Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja 1. travanj 2011.

Pregača danas ili estetika od zaštite i ukrasa do seksepila

Pregača (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Pregača (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Hvala Masterchefu što je pregači, fertunu, traversi, opregaču, zaslonu, zastoru vratio vrijednost: dadu li ti smotanu pregaču s logotipom gastroshowa, ostaješ kuharom u igri!

To je mnogo više nego kad ti u nagradnoj igri dodijele prigodnu, brendom kompanije ili proizvoda označenu, promotivnu pregaču zajedno s krpom ili čak i kuharskom kapom ili pak stoljnjakom.

Posljednjih se godina, bar u nas, taj dio odjeće srozao do nepoštovanja, jer nije bilo ni jedne firme koja tobože iole drži do sebe a da nije skrojila svoj fertun odnosno na neki fertun našila ili otisnula svoje «insignije».

SMS poruka iz prirode

Suvenirska nekad prestižnoga, danas, na žalost, pokojnoga SMS-a (Snimila Božica Brkan / Acumen)

priredbu vodi opasan prigodnom pregačom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

priredbu vodi opasan prigodnom pregačom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

008.: i načelnik je pekući palačinke opasao pregaču (Snimio Miljenko Brezak)

008.: i načelnik je pekući palačinke opasao pregaču (Snimio Miljenko Brezak)

Na jednoj do Akademija zdrave prehrane Electroluxa i Večernjeg lista, umjesto da imamo jedinstvenu pregaču Akademije za sve akademce odnosno čitatelje koji su s nama kuhali, kako sam priželjkivala, svaki je natjecatelj kuhao u svojoj: jedan u tamnoplavoj Electroluxovoj, jedan u bijeloj s crvenim vezom Večernjakovoj, a jedan u Podravkinoj, s tim da je svako kolo bilo označeno svojim proizvodom, bilo kompanijski, bilo Vegetom, bilo juhama, bilo Fantom, bilo…

Jednokratne poruke za postojeće i uvijek nove potrošače, a kad od kompanije i kompanijske slave ostane samo pregača, poruka kao da, poput Ere, dolazi s onoga svijeta. Primjerice: “SMS poruka iz prirode”. A što bijaše ono s lovom, zatvorom…?

Tradicionalna posavska pregača raskošno vezena svilom s izložbe kutinskoga Muzeja Moslavine (Snimila Božica Brkan / Acume

Tradicionalna posavska pregača raskošno vezena svilom s izložbe kutinskoga Muzeja Moslavine (Snimila Božica Brkan / Acume

I ja sam Picok!

Često su pregače postale i dio, po mogućnosti što jeftiniji pa sve jeftiniji, nekog natjecanja, svojevrsni suvenir s Kulenijade, kriškog Festivala slastica…

Na otvorenju fantastične izložbe Tradicijske pregače Moslavine, hrvatske Posavine, Pokuplja i Banovine u ožujku 2011. godine nasmijao me dar jedne autorice Edite Janković Hapavel drugoj Slavici Moslavac – pregača s napisom «I ja sam Picok».

Pregače su postale, naime, i izuzetno tražen suvenir na kojem su katkad, pogotovo ako su otisnute u ograničenu broju. Zatim osobito iz pojedinih talijanskih i francuskih pokrajina s tipičnim stolnim i kuhinjskim repertoarom: poredane butelje s vinom, različite vrste sireva, riba, pizza, tjestenine… ili pak s porukama tipa «ja sam šef» s igrom riječima «chef» i «chief».

Talijani kreiraju modne trendove u kuhinji i restoranu

Najnovija moda pregača iz kataloga jednoga talijanskog proizvođača

Najnovija moda pregača iz kataloga jednoga talijanskog proizvođača

Neke od takvih pregača, primjerice iz francuskih restorana s trećim-četvrtim kuharom u zemlju, bile su i, blago rečeno, više nego skupe. Toliko skupe da i ne kuham u njima, kao što ne kuham ni u onima za jednokratnu uporabu. Uostalom, ima i doslovce takvih, papirnatih. Ali zato trošim cijelo čudo papirnatih ručnika i ubrusa.

