Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 10. svibanj 2017.

Pivopije, kako vam pivo utječe na crijevnu mikrofloru?

Zbog udjela polifenola pivo može spriječiti rast patogenih te potaknuti rast dobrih bakterija, ustvrdila je na prošlogodišnjem simpoziju Beer and Health  u Madridu dr. Isabel Moreno Indias s Biomedicinskog istraživačkog instituta u Malagi, a doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender obrazlaže to detaljnije. Pivarima zahvaljujemo što, osim o užitku u piću, brinu i o zdravlju pivopija.

Otac medicine Hipokrat izjavio je kako sve bolesti započinju u crijevima  i ne znajući kolika se mikrobna bioraznolikost krije u crijevu čovjeka i koliko su složene interakcije između mikrobiote koja je danas prepoznata kao virtualni organ našega tijela. Pojednostavljeno možemo reći da smo više bakterije nego ljudi, budući da u našem tijelu nosimo više bakterijskih stanica nego naših tjelesnih stanica.

Moji Brezaki Ivan Brezak Brkan i Miljenko Brezak sa suvenirskim češkim pivom svojim umalo imenjakom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Moji Brezaki Ivan Brezak Brkan i Miljenko Brezak sa suvenirskim češkim pivom svojim umalo imenjakom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Brojni znanstvenici diljem svijeta nastoje rasvijetliti kako naš način života i odabir hrane utječe na sastav mikrobiote. Najveći projekt te vrste The Flemish Gut Flora Project proveden je na zdravoj populaciji Belgije, a prvi rezultati objavljeni su prošle godine. Tijekom pet godina, prikupljeno je i analizirano 1000 uzoraka stolice te je utvrđen sastav mikrobiote i ukupno 69 čimbenika koji utječu na taj sastav. Neki od bitnih čimbenika su vrijeme prolaska sadržaja kroz crijevo, zdravstveni status, prehrana, primjena lijekova, spol i dob.

Osobito su zanimljive spoznaje o tome kako tamna čokolada i pivo imaju snažan utjecaj na sastav i raznolikost mikrobiote. Znanstvenici taj fenomen pripisuju bogatom sadržaju polifenola, biljnih tvari koje nalazimo u brojnim biljnim namirnicama, posebice u čokoladi, čaju, pivu i vinu. Sadržaj polifenola u pivu potječe iz hmelja i ječma, a donedavno se cijenio zbog njihovog antioksidacijskog i protuupalnog učinka te općenito povoljnog utjecaja na zdravlje.

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također, ne treba zanemariti i njihov doprinos aromi i ukupnom doživljaju te očuvanju stabilnosti piva. Svim tim spoznajama pridružila se i priča o utjecaju na naše crijevne mikroorganizme, te se posljednjih godina sve se više istražuje i međuigra crijevne mikrobiote i polifenola iz hrane.

Lijepo ga je i vidjeti... (Fotografija Pragma)

Lijepo ga je i vidjeti… (Fotografija Pragma)

O toj temi bilo je govora i na prošlogodišnjem simpoziju Beer and Health u Madridu. Dr. Isabel Moreno Indias s Biomedicinskog istraživačkog instituta u Malagi pojasnila je kako zbog udjela polifenola pivo može spriječiti rast patogenih te potaknuti rast dobrih bakterija.

Funkcija mikrobiote vezuje se uz različite organe i organske sustave te ima ulogu u zaštiti od brojnih bolesti. Mikroorganizmi gastrointestinalnog sustava neophodni su za njegovu normalnu fiziološku funkciju, no neke bakterije mogu biti i potencijalno patogene. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikrobiote narušena, odnosno, kada  „dobre“ i „loše“ bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor u čovjeka.

Mlada majstorica kuhinje Iva Pehar na jednoj od radionica sljubljivanja piva i hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mlada majstorica kuhinje Iva Pehar na jednoj od radionica sljubljivanja piva i hrane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zaštitna mikrobiota najčešće je promijenjena kada se organizam nalazi u stanju stresa, kod primjene antibiotika ili kod osoba čiju prehranu odlikuje visok unos jednostavnih šećera, zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama, te nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata što karakterizira tzv. zapadnjačku prehranu.  Poznato je i da promjene u sastavu crijevne mikrobiote mogu biti u podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih manifestacija, autoimunih bolesti, pa čak i debljine i metaboličkih bolesti.

Objavljeno 10. svibnja 2017.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/umjereno-s-pivom-povoljno-za-srca-18516

http://oblizeki.com/i-pivo-piti-preporucuju-uz-obrok-19455

http://oblizeki.com/27-bozicno-pivo-oslikala-nikolina-zanetti-19671

http://oblizeki.com/pecenke-iz-pivane-umjesto-purice-prepelice-a-odojak-s-%E2%80%93-pivom-16501

http://oblizeki.com/iza-prigodne-etikete-blagoslov-bozicnoga-piva-vec-26-put-16465

http://oblizeki.com/pivo-u-kulinarstvu-osobito-vrijedne-pivske-marinade-16492

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/s-pivom-u-%E2%80%93-tanjur-15604

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

http://oblizeki.com/pivo-namirnica-s-visokim-udjelom-glutena-znanost-srusila-mit-18525

http://oblizeki.com/pecuh-i-zlatni-baranjski-trokut-ili-cetiri-nezaboravna-madarska-dana-19483

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.