Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 12. rujan 2023.

Pita od čvaraka Božica Lacković

Božica Lacković iz Oroslavja Izuzetno je zanimljiva i maštovita žena i nije čudo da sam o njoj na Oblizeka pisala više puta, svaki put predstavljajući neku novu maštovitu slasticu, bilo na Stubičkim obliznjekima bilo na Babičinim kolačima, a drugdje i o njezinim kreacijama primjerice od krep-papira. Posvećuje se baštini, koju na zanimljiv način reinterpretira. Pitu od čvaraka, koju je predstavila na posljednjim 15. Babičinim kolačima, više ne morate peći samo zimi odnosno oko kolinja, nego kada poželite, jer svježih čvaraka ima cijele godine. Podsjećamo i na prošlogodišnju njezinu Tortu Šeflja,   pa Finu starinsku tortu, pa na Tortu od heljde, Uskrsne medenjake, Uskrsni kruh vrtanj, Kulike-tulike, Dizanu gibanicu od bučina i pirova brašnam na dvobojnu Dizanu gibanicu s kokosom i suncokretom I mnoge druge.

Pita od čvaraka

Pita od čvaraka Božice Lacković (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

  • 300 g čvaraka – samljeti
  • 160 g šećera
  • 400 g brašna
  • 3 žumanjka
  • malo klinčića

Nadjev

  • 100 g pekmeza
  • 500 g svježeg sira
  • 3 bjelanjka-snijeg
  • 120 g šećera

Priprema

Umijesite glatko tijesto i pustite ga da se malo odmori. Zatim ga podijelite u dva dijela. Prvi dio razvaljajte i staviti u tepsiju, premažite pekmezom te staviti nadjev. Za nadjev izmiješajte sir sa šećerom i na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Nadjev prekrijte drugim dijelom tijesta. Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 min. 

Božica Lacković za svpjim izložbenim stolom na travanjskim 15. Babičinim kolačima u Krapini (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 12. rujna 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.