Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 4. siječanj 2012.

Pizzaiole u Dream Teamu kao košarkaški uzor san su snova

Prijateljica mi je neprestano govorila da me svakako mora odvesti «na pizzu koja i nije pizza», a koja je «nešto jako fino». «To» je zavoljela jer ju je odvela naša zajednička prijateljica, koja je pak o tome nečemu doznala jer pizzerija i restaurant Dream Team u Trakošćaskoj 41a u Zagrebu, u susjedstvu Doma sportova i trešnjevačkoga placa, ima veze s njezinim pacijentima, a i oni često odatle naručuju gablec. Da su vlasnici zaljubljenici u Dream Team američke košarke, onaj nepobjedivu ekipu iz snova s barcelonskih Olimpijskih igara 1994. i NBI ligu te u košarku uopće vidi se na prvu loptu, u ozračju brojnih fotografijahkošarkaša od Dražena Petrovića dalje te, dakako, u jelovniku.

Osim što imaju i dream team, pizze, ražjići, salate, špageti, penne, njoki, lasagne i tagliattelle ili palačinke, imaju normalna, posve uobičajena imena, ali već maxi burgeri i pizzaiole posve su druga stvar, jer tu u 12-13 okusa, dajući možda svoje najbolje «partije», «igraju»: Jordan, Hardaway, Kidd, Rodman, Hill; Kukoč, Malone, Pippen…

Sjedeći na otvorenome u hladovini, ljeti smo – jer porcije su zaista velike – podijelili pizzaiole – čita se,dakako, picajole –  sa sezonskim salatama, a zimus su nam izvrsno godile i bez njih, samo s ajvarom i kečapom.

Svaki smo put u čudu što pizzaiole još nisu prerasle slavu pizza. Ni u Talijana, koji, istina, cijene carne pizzaiola odnosno carne alla pizzaiola.

Za razliku od pizze, pizzaiole poslužuju i pomfritom i s rižom i samo sa salatama, jer su one više nego kompletno, zapravo glavno jelo, pa imaju i primjerenu cijenu (ovisno o vrsti, od 43 do 52 kn). U Dream Teamu ističu da od otvaranja 1999. godine cijene mijenjali tek 2-3 puta.

Pizzaiola hungare iz Dream Teama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pizzaiola hungare iz Dream Teama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Oni koji vole pizze ponajviše zbog tijesta, imaju sjajne lepinje, a tko se pizzama oduševljava zbog onoga na tijestu može odabrati sve redom počevši s umakom od rajčice, maslinova ulja, origana, bosiljka, češnjaka, papra te dalje po izboru. Uobičajeno.

Oni koji više ovise o mesu, ponajprije sportaši, imaju odličan izbor. Maxi burger Jordan osim kosanog odreska i hambi peciva sadržava, primjerice, rajčicu, sir, šunku i šampinjone. Ako ste fan pizze, odmah ćete odabrati svoj okus u «mesnoj pizzi» pizaaioli. Razlika je između pizze i pizzaiole u tome što u pizzaioli ulogu tjestene podloge ima meso, izvorno junetina odnosno govedina, najbolje biftek, a u Dream Teamu piletina ili svinjetina i puretina. Na lijepo prepariranu i začinjenu te lagano ispečenu na roštilju rasporede se pizza-dodaci te se zapeče poput pizze. U istoj peći. Sočno, a fino hrskavo. U ustima vam se doista krasno miješaju okusi.

Iz Dream Teama_ Nikola Trnjar s jednom od pizaiola i Pavo Marković s Pizzom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Iz Dream Teama_ Nikola Trnjar s jednom od pizaiola i Pavo Marković s Pizzom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mljećanin Pavo Marković (44), direktor Ani-kola d.o.o., vlasnika Dream Teama  kaže:

U Zagrebu je pizzaiole prvi počeo posluživati Albert Papo u Hard Rock Caffeu, a k nama ju je donio neki kuhar. Ne znam zašto se nisu dalje širile, ali kod nas su omiljene. Tajna? U dobrim sirovinama. Mi sve sirovine kupujemo svaki dana tu na trešnjevačkom placu. Uvijek je sve svježe. Ponestane li nam, samo skoknemo dokupiti. Ne razmišljamo gdje ćemo naći što jeftinije, jer mora biti najbolje. Sve se odmah vidi na tanjuru!

Picajol prema talijanskome, pizzaman prema engleskome odnosno picmajstor prema zagrebačkome, kako sebe naziva, Nikola Trnjar (34), učio je od najboljih majstora, a u devet godina miješenja i pečenja pizze tek jednu svoje umijeće pokazuje na pizzama i pizaiolama Dream Team:

Za pizzaiolu je najvažnije dobro ispeći meso, a pizza je ipak kompliciranija, jer sve joj je u tijestu. Onome istome, koje koristima za lepinju uz pizzaiolu. Moraš odabrati dobro brašno, dobro umijesiti tijesto, dobro ga ispeći…

Valjda zato i pizzu najviše voli, a kao Slavonac osobito onu sa šunkom, kulenom, špekom, feferonom, što je i kao pizzu i kao pizaaiolu, zovu hungare.

Mene pak i dalje kopka bi li Jordan, u varijanti puretine i piletine odnosno svinjetine bio zadovoljan sobom na filetu samo rajčicom, sirom, šunkom i šampinjonima, Hill pak rajčicom i samo sirevima gorgonzolom, rocquefortom i parmezanom, Pippen račicom, sirom, šunkom, špekom i ljutim feferonom a Kukoč, uz ostalo, i glasoviti ribolovac, rajčicom, sirom, šunkom, šampinjonima te plodovima mora? Možda bi sam radije pripremio pizzaiolu s podlogom od lijepe ribe?

Vidjela sam i takvih recepata s ribom, ali nisam još kušala. Odgodit ću to ipak koliko budem mogla, šteta mi ribe, kao, uostalom, i pripremu umaka pizzaiola, Pizzaiola Sauce, kojega preporučuju poslužiti uz biftek, različite odreske, pizzu i fish.

Pizzaiolu stvarno nije kunst napraviti doma, prema svom ukusu i po svome imenu. Ako želiš i ako t se da. Da ne zaboravim, Dream Team ima i dostavu, tel.  013821111, ali na žalost samo u bližoj okolici.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.