Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Štedljiva kuhinja 11. travanj 2015.

Nadini dizani cvjetovi cvatu skrbno

Iako nisu tema, na gotovo svakome izložbenom stolu s tradicijskim slasticama od Kriških oblizeka  preko Stubičkih oblizneka do Babičinih kolača Nada Tučkar doda i ružice, cveteke od dizanoga tijesta kojima je pobijedila na prošlojesenskoj izložbi starih slastica uz tradicionalnu već izložbu autohtonih sorta voćaka u Golubovcu.

Naučila sam ih spremati od svoje babice Katice. Od običnoga su dizanog tijesta, bez jaja. Moja je babica Katica uvijek govorila kak jajca ne treba metati tam gde se ne vidiju, tumači. Jajca je u to vrijeme trebalo čuvati, nije ih bilo mnogo ni uvijek kao danas, a za jedno se jajce mogao kupiti kvas.

Nada Tučkar s dijelom jednoga od svojih izložbenih stolova (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Nada Tučkar s dijelom jednoga od svojih izložbenih stolova (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Zato, objašnjava g. Tučkar, i svoje strepice mijesim bez jaja, eventualno ih premažem umućenim jajetom, pekući ih na zelnom listu da se mast ne bi potrošila. Tijesto se također može zamijesiti vodom umjesto mlijekom. Sve skrbno. A i vrlo izdašno. I brzo se priprema.

Uz to, dodaje g. Nada, ružice su se pekle onda kad je trebalo prebrati jabuke iz podruma, pa su se odabirale one koje su počele gnjiliti, a nije bila važna ni sorta ni jesu li kisele ili slatke. Danas bi ovoj slastici, osim druge masnoće, moderne domaćice uobičajeno dodale cimet, vanillin šećer i rum. Ali, dodaje ona, to nije to.

Digani cveteki (Nada Tučkar, Donja Stubica)

Mirisne i ukusne, tako jeftine i jednostavne (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Mirisne i ukusne, tako jeftine i jednostavne (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Šljive u šljivovici kao začin (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Šljive u šljivovici kao začin (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

  • glatko brašno
  • germa
  • malo šećera
  • malo toploga mlijeka ili tople vode

Nadjev

  • jabuke
  • šljive iz šljivovice
  • malo šljivovice

Priprema

Umijesite dizano tijesto od germe, malo šećera i toploga mlijeka odnosno tople vode te brašna. Zatim ga razvalja na debljinu 0,5 cm i pospe ribanim i pošećerenim jabukama te narezanim jabukama iz rakije poškoivšii rakijom u kojoj su odstajale šljive. Zarola u male štručice i reže ih na duljinu 3 cm i odmah slaže okrenuvši ih okomito. Mogu se ostaviti da se malo dignu, ali valja računati da će se dignuti i u pećnici. Prije pečenja ružice pomaže s malo otopljene svinjske masti, a kako ima i razmućenim cijelim jajaetom, Gotovo je za čas. Peče ih u srednje zagrijanoj pećnici, npr. u plinskoj na 100 °C 15-20 min.

Nije naodmet

Za veliki protvan gospođa Nada mijesi 1 kilogram brašna, a ostale sastojke dodaje po potrebi, a za nadjev uzima otpilike 1-2 kilograma jabuka.

Objavljeno 11. travnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] obliznekima  nagrađene strepice z vrganjima, izložila je i na drugim izložbama nagrađene ružice nadjevene jabukama i šljivama. Nada Tučkar, "najzagorskije" odjevena za javnost opisuje svoj i izgled svoga stola […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.