Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji, Gastroizlet 17. rujan 2021.

Peanut Butter Jelly Burger BBQ Hot Yarda Davora Šuškovića meni je favorit 6. Zagreb Burger Festa!

Ako ga još niste obišli, ljubitelje burgera podsjećam da Zagreb Burger Festival (grozim se imena u nominativu, meni neprobavljivih!) od podne do ponoći traje od 11. do 19. rujna 2021. Na iznenađenje i samih sudionika, posao i tu, na Trgu Franje Tuđmana, ide bolje nego što su očekivali i to u toku cijeloga dana. Osvjedočili smo se na obiteljskom izlasku – poveo nas je naš potomak Ivan Brezak Brkan – uočivši brojne ne samo Zagrepčane poput uglednih političara s ljubavnicama, tate i sinčiće, prijateljice umirovljenice na objedu, rezervacije za poslijepodnevna druženja tvrtki, primjerice Coca Colu za afterwork party itd.

Ivan Brezak Brkan i Božica Brkan na Zagreb Burger Festu (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio festivala (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još jedan dio festivala Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Desetak je sudionika sa štandovima, dosad i najpreglednije organiziranih poput neke izložbe, a osim zagrebačkih i varaždinskih (Reshetka), prvi su put na festivalu i dubrovački (Guloso) i šibenski majstori (Festina lente) te razvikani kuhari odnosno burgere peku pod poznatim imenima Ivana Pažanina (Chef’s Burger) i Mate Jankovića (Institut za burgere).

Davor Šušković i Ivan Brezak Brkan (Selfie Ivan Brezak Brkan)

Davor Šušković peče (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Posjetitelji mogu glasati za najbolji među navodno četrdesetak burgera, po cijeni ugrubo od 50-tak do 71 kune, s različitom maštovitošću i uspjehom nazvanih Hancut, Gospar (Guloso ih je kreirao dubrovačkim zelenim papričicama poverunima i drniškim pršutom!), Kobaja Burger (Festina lente obogatila ga je svinjskim kobasicama i tri vrste senfa!), Clasic Smokey, Peper Jack, Bacon Jalapeno, Okosh Bokosh, Lamb Burger, Oktoberfest, El Toro Classic, El Toro Asado Bacon, Divlji Đuro, Đuragan, Raščenjena Gujda, Klasikaner, Krančito, Špeksi

Tko se dima ne nadimi… Dok peče, Ivan Brezak Brkan, Davor Šušković i Božica Brkan analiziraju festival i burgere (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Burgeri, pohana mozzarella i prženi batat (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Uz neke od tih, vrlo smo ciljano obišli BBQ Hot Yard Davora Šuškovića, kao i obično sa suosnivačem Goranom Vrabecom iz Volim ljuto, gdje uz pet stalnih favorita, svaki dan  možete isprobati i po jedan novi burger. Mi smo kušali dnevni specijal izuzetno ljuti Red Devil Burger, Treatment Burger i, prema našoj ocjeni daleko odskočio, a čini se i kod druge publike – Peanut Butter Jelly Burger, ne ljuti nego krasno uravnotežen burger od junetine s maslacem od kikirikija, džemom od borovnice i prženim lukom. Vrlo uspio kod publike im je i Vege BBQ Burger, ali smo ga mi ovaj put preskočili kušati.

Burger s maslacem od kikirikija i džemom od borovnice – favorit (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Njega vole oni koji vole izrazito ljuto – Red Devil Burger (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Kako se ni na festivalu ne može kušati baš sve, priznajem da već na nekoliko mjesta ciljano pratimo Davora Šuškovića, doktora znanosti odnosno elektroakustike (kao i njegov suradnik iz Volim ljuto Goran Vrabec s Elektrotehnike!), koji se prebacio u vrlo uspjelog majstora roštilja. Otkad sam ga upoznala, u nekoliko mjeseci smanjio se petnaestak kilograma, a na pitanje kad nastavlja svoje čuvene radionice roštilja, smije se spominjući prvi slobodni vikend – ne zna kad bi to moglo biti! – jer ekipi duguje odležane stejkove.

S jedne od Davorovih radionica: burgeri pripremljeni za pečenje (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

S jedne od radionica (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Bila sam ljubomorna kad je proljetos iz vikenda u vikend moj Ivan vodio prijatelje na Davorove radionice roštiljanja u Zmajsku pivovaru, gdje su istovremeno družeći se učili umijeće što se i kako sve može peći na rešetki roštilja, a zatim, o istoj cijeni, dobro objedovati. U cijenu su uključeni i hrana i piće. Nisu posrijedi odnosno na roštilju bili samo burgeri, nego baš lijepi poveći komadi mesa, pilići (od kojih su zatim pripremali rižoto!), rebarca, riba sa chefom Davidom Skokom, pa čak i – banane. Od osnova i američkoga do meksičkog i azijskog – cijeli svijet roštilja! Ideja odlična i vrlo korisna, ne samo za hipstere.

S jedne od radionica: Davor priprema za pečenje cijele piliće… (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

… cijeli pilići odlično pečeni na roštilju (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Baš razmišljam zašto onda toliko otežem s pisanjem o BBQ. Moj potomak Ivan Brezak Brkan, veliki poklonik koji me neprestano tenta da idemo na svaki Burgerfest i jarunski Food Track festival, kao i da kušamo burgere čak i u NY, šalje mi novitade, sam ne dospijevajući opisati detalje i poslati brojne fotke, nego isporučujući linkove i oduševljenje. Nisam pisala još ni o svome najdražem Starom kotaču (i u moderniziranom ostajem na ćevapima, a cijenim što i dalje ne nudi burgere!).

I banane na roštilju (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Poslije najnovijega, već šestoga Zagreb Burger Festa – na moje veselje preseljenoga sa Zrinjevca da mi ne dime staru gospodu akademike – mogu se suočiti s tim da nisam pisala jer: ne volim toliko niti burgere (još od pikburgera, hambija i majburgera do Duoble McBurgera!), čak niti cijelu kuhinju roštiljanja, jer mi je drago i koješta drugo, ne spominjući bjelosvjetski BBQ za koji se svađaju Kinezi da ga imaju već tisuću godina i Amerikanci s barem stoljećem cmurenja. Pogotovo mi nije drag kao mojem potomku spacy. Volim više gledati i pripovijedati dok roštilj peče netko drugi te filozofirati o vrstama mesa, marinadama u kojima odleži prije ili poslije pečenja, različitim dodacima, pecivcima… Pa i o samome roštilju.

Narezivanje lijepo ucjelo pečena komada rebaraca (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Divno pečen dio velikoga komada (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

E, otuda me oduševljava i Davorova ljubav prema poslu koji ga je obuzeo i o kojem piše i blog, jer ja zapravo sve to najviše volim da – mogu pisati. I on, uz svoje radionice i catering, piše, a uz svaku radionicu predstavlja i jela i recepture od jaja s roštilja, havajskih huli huli tacos, burgera od losossa i kozica, salata od lignji s kvinojom i mangom, odreske od janjećeg buta s dimljenom palentom ili burger od puretine s umakom guacamole. Zna čovjek da odavno ništa nije tajna, pa ni na ovome Burgerfestu, jer sve se htjeli-ne htjeli svodi na – dobar burger. Osladili se!

Poziv na burger (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Rezanje sa snimanjem (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

 

 

Objavljeno 17. rujna 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.