Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 26. travanj 2024.

Preklopljena strepa Božice Lacković

Tekstove sa svoje stranice www.oblizeki.com redovito prenosim na Facebooku Oblizeka i svojem, ali stvarno rijetko, možda tek koji put da sam krenula u suprotnom smjeru. Ovoga sam tjedna htjela ispričati priču o Božici Lacković i njezinu predstavljanju na ovogodišnjim 16. Babičinim kolačima u Krapini. Kreativnu imenjakinju iz Oroslavja poznajem godinama i s veseljem prenosim njezine uratke i kad je pobjeđivala i kad nije. Slučajno mi je ovoga tjedna njezino ime posredno na Fejsu donijelo temu koju volim, pa sam je s veseljem podijelila sa fb-prijateljima.

Strepa Božice Lacković (Foto Facebook Volim Gastro Zagorje)

I, vidim, s lijepim odjekom, jer je Steven Bahlen iz Australije s razlogom našao sličnost u moravečkoj perici (pozdrav i Australiji i Moravču!); Dražen Lapić ju je ispekao na svoj neobičan način, dopunivši je i kojekakvim pomalo globalističkim ostanjkima, tvrdi da je bila odlična, objavio i fotografije; a Ivana Fresl, čiju sam rudarsku greblicu nadjevenu neobično mrkvom (!?) davno objavila, poslala je pozdrave mojoj imenjakinji iz Oroslavja.

Božica Lacković ocjenjivačkom sudu opisuje svoju slasticu na krapinskim 16. Babičinim kolačima (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Riječ je o strepi, kako je zovu u Zagorju, odnosno inačici loparke i perice, kako je zovu u Prigorju, ili pere, kako je zovu u vrbovečkom kraju, te čak dedeku na tenko (Vesna Hršak) što bih, također tek sad, naknadno, dovela u vezu s dedačem, kakav smo preko Kutine unijeli i u knjižicu Dobar tek u Moslavini! Kako sam svojevremeno radeći na projektu Robna marka Jela Zagrebačke županije Sjećanja za stolom udarala u tanjur s četiri tenke gibanice u toj županiji, dodala bih tome i jaskanski copanjek, pa ne ih zaobišla ni rudarsku greblicu, jedinu koja je u međuvremenu uspjela izboriti EU-zaštitu. Sve mi je to, posebice prema sastojcima, načinu pripreme i namjeni, bliže i našim graničarskim vankušima odnosno kalničkim ponakličima, pociglanjkima. I onda mi još neka netko kaže kako ni jedna od tih naših tenkih gibanica – stvarno da ustvrdim banalno ali točno: Za prste polizati! – prevladavali u njoj svježi kravlji sir, zeleno povrće, orasi… ili mješavine, ne bi mogla stati ma uz čime nadjeveni talijansku pizzu!?

Jedna od tipičnih domaćih prigorskih perica iz pećnice (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

 

 

Strepa na fejsbuški način Dražana Lapića

Na kraju, srdačno zahvaljujem Volim Gastro Zagorje na tradicionalnoj Strepi koju je gospođa Božica Lacković odlično upakirala, preklopila u svojevrsno pismo. Preporučujem kao prigrizak, malo jelo, desert. Ma što vam pričam, kako god – oblizek! A ona priča o Božičinom krapinskom predstavljanju, dakako, slijedi.

 

Strepa Božice Lacković


Sastojci

Tijesto

 • 30 dag brašna
 • sol
  1-2 jaja
 • 1 žlica masti
 • vrhnje

 

Fila

 • 50 dag svježega kravljeg sira
 • 2 jaja
 • sol
 • vrhnje
 • 1-2 žlice kukuruznoga brašna

Priprema

Zamijesite tijesto od sastojaka i razvaljajte veće od protvana. Prebacite ga u protvan. Filu rasporedite po tijestu, preklopite kao na slici i pecite na 180 °C oko 30 min.

Objavljeno 26. travnja 2024.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.