Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 1. svibanj 2023.

Prhki vjenčići od vanilije, prfki vanjkušeki s pekmezom od šljiva

Pȑhak je, prema definiciji Hrvatskoga jezičnog portala,„koji se lako mrvi, u strukturi šupljikav, lagan i prozračan; rahao [prhko pecivo]“, pridjev. (odr. -hkī, komp. pẕhkijī), a tu mi nedostaje i sipak, rastresit, prhao, koji se lahko mrvi; koji se lahko rasprši. Dodajem kako je prhak kajkavski prfki. A vanjkušek – jastučić.

Nagrađeni prhki vjenčići s pekmezom (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Neke kuharice, osobito za slastice, imaju čak i posebne odjeljke za prhke kolače. Prisjetite se zanimljivih priča od koje su masnoće (mast, maslac odnosno putar, margarin, biljno maslo…), u kakvim omjerima masnoće i kojega brašna (oštro, meko, mješavina, gris…), kako se moraju čuvati (limena dobro zatvorena kutija?) i koliko (bar mjesec dana?) moraju stajati da bi bili najbolji.

Različiti prhki svatovski i božićni kolačići s izložbenoga stola Ljubice Vuk-Šavorić (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

I Oblizeki imaju od prhkoga, primjerice: mašinske kekse, vanile kiflice, zvjedice, husare, šapice, Ivnine kekse, orahnjaču i makovnjaču kao Mirjanine odlične blizance za blagdanski stol, slanu prhku povrtnu pitu

Receptura još iz mamine bilježnice (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Prhki kolači dojmili su se i nas, Branka Čuklja, Dražena Đuriševića i mene kao ocjenjivačkoga suda na 15. Babičinim kolačima, jer su čak dvije slastice od ukupno prijavljenih 30 dospjele na drugo i treće mjesto, odmah iza prvonagrađene Lješnjakove torte Zagorka Branke Čaušević iz Krapine Đurđica Pilarić iz Stubičkih Toplica s vjenčićima od vanilije, a Ljubica Vuk – Šavorić iz Hrašćine prfkim vanjkušekima.

Vjenčići od vanilije (Đurđica Pilarić)

Izložbeni stol Đurđice Pilarić sa središnjom nagrađenom temom prhkih vjenčića (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)


Sastojci

za tijesto

500 g  svinjske masti
6 žutanjka
1 jaje
500 g brašna
250 g mljevenih oraha
sok 1/2 limuna
naribana limunova korica
200 g šećera

za snijeg

6 bjelanjaka
1 vanilin šećer
100 g šećera

Priprema

Mast miješajte pola sata da se zapjeni. Dodajte žutanjke, cijelo jaje i šećer. Ponovno miješajte pola sata. Dodajte brašno, orahe (ostaviti sa strane 1 šalicu za posipanje kolača prije pečenja), limunov sok i koricu. Dobro promiješajte. Razvaljajte na debljinu noža. Modlima režite vjenčiće. Nabacajte male hrpice snijega i posipajte orasima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C 15 min. Pečene vjenčiće lijepite pekmezom od šljiva i uvaljajte ih u vanilin štaub šećer.                                                                                

Prfki vanjkušeki (Ljubica Vuk – Šavorić)

Prhki prfki vanjkušeki (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Ponosna Ljubica Vuk – Šavorić sa svojim vanjkušekima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

500 g brašna
200 g svinjske masti
100 g šećera
1 dl bijeloga vina
1 prašak za pecivo
200 g pekmeza od šljiva

Priprema

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i šećerom, dodajte ohlađenu svinjsku mast. Sve zajedno izmrvite i dodajte vino te umijesite tijesto. Tijesto razvaljati na debljinu oko 5 mm i čašom izrežite krugove. U sredinu svakog kruga stavite žličicu pekmeza, preklopite i rubove stisnuti vilicom. Vanjkušeke složiti u posudu za pečenje. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180˚C 12 min. Pečene vanjkušeke vruće uvaljajte u usitnjeni šećer.

Odlično prezentiran svatovski stol s odličnim slasticama, a Ljubica Vuk-Šavorić nagrađena je i za skladnu drevnu narodnu nošnju (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 2. svibnja 2023.

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.