Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 7. prosinac 2018.

Oživjeli kolači gospođe Vilme, omame Maroja Mihovilovića

Radoznala sam što će još moj kolega ugledni novinar Maroje Mihovilović (1945.) iskopati u obiteljskom ormaru, kojega je od djetinjstva promatrao zaključanoga, kako je to već opisivao. Da je objavio samo obiteljsku sagu Mi djeca Solferina, za svoje rođake doslovce rasute svijetom, dostajalo bi, a više od deserta najnovija je njegova obiteljska knjiga Kolači moje omame Vilme (Profil, 2018.), usporedo na hrvatskom i engleskom (preveli Ivana Caccia, Tanja Tomaš i Edo Bosnar, Apostrof d.o.o.) Cakes my Grandmother Vilma used to bake, nastala iz zamrčkane i zamašćene stare bilježnice recepata.

Kolači moje omamo Vilme u knjizi i na stolu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kolači moje omame Vilme u knjizi i na stolu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije svaka slična kućna teka dostojna knjige, a zahvaljujući timskom trudu majstora svojih zanata, ova je knjiga ne samo sjajan album za Marojeve rođake nego i album za sve koji nešto takvo niti su imali, niti su sačuvali, a ako i jesu, nisu umjeli uzdići u, kako se to moderno kaže, spoj dvaju brendova.

S predstavljanja u Esplanadi slastičarke, maroje Mihovilović, Ana Grgić i Željko Žutelija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S predstavljanja u Esplanadi slastičarke Blaženka Pustaj, Ana Blažon i Ljilja Rogić-Marić, Maroje Mihovilović, Ana Grgić i Željko Žutelija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ta se, u nas rijetko dosegnuta sinergija, mogla uočiti na predstavljanju u Hotelu Esplanade u svakome posluženome kolačiću popraćenima tako skladno koktelima, punčem, čajem, prigodnu i knjizi i hotelu. Slatki okusi Austro-Ugarske podnaslov je omamine knjige i cijele priče, koja nije ispričana prvi put – ne mogu ne podsjetiti na naše Slastice u Hrvata Ivanka Božić, Cirila Rode i Ivanka Biluš – ali  je uvijek dobro došla, pogotovo da nas vrati iz perspektive globalnog iščašenja i cijele nacionalne kuhinje, a posebice slastica. I što se tiče okusa, i namirnica i postupaka.

Gospođa Vilma, sad već von Vukelich, kad još nije bila omama (fotografija iz knjige Kolači moje omame Vilme)

Gospođa Vilma, sad već von Vukelich, kad još nije bila omama (fotografija iz knjige Kolači moje omame Vilme)

Maroje Mihovilović i Željko Žutelija u Kolačima moje omame Vilme zajedno su sjajno ispričali priču o gospođi Vilmi Vukelić (1880.-1956.) rođenoj Miskolczy, intelektualki i književnici, koja je kolače pekla i u građanskoj mladosti u rodnome Osijeku i u socijalizmu u Zagrebu odnosno u Marojevu djetinjstvu. Urednik Žutelija tekicu je prepustio slastičarskoj akademiji uglednoga zagrebačkog hotela predvođenu glavnom cheficom Anom Grgić i slastičarkama Blaženki Pustaj, Ani Blažon i Ljilji Rogić-Marić.

Oživjela moka torta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Oživjela moka torta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samo naznačene, obično malobrojne namirnice i gramature – za razliku od drugih jela u kolačima su omjeri mnogo važniji – najprije su, poput kakvoga slastičarskoga CSI-a, rekonstruirale i prilagodile u izvedbene recepte sukladne današnjem vremenu, a potom od 90 odabrale i za izvedbu njih 35. Potom ih je snimila još jedna majstorica, fotografkinja Berislava Picek. Oživjele na Esplanadinu stolu postale su i odlično uputstvu za prezentaciju na stolu, ne samo blagdanskome.

