 66%. Većina kavopija (71%) kojima je kava pomoć kod razbuđivanja nastoje odgoditi važnije radnje za razdoblje nakon prve jutarnje kave. Tako 39% njih navodi da ne izlaze iz kuće dok ne popiju kavu, trećina (33%) navodi da ne mogu ništa raditi dok ne popiju kavu, a 31% ne donosi nikakve važne odluke.

Gotovo svatko ima svoj omiljeni način pripreme najdražeg crnog napitka, a rezultati su pokazali kako se ujutro najčešće primarno pije mljevena kava koju ispitanici sami pripremaju u džezvi kod kuće. Trećina ih to čini prelijevanjem vrućom vodom, a mljevenu kavu konzumira čak 75% građana, dok je za 46% njih ona najčešći izbor.

I kave se kreiraju ciljano (Foto Franck / Oblizeki)

Uz ovo istraživanje Franck ističe kako je prepoznao brojne potrebe spavača te zato i razvio Franck Cremu koja nudi jednostavnost brze pripreme i balansiran okus koji su potrošači izvrsno ocijenili na testu proizvoda. Franck Crema se može pripremati i klasičnim kuhanjem u džezvi, a može se pripremiti i tako da je se samo prelijevrućom vodom u šalici, što je najbolje rješenje za 77% ispitanika koji su istaknuli kako im je važna brza priprema jutarnje kave.

Hendalovo istraživanje obuhvaćalo je segmentaciju korisnika prema osobnosti, stavovima prema kupnji i proizvodima, hrani i zdravlju, korištenju slobodnog vremena te demografskim obilježjima. Istraživanje je evidentiralo pet segmenata i među konzumentima kave najveći je udio odgovornih (31%) te tehnološki osviještenih (25%). Ostali evidentirani segmenti su zvijezde, inertni i avanturisti.  

Najveći udio spavača nalazimo kod tehnološki osviještenih. Njima je također važno da ne propuste prvu jutarnju kavu jer bez nje postaju pravi mrgudi. Kod kave im je vrlo važno da se brzo priprema te da je ukusna i mirisna. Opisani koncept nove Franck Creme dopada se svim segmentima, a osobito odgovornima, tehnološki osviještenima, inertnima i avanturistima. Možete li se prepoznati u nekome od ovih tipova potrošača provjerite na sljedećem linku.

Objavljeno 15. lipnja 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.