Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 16. kolovoz 2017.

Nekad Ice Coffee, za vruće ljeto 2017. ledeni cappuccino ili Franckove hladne kreacije

Ne mogu se sjetiti je li prije k nama u modu stigla ledena kava ili ledeni čaj, ali se sjećam kako sam u Enciklopediji špeceraja, kolumni o fenomenima hrane i prehrane u Večernjaku pisala o okusima ledenog čaja s nekoga od sajmova, vjerojatno koelnske Anuge, da je nekoliko čitatelja imala potrebu nazvati kako bi me ismijali i pokudili. Kej si ja to zmišljam kej si ja umišljam, kej jednostavno ne ohlade čaj!? Jedva da sam spustila telefonsku slušalicu, a posvuda oko nas razlijao se u, što uvoznih a što domaćih, više robnih marki, ice tea s okusom breskve. A zatim…

Ice coffee pak najprije su ponudile fine slastičarnice. Na sladoled, obično od vanilije, dodali bi ledenu kavu. U početku čak i tursku, a poslije filtriranu. U lijepoj visokoj čaši, sa žličicom duge drške i slamkom. Onda su poludjeli sa slamkama i posebno dizajniranim i obojenim čašama na kojekakvim nožicama, a da i ne spominjem kako se množenjem okusa sladoleda mijenjao i okus kave. Pogotovo otkad nude i različite kombinacije instant kave, capuccina.

Ukratko, ledena kava je s time, s modom coffee to go te još i s revivalom koktela postala ugodno iznenađenje i osvježenje ljeta 2017. Pogotovo poslije umaškoga teniskog turnira Croatia Open, kojem je dugogodišnji sponzor i partner Franck dodijelio službenu kavu Plava laguna, a za izbezumljujuće ljetne vrućine kreirao hladne varijante Franck cappuccina. Tvrde da im nećete moći ododljeti ni u kafićima ni doma, a birati možete u mnoštvu okusa: Classic, Čokolada, Vanilija, Irish Cream, Cappuccino bez kofeina te Kokos i bijela čokolada. Za najmlađe nude Bananacino bez kave.

Protiv vrućina ledene kave (Fotografija Franck)

Protiv vrućina ledene kave (Fotografija Franck)

Franckovi baristi osmislili su čisti užitak i osvježenje, recepte za maštovite kombinacije Sweet Coconut Ice Cappuccino, Boozy Vanilla Ice Cappuccino i Creamy Banana Shake. Možete ih pripremiti i sami. Oblizeki ih prenose sa www.franck.eu , gdje možete i vidjeti kako, inače stvarno vrlo jednostavno i brzo.

Creamy Banana Shake

Sastojci (za 1 osobu)

 • ½ banane
 • 1 kuglica sladoleda od čokolade
 • Franck Café Bananaccino
 • malo leda
 • 150 ml hladnog mlijeka

Priprema

Stavite u blender pola banane i kuglicu sladoleda od čokolade. Dodajte Franck Café Bananaccino, malo leda i 150 ml hladnog mlijeka te sve zajedno izmiksajte! Na kraju, svoj Creamy Banana Shake poslužite u visokoj čaši i ukrasite po želji!

Boozy Vanilla Ice Cappuccino

Sastojci (za 1 osobu)

 • 1 kuglica sladoleda od vanilije
 • Franck Café Cappuccino Irish Cream
 • led
 • 30 ml Baileysa
 • 150 ml hladnog mlijeka

Priprema

Stavite u blender kuglicu sladoleda od vanilije i Franck Café Cappuccino Irish Cream. Dodajte led, Baileys i hladno mlijeko te sve zajedno izmiksajte. Poslužite u visokoj čaši i ukrasite po želji!

Sweet Coconut Ice Cappuccino

Sastojci (za 1 osobu)

 • ½ banane
 • kuglica sladoleda
 • 150 ml mlijeka
 • Franck Café Cappuccino Kokos bijela čokolada
 • led

Priprema

Stavite u blender ½ banane, kuglicu sladoleda i mlijeki. Dodajte Franck Café Cappuccino Kokos i malo leda te sve zajedno izmiksajte. Hladni cappucino poslužite u visokoj čaši i ukrasite po želji.

Op. a.: Ovaj tekst nije plaćen.

Objavljeno 16. kolovoza 2017.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/latte-art-cini-kavu-i-%E2%80%93-ukusnijom-14209

http://oblizeki.com/protiv-upala-u-starosti-svaki-dan-jedna-dvije-salice-kave-u-mladosti-20101

http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.