Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 3. travanj 2019.

Pobjedničko Slatko od bijele koruze Sanje Čaćko

Ocjenjujući autohtonosti recepture i sastojaka, dobroga izgleda i okusa te domišljatosti stvarne i usmene prezentacije, naš tročlani stručni ocjenjivački sud sud Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije; Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje – najboljom slasticom 13. Babičinih kolača među 42 prijavljene slastice proglasio je Slatko od bijele koruze 50-godišnje Sanje Čaćko iz Gornjaka, Hrašćina – Trgovišće.

Sanja Čaćko s dijelom obitelji za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sanja Čaćko s dijelom obitelji za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zašto? Odlično je spojila za Zagorje tipičnu starinsku namirnicu, bračno od bijeloga kukuruza te s malenim brojim drugih namirnica i jednostavnošću, neznatnom intervencijom u pripremi, oponašala stari način, a prezentirala slasticu i na starinski i na moderniji način, porcioniranu kao mafine, kako bi se mogla ponuditi i doma, ali i u slastičarnicama, restoranima. Samo izdaleka podjeća na tetkinu američku pitu.

Sreća prvoga mjesta: Sanja Čaćko (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sreća prvoga mjesta: Sanja Čaćko (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Okus i osobito konzistenciju toga običnog kolača nećete zaboraviti. Podsjećam da je jedna od mlađih natjecateljica, redovito tek od 2017.godine, i da se već uspješno predstavila pečeno-kuhanim kolačem na špagi, a zatim pogačice-mafine od bijele koruze.

Slatko od bijele koruze

Jednostavno, zanimljivo i fino (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavno, zanimljivo i fino (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci (čaše od 3 dl):

  • 1 čaša brašna od bijelog kukuruza
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • jabuke po želji, što sočnije
  • cimet
  • 100 g margarina

Priprema

U posudu stavite brašno od bijeloga kukuruza, griz, šećer i prašak za pecivo i te promiješajte. U namašćeni lim staviti pola smjese, utisnute je i na to složite tanko narezane ili krupnije naribane jabuke pomiješane s cimetom i vanilin šećerom. Na to stavite preostali dio smjese od brašna bijelog kukuruza. Na sve narežite 100 g margarina. Smjesu možete ispeći u četvrtastom limu i narezati na kocke ili u limu za muffine, pa ne treba rezati.

Objavljeno 3. travnja 2019.
Preporučuem na Oblizekima srodne teme:

Slatko od bijele kuruze Sanje Čaćko na tronu 13. Babičinih kolača

Pečeno-kuhan kolač na špagi Sanje Čaćko

Pogačice od bijeloga kukuruza kao muffini

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.