Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 24. travanj 2023.

Lješnjakova torta Zagorka Krapinčanke Branke Čaušević pobjednica 15. Babičinih kolača

Častila Zagorku tortom za 150. rođendan, a počastila sebe pobjedom na 15. Babičinim kolačima! Tako je Krapinčanka Branka Čaušević rezervirala da se i 16. Babičini kolači iduće godine održe u njezinu gradu, županijskom središtu, kao što je prošle godine uspjelo Vesni Hršak, višekratnoj pobjednici. Uz Zagorskoga Chefa i Štruklijadu primjerice, tradicionalna zagorska gastromanifestacija na kojoj se slasticama načinjenim prema starim recepturama ogledaju žene koje moraju imati unuke, ove je godine u sportskoj dvorani Srednje škole okupila 30 natjecateljica, od kojih su se neke predstavile prvu put.

Branka Čaušević za svojim stolom s pobjedničom tortom Zagorka (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vesna Hršak, prošlogodišnja pobjednica, i slasticama i odjećom uvijek pri vrhu (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Obično babice svoje stolove pretrpaju i slanim i slatkim, a gospođa Branka kao obožavateljica Zagorkinih romana, odskočila je temom, hommagom književnici, likerom i raznim memorabilijama posvećenima joj iz Zagorja.  Oživjela je tortu koju je na imanju Šenjugovo kraj v. Križa Začretje u kući Zagorkina djetinjstva, koje je vodio njezin otac, navodno pripremala njezin majka Josipa Jurić, a koju je navodno volio njezin zet Andrija Matraj. Tko zna da li su i tu tortu poslužili i na Zagorkinu vjenčanju s ti Mađarom, za kojega su je na silu udali, u crkvi Uzvišenja Svetoga križa Sv. Križu Začretju 14. rujna 1890. Bilo kako bilo, poznato je da je od toga šefa željezničke postaje u Zaboku, odakle se sele u Szombathely, Zagorka pobjegla 1985. Baš slatki podsjetnik Zagorki u čast, to prije što su Babičini kolači održani na Dan hrvatske knjige!

Jedna od prigodnih razglednica posvećenih Zagorki s njezinom posvetom Zagorcima  (Presnimljeno)

Pobjednica Branka Čaušević izjavila je:

Istražujući, doznala sam da Zagorka nije znala ni ispeći jaja, pa me zanimalo tko joj je kuhao. Tako sam i dospjela do recepta za tortu od lješnjaka, koju je pekla njezina mama Josipa. Torta je starinska, vrlo jednostavna, a za nju su potrebni domaći lješnjaci, jaja, malo brašno…

Ocjenjivački sud u obilasku stola i slastica drugonagrađene Đurđice Pilarić (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud – tradicionalni već: Branko Čukelj, Dražen Đurišević i Božica Brkan – ocjenjivao je originalnost recepta, okus, prezentaciju i izgled kolača. Ove su godine odskočili prhki kolači, pa je tako na drugo mjesto doskočila Đurđica Pilarić iz Stubičkih Toplica s vjenčićima od vanilije, a na treće Ljubica Vuk-Šavorić iz Hrašćine s prfkim vanjkušekima. Zanimljivo je da je Ljubica Vuk-Šavorić slavila dvostruki tron, jer je u ocjenjivanju odjeće odnosno Izvorno zagorsko pobijedila.

Za uspomenu: sve natjecateljice 15. Babičinih kolača u Krapini (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud Dražen Đurišević, Branko Čukelj i Božica Brkan sa županom krapinsko-zagorskim Željkom Kolarom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar najavila je tradicionalnu knjižicu sa svim recepturama, kako bi i drugi mogli pripremati zaboravu otetim recepturama i prenositi ih dalje, dok je župan krapinsko-zagorski Željko Kolar pozvao slastičare i ugostitelje da i u svoju ponudu uvedu kolače s Babičinih kolača. Ne opstaju, naime, već petnaest godina i imaju sjajan odabir ne samo pobjednika, bilo slane kolače za predjelo i malo jelo ili slatke za desert.

Razglednica imanja Šenjugovo kraj Sv. Ivana Začretja gdje je Zagorka odrastala (Presnimljeno)

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurić nije krio zadovoljstvo što se njegov grad potvrđuje i dobrim stolom i podsjećanjem na krapinsku purgersku i modernu kuhinju.

Lješnjakova torta Zagorka (pobjednice Branke Čaušević iz Krapine)

Odlično izložena na odličnom stolu torta Zagorka na dva kata, već načeta (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

za biskvit

6 žutanjaka
200 g šećera
6 bjelanjaka
150 g mljevenih lješnjaka
prašak za pecivo
100 g brašna
1 dl ulja
3 žlice vode
1 vanilin šećer
½ dl crne kave

za kremu

6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g maslaca
1 vanilin šećer
2 žlice ruma

za posipanje torte

100 g mljevenih lješnjaka

Recept torte Zagorka s likovima gospođe Josipe Jurić i Marije Jurić Zagorke već na razglednici (Presnimljeno)

Priprema

Biskvit pripremite tako da izmiješate žumanjke sa 15 dag šećera. Polagano umiješajte ulje, vodu, brašno, lješnjake, vanilin šećer i prašak za pecivo. U smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka i 5 dag šećera. Sve zajedno dobro izmiješajte. Smjesu stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C od 15 do 20 minuta. Ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela i poškropiti crnom kavom. Biskvit premažite kremom iznutra i izvana. Na kraju tortu pospite mljevenim lješnjacima i ukrasite.

Kremu pripremite tako da na pari istucite 6 jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U drugoj posudi na pari otopite čokoladu. Otopljenu čokoladu i rum dodajte u smjesu jaja i šećera, izmiješajte i ohladite. U ohlađenu kremu dodajte razrađeni maslac.

I orahovac već prigodno brendiran Zagorkom! (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 24. travnja 2023.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.