Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 7. ožujak 2022.

Martine slatke kuglice bez pečenja za nemila vremena

Ne mogu se sjetiti kada sam prvi put pekla slastice bez pečenja. Možda kuglice od suhih smokava? Prije već gotovo pedesetak godina zapisala sam recepturu Miljenkove mame za kruškice od oraha i shih smokava. Tada još nije bilo blendera i sve se sjeckalo. A na faksu sam već razmjenjujući uopće prve recepte zapisala čak nekoliko različitih za pripremu bajadera. Imitacija, dakako, Kraševih. Rijetki su si mogli priuštiti kupovne, kupuvane. Tek će mnogo poslije popularnima postati imitacije krašotica napolitanki, domaćice i onih prvih Agrokomercovih – sad Agrokomerca nema, ali je takvih keksa nebrojeno, svačijih, pa i Kraševih! – Jaffa keksa, s biskvitom, čokoladom i želeom od naranče. Možda i stvarno iz Jaffe, jer je Jugoslavija oružje Palesticima navodno prodavala za naranče.

Okruglice s čokoladom i orašastim plodovima (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Slastice bez brašna, osobito torte poput Capri, oduvijek su na cijeni, preštimane, a jedna od najdražih iz naše kuharice Slastice u Hrvata, gdje se pola ispeče kao biskvit, a pola materijala ostane sirovo kao nadjev. Slastice bez pečenja popularne su od davnina, mnogo prije pokreta raw, pripadaju brzoj kuhinji, ukusne su, a uz vrlo malo intervencije drugim materijalom ili oblikovanjem mogu biti drugom slasticom. Odlično kada na tanjuru treba različitih boja, oblika i kada se zaista broji koliko slastica ima, primjerice na svadbenom, božićnom, rođendanskom i drugom izložbenom stolu.

Tko se ne sjeća kako smo nekad, kao djeca ili sa svojom djecom, pekli zapravo oblikovali kuglice, okruglice bez pečenja od margarina i kondenziranoga ili  mlijeka u prahu s kokosom, pa s kakaom ili čokoladom te orasima, lješnjacima, poslije i pistacijama – naše imitacije slavnih nenadmašnih s tajnom neslijepljenih polovica nego cijele hrskave kuglice u središtu Ferrerovih bijelih kokosovih Raffaellasad ih reklamiraju sa doživi ljeto svim svojim osjetilima – i tamnih lješnjakovih Ferrero Rocher? Poslije bismo u srce kuglice, kao svoj tač, kako bi se to sad reklo, dodavali višnju ili trešnju iz rakije ili ušećerenu. Ili bismo u dio smjese dodali finog likera. Nailazila sam i na najobičnije kuglice jarko obojene prehrambenim bojama.

Kako su nam počeli pristizati hiroviti prehrambeni trendovi i pravci, a s različitih strana svijeta i dotad nam nepoznato orašasto (makadamija, indijski oraščići..) i sušeno raznobojno voće kojekakvih okusa (osim šljiva i grožđica, marelica i brusnice, ananas…), gotovo posve smo prešli na tzv. zdrave snackove, energetske pločice, pa i zdrave kuglice, ciljane za poklonike ekološki i biodinamički uzgojena voća, za celijakičare, za dijabetičare, za sportaše… A i za hedoniste koji, primjerice, vole različite vrste čokolade s različitim začinima, posebice ljutima. Zaista se mašta može razigrati.

Nedavno sam se osladila Martinim kuglicama bez pečenja, odnekud ih se dokopala, pa ih ja, baš kako se to radilo nekad, prenosim dalje i dijelim kao slatko nadahnuće. I zamjenu za obrok. Posve dostatnu. Slatko vam bilo u ovome nemilom vremenu. Možda i za sutrašnji Dan žena? 

Martine slatke kuglice bez pečenja

Martine okruglice bez pečenja (Foto Ivan Brezak Brkan / Oblizeki)

Sastojci

120 g pistacija očišćenih
135 g badema očišćenih
9 datula
čokolada Kandit 85 % kakao bez šećera, sa stevijom

za uvaljati kuglice
još malo grublje sjeckanih pistacija i badema
Priprema

Pistacije i bademe sameljite u blenderu. Dodajte im datule prethodno namočene u toploj vodi. Smjesu oblikujte u kuglice. Odložite ih na plati u zamrzivač da se stisnu. Za to vrijeme čokoladu omekšajte u mikrovalki, pa stvrdnute okruglice umočite u nju. Dio kuglica ostavite samo u čokoladi, a dio po želji možete uvaljati u grubo sjeckane pistacije i/li bademe i sve ponovno stavite u hladnjak.

Nije naodmet

Marta kaže da je koristila Lindtovu čokoladu sa 70 % kakaoa, a dodala je malo vanilin šećera. Ako nemate mikrovalku, čokoladu možete otopiti na pari. Orašasto voće možete zamijeniti dostupnim, a datule primjerice jabukama.

Objavljeno 7. ožujka 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.