Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja, Kultura stola 16. listopad 2023.

Od dvojbe pizza ili burger, ostao nam – pomfrit!

Kad bi neki čitatelj i mogao pomisliti na Oblizekima objavljujem plaćeni tekst, promo, obvezno na kraju napiše: Ovaj tekst nije plaćen. Ove sam godine uz Svjetski dan hrane 16. listopada pomišljala napisati nešto tradicionalnu prisjećajući se početka izbora najuzornije hrvatske seoske žene i polemika oko selskih misica, pa sam odustala zbog TV priloga o ruralnoj ženi. Ma daj! Htjela sam pisati o zaštićenim tradicionalnim nacionalnim proizvodima, kadli Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvitka otpošalje na Svjetski dan hrane informaciju da je Meso turopoljske svinje postalo 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji, kao da se taman po Slavoniji po befelu ubrzavaju kolinja još zdravih svinja a afrička svinjska kuga proširila se u Slavonsko-baranjsku županiju, najvećega uzgajivača svinja uopće s prijetnjom da se epidemija proširi na cijelu zemlju. Ma daj! Pomišljala sam napisati o krasnom, neprestano domišljatom, upravo PR-u Prijatelja životinja o ZegeVege, novim vege proizvodima, pa sam se razjarila uvidjevši ponajprije vegeimitacije mesnih jela. Ma daj!

Pomfrit i hamburger, klasika (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Pa dok na drugome blogu Umjesto kave uz ponudu putovanja u Nepal (ma daj!) planiram pisati o Nepalcima i ostalim našim gastarbajterima, iz Wolta posredstvom njihove PR agencije 404 stiže mi vrlo zanimljiv PR s naslovom Nije pizza ni burger – Hrvati u 2023. godini najviše naručuju svima omiljeni prilog i podnaslovom Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni prvak u našem podneblju je ipak – pomfrit!

Pomfrit i gavuni, nova klasika (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

S napomenom da ću na Oblizekima morati napisati Enciklopediju špeceraja o pomfritu, jer se ne sjećam da sam od 1990.otad pišem tu svoju istimenu kolumnu, knjigu i blog – obradila tu našu očigledno sudbinsku temu. Samo s ispravcima tipfelera, naglašavanjima kurzivom i citatom te promjenom naslova po svome, prenosim ga u cjelini kao čestitku Hrvatskoj za Svjetski dan hrane. Hvala! Žalim samo što nema izvora istraživanja, ali ne želim sumnjati. Mogao je nešto slično otposlati i Bolt ili neka druga konkurencija. Jer, to smo mi! Razmislimo!

Dostava (Foto Wolt / 404 Agency)

Prilikom naručivanja hrane postoji jedna dilema koja je univerzalna za cijeli svijet – pizza ili burger?

Prema recentnim podacima platforme Wolt Hrvatska, korisnici prilikom naručivanja prednost daju burgerima ispred pizze, no apsolutni prvak u našem podneblju je ipak – pomfrit! Točnije, izbor top pet jela čine redom: pomfrit, cheeseburger, pizza capricossa, katsu piletina te smokehouse burger.

Korisnici Wolta su hranu pritom najviše naručivali u večernjim satima, dakle pretežito za večeru, a najveći ceh u 2023. trenutno pripada korisniku koji je narudžbu platio čak 516 eura! Iz poznatog burger bara naručio je popis jela koji je uključio – 29 sliders burgera, šest vege sliders burgera, deset truffle grana padano krumpirića, deset cheese style krumpirića, deset classic krumpirića i deset ketchupa.

Što se pak tiče najpopularnijih izbora korisnika prema posljednjem Wolt Awardsu, najpopularniji restorani u Zagrebu su Submarine Burger, Umami i Good Food, u Splitu također Good Food, Old House i Fast Food Popaj, u Rijeci Submarine Burger, Kooglana Tower i Pizza Galileo, a u Osijeku  McDonald’s, Rulla Street Food te Hamburgilla.

Wolt, vodeća digitalna aplikacija za dostavu u Hrvatskoj, podatke o dostavama je s razlogom objavila povodom Svjetskog dana hrane koji se globalno obilježava 16. listopada kako bi osvijestila javnost o važnosti odgovornog konzumiranja namirnica i smanjenju negativnog trenda bacanja ostataka hrane. Naime, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku.

„Svaki pojedinac, kao i društvo u cjelini, ima odgovornost da se angažira u smanjenju bacanja hrane i promovira odgovorno konzumiranje. To uključuje kvalitetnije planiranje obroka, pametno naručivanje i kupovanje hrane, pravilno skladištenje, recikliranje i donaciju nepotrebnih viškova. Kroz ove korake, možemo smanjiti potrebu za većom proizvodnjom hrane, štedeći prirodne resurse i smanjujući negativan utjecaj na okoliš“, istaknuo je Marin Šušnjar, generalni direktor Wolt Hrvatska te dodaje da konzumiranje svježe i lokalno proizvedene hrane, podržavanje održivih metoda uzgoja i odgovorno korištenje papirnatih vrećica također igraju ključnu ulogu u očuvanju okoliša.

U cilju poticanja svojih korisnika na odgovorno planiranje obroka, Wolt Hrvatska za Svjetski dan hrane nudi dodatnu pogodnost. Svakom Wolt korisniku Wolt Hrvatska poklanja 3 € Wolt kredita koje mogu iskoristiti unoseći kod “WorldFoodDay” na svojem Wolt profilu te koristiti kao popust kod svoje sljedeće narudžbe. Ovom malom gestom Wolt Hrvatska želi potaknuti svoje korisnike na odgovornu kupnju i konzumiranje, ali i smanjivanje bacanja viška hrane. Podizanjem svijesti o ovim važnim pitanjima, kroz zajedničke napore možemo potaknuti promjene te raditi na poboljšanju okoliša i očuvanju resursa za buduće generacije.

Objavljeno 16. listopada 2023.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.