Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastro(s)pis 2. rujan 2014.

Muffini i mafini, i američki i naši

Kolika li je samo nepca zasladio američki muffin,u koliko je zemalja prisvojen kao nacionalni kolač i prihvaćen kao dio vlastite kulture, ne znam pouzdano, ali znam da se u hrvatskome jeziku dvoji o tom kako ćemo ga pisati. Češće ga u receptima nalazimo pisano izvorno nego fonetizirano, a kad je riječ o množini, čujemo i vidimo napisane oblike i muffini i muffine, kao da su u nominativu množine dopuštena oba lika (i muški i ženski rod).

Kamen spoticanja nekima može biti pizza, izvorno talijansko jelo, koje se i u najnovijem pravopisu hrvatskoga jezika piše etimološki (pizza). No izvanjezični su razlozi „presudili“ da se to talijansko jelo, premda je osvojilo cijeli svijet, u nas piše izvorno, a muffini  takvim razlozima ne podliježu.

Ivi bogati muffini se peku... (Snimila Iva Komesar)

Ivi bogati muffini se peku... (Snimila Iva Komesar)

Kad se odlučuje kako bi se muffini trebali pisati ‒ izvorno ili fonetizirano ‒ dobro će poslužiti usporedba sa špagetima. To jelo nitko više ne piše u njegovu izvornom obliku, nego je svagdje i grafijski i fonološki i morfološki prilagođeno hrvatskome jeziku. Dakle, ne pišemo spaghetti, nego špageti, s tim da ih gdjekad u nominativu množine susrećemo i u obliku špagete.

Ivankini kukuruzni muffini (Snimila Marina Filipović/ Oblizeki)

Ivankini rustikalni kukuruzni muffini (Snimila Marina Filipović/ Oblizeki)

Analogno tomu, gdjekad čujemo i oblik muffine u nominativu množine, kao da je u nominativu jednine posrijedi oblik muffina. Da su mafine sporne mnogim piscima recepata uočava se i u sklonidbi. Tako se u akuzativu množine susreće ovakav lik: muffin-e.Takav je način pisanja pogrešan jer se padežni nastavak ne piše sa spojnicom. Ako su napisane u izvornom obliku, muffine treba pisati bez spojnice.

Kolač se popularnošću nametnuo i izvan gastronomije, u marketingu: 2011. čokoladni muffin s igračkicom u promociji odnosno PR-u jednoga proizvoda Nokije. (snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Kolač se popularnošću nametnuo i izvan gastronomije, u marketingu: 2011. čokoladni muffin s igračkicom u promociji odnosno PR-u jednoga proizvoda Nokije. (snimila Božica Brkan/ Oblizeki)

Kako je pak taj američki kolač osvojio nepca sladokusaca cijeloga svijeta, a mnoge gastroznalce nadahnuo da u njih ugrade i dio vlastite baštine, poput Ivanke Biluš koja im je dodala kukuruzno brašno, i u opći jezik taj gastronomski egzotizam treba uvrstiti u fonetiziranom obliku. Prilagođen je i fonološki i grafijski i morfološki pa nema nikakva razloga da naše mafine pišemo američki (muffine). Primjeri prilagođenosti gastronomskih egzotizama, tj. posuđenica koje označuju različite vrste jela koje ne pripadaju domaćoj kulinarskoj tradiciji, nego tradicijama drugih naroda u hrvatskome su jeziku brojni. Tako pišemo sendvič (a ne sandwich), kroasan (a ne croissant), lazanje (a ne lasagne) i slično. Mafini su očito zasjeli u dobro društvo. Eto i s Ivom Komesar.

Objavljeno 2. rujna 2014.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/kriski-oblizeki-%E2%80%93-novi-vizualni-identitet-osmislila-studentica-iva-komesar-13262

http://oblizeki.com/ivankini-kukuruzni-muffini-idealni-prigrisci-za-silvestarski-stol-i-novogodisnji-docek-8183

http://oblizeki.com/mali-zalogaji-za-veliki-docek-8207

http://oblizeki.com/popecimo-popecke-i-uz-pomoc-popecka-8245

http://oblizeki.com/i-kuhinjske-krpe-gadgeti-7665

http://oblizeki.com/kako-su-hrvati-pojeli-veznik-i-4237

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Maja Matković

Piše Maja Matković

Maja Matković rođena je u Imotskome 10. ožujka 1957. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je jugoslavenske jezike i književnost te francuski jezik. U Večernjem listu je redaktorica i lektorica od 1979., u nekoliko mandata i voditeljica lektora. Radila je i na niz izuzetno vrijednih knjiga, uz ostalo i udžbenika, časopisa te na jezičnom standardu Večernjeg lista. Majstorica jezika, a s obizorm i na četvoro djece i kuhanja, objavila je i: Ah, taj hrvatski! (Jezični savjetnik za svakoga) (2005.) i Jezični savjetnik Iz prakse za praksu (2006.)

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.