Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 18. veljača 2019.

Na Samoborski fašnik s Fašničkom Radnom knjižicom za obilazak 14 ugostitelja

Mediji se utrkuju kome će se fašnička povorka rastegnuti na duže vrijeme i gdje će biti šarenija i glasnija, a kad nemaju ništa bolje, hrle tko će objaviti više, što boljih, što novijih itd. što fašničkih jela, pa i cijelih namjenskih fašničkih kuharica. Kao da oni koji peku primjerice pokladnice, rafle, krafne, fritule, žličnjaci, uštipci, ušćipci, poderane gaće, listarići, langoši… ne peku po onome receptu prema kojem su najjeftinije, da ih najviše izađe, a i nama se čine najboljima na svijetu.

Samoborski krafli kod Gabreka 1929. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jedno od nezaobilaznih samoborski gastromjesta: krafli u Krčmi Gabrek 1929. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samoborci se ne daju zbuniti ni na fašnik. Njihovi slavni krafli, kremšnite, češnjofke s Filipecovom samoborskom muštardom, samoborski kotlet, samoborska kotlovina, samoborska salama, bermet, suvenirske torte slavni su cijele godine, samo svaki put osmisle novi povod za veselje i dobro jelo i pilo. Svoj su Samobor gastronomski uzdigli, meni, uz rame jednome Milanu s njegovim jednostavnim jelima na milanski, od rižota sa šafranom dalje.

S fašničke konferencije za novinare slavni fotić iz Ruda Romeo Ibrišević, fašnička princeza Sraka i Božica Brkan, urednica Oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S fašničke konferencije za novinare slavni fotić iz Ruda Romeo Ibrišević, fašnička princeza Sraka i Božica Brkan, urednica Oblizeka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samoborci pozivaju na 193. Samoborski fašnik, Samoborcima slavan poput Riječkoga ili čak Venecijanskoga ili Riodejenirskoga. Od 22. veljače do 5. ožujka, tvrde, nema puno pravila, pod maskama je sve dozvoljeno, ali svaka vlast, pa tako i fašnička, voli imati ipak barem kakav-takav oblik kontrole nad svojim građanima. U Samoborskoj Fašničkoj Republici, uza sve druge sadržaje, ta se želja manifestira u obliku Fašničke putovnice, jedinstvenog dokumenta kojeg bi svaka maškara, koja drži do sebe, trebala uvijek imati pri ruci. Pogotovo ako ima namjeru živjeti kao fašnički građanin punim plućima, a to znači, ophoditi samoborske ugostiteljske punktove i to vrijedno bilježiti u Putovnici pa se na kraju i osladiti nagradama.

Fašnička putovanica - ne zaboravite je!

Fašnička putovanica – ne zaboravite je!

U skladu s ovogodišnjim fašničkim sloganom Posel se deli na fašnikoj baušteli, ovogodišnje izdanje Putovnice ujedno ima funkciju Radne knjižice u kojoj su navedena imena i lokacije 14 ugostiteljskih objekata: Krčma Gabreku 1929. (Starogradska 46), Hotel Lavica (Livadićeva 5), Kavana Livadić (Trg kralja Tomislava 1), Samoborska klet (Trg kralja Tomislava 7), Caffe bar Melin (Mlinska 7), Havana caffe bar (Trg kralja Tomislava 3), 2CV Pub Fontana (Šmidhenova 25), Irish pub Scout club (Kompareova 5), Pivovara Razum (Matije Gupca 2), Caffe bar Gradna (Mlinska 3), Caffe bar Katarina (Perkovčeva 50), Caffe H2O bar (Hebrangova 41), Petar Pan fast food (Mlinska 7/Kompareova bb) i Fast food D&D (Gajeva 9/1).

Civilna i fašnička vlast na istoj baušteli (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na konferenciji za novinare: civilna i fašnička vlast na istoj baušteli (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Od visokobaždarenih maškara očekuju da prikupe barem 11 od 14 mogućih potvrda u svoju Fašničku putovnicu/Radnu knjižicu, kojima će dokazati da su konzumirali nešto, i dostave je u Ured Turističke zajednice Samobor na Trgu kralja Tomislava 5. Posljednjega dana 193. Samoborskog fašnika, u utorak, 5. ožujka, na glavnoj pozornici bit će izvučena tri najsretnija dobitnika vrijednih nagrada Fašničke putovnice. Dakle, upišite u kalendar izlet u Samobor na fašnik, maskiranje i degustacijski obilazak tokom tijekom svih dana održavanja 193. Samoborskoga Fašnika. Neće biti gubitnici ni oni koji pokleknu prije, jer će obići barem dio dobrih samoborskih adresa.

Biti u Samoboru, a ne osladiti se samoborskom kremšnitom...(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Biti u Samoboru, a ne osladiti se samoborskom kremšnitom… Naravno, samo da bi bio slađi tekst! (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 18. veljače 2019.

Preporučujemo na Oblizekima zanimljive sroden teme:

Samobor je gostoljubiva i ukusna varoš

Samoborski, najpoznatiji hrvatski kotlet

Samoborska salamijada – 30 godina

Krafni, krafli, krofne ili pokladnice – uvijek slatke

Poderane gaće, podrapane gače, langoši, langošice, lepinjice, pogáče, trešče, fanjki… toliko imena, a samo jednostavan komad tijesta pečen na ulju

Listarići slatki ili slani – dika štitarskih snaša

Fritulice fine za pola sata

http://oblizeki.com/julikina-kuharica-iz-samobora-ili-obiteljskom-igrom-do-dobrih-jela-i-dobrih-navika-19899

http://oblizeki.com/madarski-oblizeki-u-petak-u-gradskoj-knjiznici-samobor-19570

http://oblizeki.com/krafne-ispod-kamenitih-svatova-20140

http://oblizeki.com/tetkini-spuscanci-za-secerase-i-pocetnike-21898

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

http://oblizeki.com/fritulice-tetkine-anice-17281

http://oblizeki.com/budimska-kremsnita-za-caricu-sissy-21866

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.