Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 29. prosinac 2017.

Polvorones – Ivnini španjolski božićni kolačići

Moja lijepa pametna i talentirana mlada prijateljica, dizajnerica Ivna Vukelić, koju su čitatelji Oblizeka već imali priliku upoznati kao vještu slastičarku, za Božić je ispekla španjolske blagdanske kolače polvorones.

Šparov gastročasopis s blagdanskim receptima podsjetio ju je na slasticu koju je kušala bivajući na magisteriju u Madridu. Specifično za njih je što su izuzetni ukusni i prhki – i ime im potječe od polvo, što znači prah, pa bi im i ime, ako bismo ga baš željeli prevesti, značilo nešto kao od praha – toliko da se, opisuje, doslovce tope u ustima.

Zbog toga ih, pripovijeda mi, Španjolci i prave samo o Božiću, a svakoga zamataju u poseban papir, kao bombon, a kako Ivna tog papira nije imala, stavila ih je u košarice. Kaže da je doslovce pratila Šparov recept koji, uz zahvalu, prenosim.

Polvorones

Posluženi (Fotografija Ivna Vukelić / Pictoric & Oblizeki)

Posluženi (Fotografija Ivna Vukelić / Pictoric & Oblizeki)Sastojci (za 20 kom)

250 g glatkoga brašna
250 g bademova brašna
150 g šećera u prahu
225 g svinjske masti
1 žličica bademova ekstrakta
1/2 žličice cimeta
malo soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Prethodnoga dana brašno i bademovo brašno pomiješajte i prosijte te tostirajte u šurokoj posudi u pećnici na 120 °C oko 30 min povremeno promiješavši. Drugi dan u ohlađenu smjesu dodajte sol, šećer u prahu i cimet i sve promiješajte. Zatim dodajte svinjsku mast i bademov ekstrakt te zamijesite tijesto. Oblikujte ga u valjak promjera 4-5 cm i uvijte ga u prozirnu foliju, pa ostavite u hladnjaku oko 60 min. Potom ga narežite na 20 jednakih dijelova od kojih oblikujte loptice. Pecite ih na 180 °C oko 15 min. Prije posluživanja obilno ih pospite šećerom u prahu.

Objavljeno 29. prosinca 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Ivnini keksi s komadićima čokolade

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.