Talijanska moda za po kuhinji

Talijanska moda za po kuhinji

Pastelne dugine boje – dobrodošlica gostima

I opasani pregačom - elegantni (katalog sa sajma u Riminiju)

I opasani pregačom - elegantni (katalog sa sajma u Riminiju)

Fascinanto je, međutim, nadahnuće s veljačkog  sajma slastičarstva i tjestenine u Riminiju, na kojem je predstavljena i doslovce modna odjeća za kuhare, konobare, slastičare…

S obzirom na to da smo turistička zemlja baš čudi da je u nas ta toliko izložena moda, uz izuzetke, još na razini borosane odnosno asketizma. Crne hlače ili crna suknja te eventualno sako u boji ili «lajbek» s kelnerskim mašlekom pod vratom. Nije li se u mnogo siromašnijim vremenima čeznulo makar za kakvim ukrasnim prošivom na takvoj radnoj uvniformi?

Mladalački radosno zeleno - također talijanski katalog

Mladalački radosno zeleno - također talijanski katalog. Nedostaje li nam ideja, mašte, boja...?

Ako već naši modni kreatori odnosno dizajneri radne odjeće ne prate svjetske trendove, možda bi se mogli nadahnuti vlastitom baštinom, ako se stvarno toliko zalažemo za nju, pa predstaviti štogod uživo i suvenirski.

Izglačane i uškrobljene

fotografija iz sela Širinca (iz knjige "Oblizeki - Moslavina za stolom", Acumen)

Stara fotografija svatovskih kelnerica iz otprije pola stoljeća iz sela Širinca (iz knjige "Oblizeki - Moslavina za stolom", Acumen)

Ne moramo se totalno osloniti na dalekotradicijske pregače, barem ne one svečane, uz pokrivala glave najraskošniji odjevni predmet s kutinske izložbe iz 19. i s početka 20. stoljeća, ali na praktične i također vrlo zanimljive iz svakidašnjega života, seoskoga i građanskoga, zatim na svečane bijele, vezene, štikane i barem volančićem, porubom i slično nenametljivo ukrašene kakve su, kada još sve to nije bilo profesionalizirano, ne samo kelnerice nego i i žene dijeleći hranu nosile na svadbama i sličnim svečanostima. Kao u reklami za profesinalni deterdžent za pranje rublja i skidanje mrlja, uvijek pomno izglačane i uškrobljene.

I samo sitna srdašca otkrivaju dugu tradiciju zanimljivih i raznobojnih pregača koprivničke Podravke: kompanijska je uvijek crvena kao i fant, vegetina u

I samo sitna srdašca otkrivaju dugu tradiciju zanimljivih i raznobojnih pregača koprivničke Podravke: kompanijska je uvijek crvena kao i fant, vegetina u vegetablue

Jest da se pregača, osim možda u vrtiću i u «prljavim» poslovima, nosi sve rjeđe, pogotovo doma u kuhinji, ali što je ne bismo pokušali vratiti? S džepovima ili bez njih? S prednjicom ili bez nje, s leđima li bez njih, da se vežu oko vrata ili s naramenicama ili da se pričvršćuju sigurnosnicama?

Gdje prestaje higijena, a počinje estetika, seksepil i ostalo?

ra 2006. korišteni su motivi narodnoga veza (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Za bjelovarsku priredbu Dani sira u Gradu sira 2006. korišteni su motivi narodnoga veza (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Iz sentimenta, higijene, a neki tvrde i iz seksepila? Svejedno. Iako se ne čini primjerenim, možda nije zgorega baš tu podsjetiti na onaj prastari vic o tome kako su došli prositi curu i kako su je upozorili da «sve mora uzeti na šalu», pa kako se zbunila i, uza sve ostalo, zaboravila odjenuti sve osim pregače te kako je posluživala hranu sve se straga lesiče, kao u najgoroj pornjavi, a kad joj skreću pozor, govori «znam ja kaj je šala». A znam ja, bogme, i što je pregača. Iako ona, uza svu punu ladicu, ne pripada «mojim» odjevnim predmetima.

Nosite li kuhajući pregaču? Koja je vaša najdraža pregača? Pošaljite nam fotografiju i opis!

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.