Tko bi propustio fotografirati se s Marojem Mihovilovićem uz slastice iz njegove knjige? Maroje MIhovilović i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tko bi propustio fotografirati se s autorom albuma-kuharice uz slastice iz njegove knjige? Maroje MIhovilović i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Većina iole vična pripremi slastica već ima izabranu kućnu recepturu za biskupski kruh, čokoladni kruh, dobro tijesto za sve, zvjezdice s marmeladom, vanili-kiflice, medenjake, kolač od sira, biskvit roladu, orahnjaču, londoner šnite, roladu od kestena, brzi kolač, osinja gnijezda, mozart kugle, išler tortice, kakao šnite, koh od jabuka, ruski kolač, srneći hrbat, linzer tortu, linzerteig, maminu tortu, moka tortu, panama tortu, Pischinger tortu, tortu od naranče,, rokoko tortu, Charlotte, tortu s kremom od oraha, tortu s vanili-kremom, grilaž puding, puding od žemljičaka, mousse od čokolade, puding od karamela i koh od kestena.

Umjetnici za stolom: književnica Sanja Pilić poslužuje redatelja i gastrokritičara Radovana Marčića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Umjetnici za stolom: književnica Sanja Pilić poslužuje redatelja i gastrokritičara Radovana Marčića (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali, knjigu ocjenjujem ponajprije kulturnom, ne samo činjenicom kulture stola, ponajprije vrijednom za čitanje i gledanje. Prerasla je hirovita vremena, države, pa i same ljude koji su se sladili opisanim i ispečenim kolačima. Odličan prilog Godini europske prirodne i kulturne baštine, a i prigodan dar uz božićne blagdane, kada se od davnina u nas peče najviše slastica. Pogotovo ako se kanite sladiti!

Jesu li to u bijelome puslice ili medenjaci? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jesu li to u bijelome puslice ili medenjaci? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iz Kolača moje omame Vilme Maroja Mihovilovića odabrala sam za vas:

 

Brzi kolač

U knjizi i na stolu brzi kolač s marelicama ili breskvama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U knjizi i na stolu brzi kolač s marelicama ili breskvama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

3 jaja

14 dkg šećera

2/ dkg brašna

1 prašak za pecivo

2male kavene žlice ulja

1 mala kavena žličica mlijeka

naribana korica od 1 limuna

marelice ili breskve

 

Priprema

Pjenasto miješati jaja sa šećerom, dodati brašno s umiješanim praškom za pecivo, ulje i mlijeko. Sve sastojke dobro promiješati u homogenu smjesu. Naribanu limunovu koricu staviti u biskvitnu smjesu, a u tijesto utisnuti breskve ili marelice i peći 35-49 minuta na 160-170 °C.

 

Torta s kremom od oraha

Torta s kremom od oraha (Fotografija Berislava Picek)

Torta s kremom od oraha (Fotografija Berislava Picek)

 

Sastojci

Biskvit

4 jaja

20 dkg šećera

10 dkg brašna

 

Krema

500 ml slatkog vrhnja

5 dkg kristal šećera

1 vanilin šećer

25 dkg mljevenih oraha

 

Priprema

Pjenasto miješati jaja i šećer. U homogenu smjesu dodati brašno i dobro promiješati. Tanko razmazati biskvit i svaki od 6 okruglih listova peći na papiru za pečenje.
Za pripremu kreme tući slatko vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom te lagano umiješati mljevene orahe. Ispečene listove (kore) biskvita spajati kremom. Ukrasiti ušećerenim voćem.

Naslovnica knjige (Fotografija Berislava Picek)

Naslovnica knjige (Fotografija Berislava Picek)

Objavljeno 7. prosinca 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

Medenjaci raskošno mirišu začinima

Medenjaci s bijelom šećernom glazurom

Orahnjača i makovnjača ili odlični prhki Mirjanini blizanci za blagdanski stol

Pišinger torta za svečani blagdanski stol

Rokoko torta s lješnjacima bolja i od moje omiljene iz Cukeraja

Požutjele bilježnice s receptima, kuharice i zidnjaci izložbom uvele u 19. Kriške oblizeke

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. Edina# 27.01.2019. u 21:44

    Hvala gospodzi Bozici Brkan,na divnim objavama,i vrsnim receptima,koje pratim i pravim…
    Odusevljena sam receptima,gospodze Vilme,krasno takve uspomene,da se sacuvaju i ozive,da i ove generacije slijede,te izvorne recepture,bas sam uzivala citajuci,a sada idem i da spremim mojoj djecici iznenadjenje ,tortu od slatkog vrnja i oraha..
    Jos jednom veliko hvala.

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.