Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Zaštita 18. srpanj 2022.

Pazinski cukerančić – fini tradicijski miraz gospođe Davorke Šajine

Kakva li veselja kad sam na Fešti od presnaca u Korniću susrela gospođu Davorku Šajinu! Predstavljala je ondje, kao što to čini i po Istri i drugdje, posebice na radionicama za najmlađe, Pazinski cukerančić. Upoznala sam je davno kada smo je izabrali za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, ako se ne varam u Lici, zatim u njezinu domaćem okruženju na OPG-u Ograde u Katunu Lindarskom, otprilike na pola puta između Žminja i Pazina, u obilasku i s Uzornima i s Gastronautima, dakako s odličnim jelima koja nam je pripremala, te različitim, osobito gastropovodima, kasnije bismo se čule i telefonom.

Pazinski cukerančić i istarska malvazija (Foto LAG Središnja Istra / Oblizeki)

Tako i uz ideju da se i na koji način zaštiti Pazinski cukerančić. Za taj sam kolačić iz Istre prvi put čula od Romana Bošca, pa sam ga i objavila kao njegovu slatku uspomenu na djetinjstvo. Siromaštvo ni u Istri, pa ni na Bujštini, nije poznavalo mnogo slastica. Kroštule, fritule za pust, pinca za Uskrs, povetica za Božić, bucolaj, pandišpanj i cukerančići za svadbe.

Davorka Šajina, promotorica pazinskoga cukerančića (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Na Fešti od presnaci u Korniću: Damir Kremenić, Davorka Šajina i Božica Brkan (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kao i brojne druge naši jednostavne kolačiće i njega bi progutao zaborav, da gospođa Davorka nije još 2015. krenula s idejom, koja je zaživjela zahvaljujući trudu LAG-a Središnja Istra, pazinskoga Udruženja obrtnika, pazinske gradska uprava, Etnografskoga muzeja Istre u tvrtke Antica kolači i Reginex kao prvih proizvođača, da pazinski cukerančić, iako će mnogi reći da se zapravo istarskom cukerančić, bude uvršten na popis nacionalne zaštićene nematerijalne baštine. Ministarstvo kulture i medija uvrstilo je Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić na nacionalnu listu sa više od 160 nematerijalnih kulturnih dobara.

Priča iz davnine: svatovski cukerančići u manigalu, posebnoj košari (Foto LAD Središnja Istra / Oblizeki)

I o cukerančiću Davorka Šajina može pripovijedati kao da pripovijeda od vlastitu životu. Recept je naslijedila od mame, a ona od svoje mame i tako daleko u prošlost. Njezina ih je baka pekla ispod čripnje dok nisu došle pećnice, pogotovo moderne koje se mogu dobro regulirati. Slastica je specifična za Pazin i središnju Istru, a ona ga je donijela udajom u Katun Linardski poput baštinskoga miraza. Zato ga i prenosi dalje.

Pazinski cukerančići u suvenirskoj kutiji (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Pazinski cukerančići u suvenirskoj kutiji, detalj (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Pazinski cukerančići degustacijski (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sada i poput elegantnoga suvenira oplemenjenoga elegantnom pričom kako je nekad nekada mjera za jedne svatove bila jedan manigal. To je veća pletena košare promjera 80 cm i više, s kojima su na Bujštinu nekada, noseći ih na glavi, dolazile žene iz Kopra i pograničnog područja sve do središnje Istre i prodavale ih ili razmjenjivale ih za jaja i drugu robu. Kako su se bližili svatovi, skupilo bi se puno žena iz sela i rodbina i zajedno bi pekle cukerančiće.

Različiti promotivni materijali za pazinski cukerančić (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Rado pripovijeda i o tome kako nastaje tipičan izgled cukerančića, kako amonijak zamjenjuje prašak za pecivo, kojega tada još nije bilo, te kako tekstura ovisi o vremenu: ako puše bura, tvrđi su, a ako je jugo prhkiji i raspadaju se. Mnogo toga ovisi na koji se način umijesi tijesto i koliko je ognjište toplo kada se na njega polegnu da se ispeku… A mi s veseljem prenosimo priču Davorke i cukerančića dalje. I njegov okus.

Pazinski cukerančić

Svečanost za nepca (Foto LAG Središnja Istra / Oblizeki)

Sastojci

 • 5 jaja
 • 2 prstohvata soli
 • 300 g šećera pomiješanog s vanilin šećerom
 • 25 do 50 g naribane korice limuna
 • 25 do 50 g naribane korice naranče
 • 150 g maslaca sobne temperature
 • 150 ml ulja
 • malo ruma
 • 100 ml mlijeka
 • 25 g amonijaka (amonijev karbonat)
 • 700 g brašna
 • istarska malvazija
 • kristal šećer

Priprema

Umutite jaja, sol, šećer i vanilin šećer u pjenastu smjesu. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče. Pjenastoj smjesi polako dodajte maslac sobne temperature te ulje i rum. Neprestano miješajući u posudu s vrućim mlijekom dodajte amonijak da se stvori pjena koju zatim umiješajte u brašno. Potom dodajte smjesu s jajima i šećerom te zamijesite tijesto. Tako pripremljeno tijesto pustite da odstoji najmanje dva sata i potom oblikujte cukerančiće.

Oblikovanje cukerančića (Foto LAG Središnja Istra / Oblizeki)

Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180-200 ⁰C 8-10 min odnosno dok ne porumene. Ohlađene cukerančiće umačite u istarsko bijelo vino (malvazija) te u kristal šećer. Prije jela cukerančiće pustimo da odstoje nekoliko sati odnosno dok se ne posuše.

Lijepi i ukusni iz uspomena u današnjicu (Foto LAG Središnja Istra / Oblizeki)

Objavljeno 18. srpnja 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.